Mustvee lastenäidendis sai kollist inimene

Pühapäeval Mustvee kultuurikeskuse pargis peetud jaaniõhtul esines laste teatrikoda “Peeglike” vabaõhuetendusega “Mis on kodu”, milles mängisid nii Mustvee gümnaasiumi kui ka Mustvee vene gümnaasiumi õpilased ja mitmed näitlemishuvilised täiskasvanud.

Näidendis tegid kaasa ka kultuurikollektiivid, eakate rahvatantsurühm “Laine” ja naiskoor “Meeliko”.

Aprillis etendus laste teatrikojal “Peeglike” lavastaja Valentina Jazõkova juhendamisel Vladislav Koržetsi näidend “Koll Kalli”.

“Loo lõpus avaldab väike Koll  soovi tubliks ja sõbralikuks inimeseks saada. Nii tekkis mõte õppida selgeks uus näidend, mis lõimumisprotsessi kajastab. Sündis  vabaõhuetendus “Mis on kodu”, millesse põimisime filmist “Nukitsamees” tuntuks saanud Olav Ehala laulud,” rääkis Mustvee kultuurikeskuse kunstiline juht Valentina Jazõkova.

Eredad elamused

Näidend “Mis on kodu” algab stseeniga, kus  poisid ja tüdrukud märkavad kaevus olendit, kellele liiki ja päritolu algul määrata ei osata. Arvatakse, et tegemist võib olla konnaga. Siis selgub, et kaevu on ilmunud koll Kalli, kel soov inimeseks saada. Varsti istutakse söögilauda. Seal ja mujalgi hakkab koll inimühiskonna kombeid õppima.

Lapsed soovivad, et Kalli võetaks pereliikmeks. Pereema (Tiia Tarto) algul kõhkleb veidi, kuid pärast pereisa (Kaido Järvsoo) nõusolekut on temagi päri.

“Koll on  lahe roll. Lavastaja Valentina andis head nõu, kuidas kolli käitumist välja mängida,” rääkis Kallit kehastanud Kristel Perm. Võimekaks lavastajaks nimetas Jazõkovat ka tema poeg Kristjan, kes on samuti laste teatrikoja “Peeglike” liige.

“Näitlemine on mu hobi ja seepärast otsustasin ka koduteemalises etenduses kaasa teha,” ütles ühte tüdrukutest mänginud Raili Randmets. Näitemängus osalenud Aleksandra Zulina-Tarelkina arvas, et ta sai eesti keeles näitlemisega hästi hakkama.

“Kodu väärtusteks on ennekõike sõbralik ja üksmeelne pere,” pakkus ta välja oma seisukoha näidendi kandvast ideest.

“Ma kuulsin, et Mustvee kultuurikeskuses tegeldakse näitemänguga ning otsustasin selle seltskonnaga ühineda,” ütles Maksim Hollat, kes samuti näitemängus kaasa tegi.

Päevakajaline näidend

Pereema mänginud kultuuritöötaja Tiia Tarto sõnul on  koduteemaline näidend igati päevakajaline. “Ikka leidub kodusid, mis ühel või teisel põhjusel pole kõige turvalisemad. Mitmes kodus  jätkub aga hoolt ja armastust ka kasulastele,” lisas Tarto. Ta aitas näitemängu ette valmistada ka kostümeerija-rekvisiitorina. Dekoraator, Mustvee kultuurikeskuse juhataja kohusetäitja Laidi Zalekešina on tänulik inimestele, kes vabaõhulava kujundamiseks esemeid tõid.

Nii rahvatantsurühma “Laine” juhendaja Maimu Karv kui ka Mustvee naiskoori “Meeliko” laulja Riina Pajula kinnitasid, et koos lastega näitemängus osalemine oli südantsoojendav  ja meeldiv võimalus.

Suvine teatrikoolitus

MTÜ Noorteklubi Alter Ego kirjutas Leader-programmi projekti laste teatrikoja “Peeglike” suvise teatrikoolituse läbiviimiseks, vabaõhuetenduse “Mis on kodu” lavaletoomiseks, näitlemiseks vajalike rahvalike rõivaste muretsemiseks.

“Koolitusel tutvusime näitekunsti ABC-ga, rääkisime mõistetest teater, näitemäng, näitleja, lavastaja. Tiia Tarto rääkis võimalusest edenda kooliteatrit. Rahvatantsukoolituse viis läbi Maimu Karv. Nii tema kui ka lapsed on valmis ka teemakohast enesearendamist jätkama,” lisas Valentina Jazõkova, kes on ühtlasi klubi Alter Ego eestvedaja.

“Koolitusel kogutud muljete ja saadud teadmiste põhjal kirjutasid poisid ja tüdrukud kirjandid, kus tänasid hea koolituse eest.  Nii vabaõhuetenduse kui ka koolituse kordaminekule aitasid kaasa mitmed organisatsioonid, asutused ja ettevõtted nii Mustveest kui ka teistest Jõgevamaa paikadest,” lisas ta.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus