Tõnissonide jõuproovilt lahkus võidukarikaga Alan Variku

 

Palamuse pargis rassis ülemöödunud laupäeval rohke publiku ees 18 rammumeest. Võisteldi Tõnissoni tiitli nimel, aga ka Eesti meistri tiitli nimel amatöörrammumeeste kategoorias. Võidukarikaga lahkus Palamuselt tartlane Alan Variku.

 

 

Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühingu ja Palamuse vallavalitsuse koostöös korraldatud võistlusel tuli rammumeestel jõudu näidata viiel alal: kohvrite kandmises, rehvi kantimises, palkide tõstmises, auto vedamises ja kivide tõstmises. Võistlusvahendid olid aukartust äratava kaaluga: kolm kohvrit kaalusid näiteks 70, 90 ja 110 kg, rehv 300 kg, palgid 75, 90, 110 ja 125 kg, veoauto GAZ 2,7 tonni ning kivid 90, 100, 120, 140 ja 176 kg. Polnud mingi ime, et neljanda palgi said sirgetele kätele vaid kolm võistlejat, kõige raskema kivi suutis postamendile tõsta aga vaid võitja Alan Variku.

Võistlusärevuses tegi nii mõnigi võistleja endale ka n-ö tööd juurde. Päris mitu meest ei märganud näiteks palki tõstes ära oodata kohtuniku kinnitust, et katse on loetud, ning laskis tõstevahendi juba alla. See tähendas aga seda, et sama palk tuli uuesti üles vinnata.

Igavuse üle publik rammumeeste jõuproovil kurta ei saanud, sest võistlus oli tasavägine ja Tõnissoni tiitli saatus oli kuni viimase mehe viimase katseni lahtine. Kui esimese kahe ala võiduga näitas oma suurt võidusoovi Henry Tammann, siis kolmanda ala, palgi tõstmisega tegi olulise tõusu võistlustabelis Mihkel Raadik. Tema oligi võistluste viimase katse sooritaja. Õnnestunuks tal korrata vahetult enne teda kive tõstnud Alan Variku saavutust ja ka kõige raskem kivi postamendile vinnata, oleks tal olnud veel võimalus Varikut lüüa, ent 176-kilone sile ja ümmargune graniitpall tema tahtele ei alistunud. Raadik kaotas Varikule vaid kahe punktiga ja kolmandaks tulnud Raimo Rüütel jäi temast maha samuti kahe punktiga. Nii et võistlus oli tõepoolest tasavägine.

Kohalik publik sai lisaks põnevale jõuproovile rõõmustada ka kahe jõgevamaalasest rammumehe edu üle: jõgevalane Romek Velt sai tugevas konkurentsis seitsmenda koha ning Palamuse valla noormees Madis Likk jäi kaheksandat-üheksandat kohta jagama.

“Tulingi Palamusele kindla võidusooviga,” ütles Alan Variku. “Ma polegi paari viimase aasta jooksul Eestis võistelnud, küll aga olen kaasa teinud välismaistes kuni 105 ja kuni 110 kilo kaaluvate meeste liigades.”

Proffide hulka ei igatse

Turvateenust pakkuva ettevõtjana tegutsev Variku käib enda sõnul viis korda nädalas jõusaalis, kahel päeval nädalas teeb aga aeroobset trenni jooksu või rattasõidu näol. Et Palamuse võistlus oli üksiti amatöörrammumeeste võistlussarja Murumets Challenge üheks etapiks ning sarja üldvõitjal on võimalus teha tuleval aastal kaasa juba kodumaises profisarjas Strongman Champions League, küsisin Varikult, kas ta on proffide sekka minekuks valmis.

“Proffide hulgas pole mul suurt midagi teha, sest mu kehakaal jääb neile tublisti alla,” tunnistas Variku.

Mihkel Raadik oli pärast võistlust küll veidi löödud, et võit lõpuks napilt käest läks, ent lubas mõnel järgmisel võistlusel vea parandada.

“Seekord sai suurimaks komistuskiviks rehvi kantimine,” sõnas Mihkel Raadik. “Sain ühel kantimiskorral rehvi juba peaaegu serviti, kui see käest libises ja tagasi kukkus. Rehvi uuesti üles vinnamisega kaotasin palju väärtuslikke sekundeid ja jäin sel alal neljandaks. Sel moel kaotatud punktid pärast võidust puudu jäidki. Rammumeeste võistlusel ongi tihti nii, et üks eksimus maksab võidu.”

Ehaveres elav ja Tartus päästjana töötav Mihkel Likk oli aga oma kaheksanda-üheksanda koha jagamisega silmnähtavalt rahul. Ka võistluse taseme ja korraldusliku poolega oli ta väga rahul.

“Raskused olid suured ja kohal enamik Eesti kõvemaid amatöörrammumehi,” kiitis Madis Likk.

Ta on Tõnissoni nime kandval rammumeeste võistlusel korduvalt osalenud. Varem korraldas seda kohalik spordiklubi, nüüd siis, nagu öeldud, Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühing.

Mõelnud varemgi

“Olin varemgi mõelnud, et peaksin end Murumets Challenge’i etappidel proovile panama, nüüd aga tekkis selleks suurepärane võimalus, kui selle sarja võistlus suisa koju kätte toodi,” ütles Madis Likk.

Pole võimatu, et ta teeb kaasa ka sarja järgmisel, kolmandal etapil, sest seegi toimub üsna lähedal: Tartus Tasku keskuse parklas. Rammumehed kogunevad sinna 12. juuli keskpäevaks.

“Neli aastat tagasi ei osanud ma unistadagi sellest, et veel kunagi sedalaadi spordiga tegelema hakkan,” ütles Madis Likk, viidates nelja aasta tagusele tööõnnetusele. Ta kukkus toona päästeautolt maha ning arstid lappisid mitu tundi operatsioonilaual tema randmeluid kokku. Aasta pärast hakkas Madis siiski vaikselt trenni tegema ning on nüüd jälle kõva tegija.

“Ühtegi rekordit Palamusel küll ei püstitatud, ent osalejaid oli enamgi, kui lootsime, ja võistluspinge püsis kuni lõpuni,” tõdes Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühingu projektijuht Elviira Jakobson. “Publik oli siin suurepärane ja koostöö vallavalitusega väga asjalik. Tahame kindlasti ka tuleval aastal ühe amatööride etapi siin korraldada.”

Tuleval aastal on Tõnissoni-võistlusel lootust ka oma tavaline toimumispäev — 23. juuni — tagasi saada. Tänavu hakati asju lihtsalt liiga hilja ajama ja see päev oli võistluskalendris juba hõivatud.

 

Rammumeeste võistluse “Tõnisson 2014” paremad

  1. Alan Variku 80 p

  2. Mihkel Raadik 78 p

  3. Raimo Rüütel 76 p

  4. Henry Tammann 72 p

  5. Argo Aonurm 70 p

  6. Paul Eerik Rosenberg 69 p

  7. Romek Velt 50 p

8.-9. Madis Likk ja Kaido Kuusik 47 p

 

Üksikalade parimad

Kohvrite kandmine — Henry Tammann

Rehvi kantimine — Henry Tammann

Palkide tõstmine — Mihkel Raadik

Auto vedamine — Argo Aonurm

Kivide tõstmine — Alan Variku

 RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus