Tänavu tuleb kartulimardikat ohjeldada ka keemiliste vahenditega

Kartulimardikas levib tänavu eriti laiaulatuslikult, seepärast on mitmed põllumehed selle putuka hävitamiseks ja tõrjumiseks ka keemilisi vahendeid kasutanud.  

Torma vallas Rääbisel asuva põllumajandusettevõtte Raja Potato juhataja Ain Aru sõnul levib kartulimardikas sel suvel eriti hoogsalt.

Liigub jõudsalt edasi

“Oma kartulipõldudel tegime tõrjet ja eks mõnel määral aitab see nende arvukust ka vähendada,” ütles Aru. “Möödunud talv oli kartulimardikale soodne ja küllap on need putukad viimaste päevade soojade ja tuultega ka jõudsalt edasi liikunud.”

Eesti Taimekasvatuse Instituudi Jõgeva alevikus paiknevatel kartulipõldudel on mardikat üldiselt korjates likvideeritud. “Tänavu oli aga mardikaid sedavõrd palju, et enne jaanipäeva tuli putukatõrjet teha. Tundub, et selleks korraks oleme nüüd neist jagu saanud,” lausus instituudi direktor Mati Koppel.

OÜ Hansukartul juhataja Hans Tamm ütles, et pole oma  põldudel tänavu mardikaid avastanud. “Küllap on sellel mitmeid põhjusi. Paljugi oleneb sellest, kuidas mardikad talvituvad ja millises suunas lendavad,” selgitas Tamm. Ka Vana-Jõgeva külas elav kauaaegne ajakirjanik ja hobipõllumees Ardi Kivimets kinnitas, et ei tema ega ka tema naabrite põlde pole kartulimardikas tänavu külastanud.

Saab ka kemikaalideta

“Sel aastal pole mardikas põlde veel rünnanud, kuid küll ta soojade ilmadega kohale jõuab. Eks tuleb siis ka putukatõrjet teha nagu varasematel aastatel,” ütles ettevõtja Meelis Mõisa Pala vallast Haavakivi külast.

“Tänavu vahetasime välja ka kartulisordi. `Laura` asemel kasvatame selle sordi parandatud varianti. Tegime seda aga eelkõige traatussi vältimiseks. Kartulimardikas tuleb teadaolevalt kallale igale kartulisordile,” nentis ta.

Palamuse kandis oma pere jaoks kartulit kasvatav Ülo Kuusk ütles, et tema on mardikast alati ilma kemikaalideta jagu saanud. “Sellelgi suvel olen mõned kinni püüdnud. Pigistan neid korraks ja ongi  kahjuritel hing väljas,” rääkis  Kuusk.  

Kartulimardikas

*Vanamoelise nimega koloraado mardikas on poilaste sugukonda kuuluv mardikaline

*Ta on umbes 10 millimeetrit pikk, erekollast või oranži värvi

*Kummalgi kattetiival on viis musta pikitriipu, eesrindmikul mustad täpid

*Eestis leiti kartulimardikas esimest korda  aastal 1965 Pärnumaal

*Kartulimardikal on väga tugev rännuinstinkt, massilisi rändeid teevad nad tavaliselt mai- ja juunikuus

*Ööpäevas võib kartulimardikas lennata kaheksa kuni kümme kilomeetrit.

Allikas: Vikipeedia

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus