Võiks taastada mõnegi mõisaaegse tootmistraditsiooni


Pean Jõgeva- ja Tartumaad mitmekülgse ja eduka majandustegevusega omavalitsustega piirkonnaks ning leian, et selles valdkonnas on arenguruumi uute ideede ellurakendamiseks, investeerimiseks.

Sama arvan ka Torma valla kohta, kus mõnikord puhkust veedan. Seal võiks taastada ka mõne mõisaaegse tootmistraditsiooni.

Torma vald on eduka ja mitmekülgse ettevõtlusega omavalitsus nagu paljud teisedki vallad Eestis. Tormas, Sadalas, Vaiatus, Rääbisel tegutsevad nii Eesti kui ka rahvusvahelisel turul konkurentsivõimelised ja kvaliteetset toodangut pakkuvad põllumajandusettevõtted, metalli- ja puidutööstused ja palju muud. Nagu kõigis Eesti piirkonades, leidub siingi kasutamata võimalusi majandustegevuse arendamiseks erinevates valdkonades. Näiteks peaks turismiettevõtluses praktiseerimiseks andma mõtteid teadmine, et Torma kihelkonda on läbinud ajalooline maantee, mida mööda on sõitnud ka mitmed kroonitud pead. Minu tähelepanekutel on Torma vallas ettevõtlusega tegelemiseks tarvilikke tootmispindu ja maadki.

Kasuks on kooli ja lasteaia olemasolu, tegus seltsielu , samuti lähedus Jõgevale, Tartule, Mustveele, linnadele Ida-Virumaal. Ja ega Tallinngi pole lõputul kaugusel. Seda arvesse võttes võiks Torma vald saada kodukandiks paljudele, tegutsegu nad siin siis tööandjate või töövõtjatena.

Paikkonnas on tunda kohaliku omavalitsuse, ettevõtjate ja mittetulundusühingute head koostööd. Logistiliseks plussiks on seegi, et lähedal on Peipsi , mille turismimagnetiteks on kala, sibul, omalaadne elulaad ja kultuuriväärtused.

Üle kümne aasta tagasi soetasime perega esimese hoone Torma mõisakompleksi. Mulle meeldib Eestimaal ringi sõita, kaunist loodust nautida, ajalooliste ja kultuurilooliste vaatamisväärsustega tutvuda. Selle hobi tulemusena sai ostetud ka lagunenud moonakamaja Tormas.

Torma mõis oli omal ajal ennekõike kohalik tööstuskeskus, kus paiknesid saeveski, juustuvabrik, viinaköök ja õllevabrik ja paljud teised vajalikud hooned. Õllevabrik asus hoones, mille all olid allikad. Seda allikavett kasutati õlle tegemiseks ja õige temperatuuri hoidmiseks ruumides. Ammustel aegadel valmistatud toiduainete, näiteks õlle või juustu retsepte tasuks uurida ja ehk tasuks mõelda ka tootmise taaselustamisele. Nii mõneski Eestimaa paigas on viimasel ajal rajatud väikeettevõtteid, kus toodetakse piimasaadusi või ka koduõlle maitseomadustega õlut.

Nii tsaariajal kui ka Eesti Vabariigi esimesel iseseisvusperioodil tuli märkimisväärne osa Eestimaa majanduslikust rikkusest maalt ja Eestima toodang on alati hinnatud olnud. Selline olukord tuleks ettevõtjate, riigi ja omavalitsuste koostöös taastada ka praeguses Eestis.

i

URBO  VAARMANN, riigikogu liige, Keskerakond

blog comments powered by Disqus