Palamusel võistlevad laupäeval rammumehed

 

Palamusel on juba aastaid jaanilaupäeva õhtupoolikul Tõnissoni tiitli väärilist rammumeest välja selgitatud. Rammumeeste võistlust peetakse seal tänavugi, ent seekord toimub see kaks päeva varem, st laupäeval, 21. juunil ning tegemist on Eesti meistrivõistlustega amatöörrammumeestele.

Kui varem korraldas Palamuse rammumeeste võistlust kohalik spordiklubi, siis nüüd on see töö usaldatud Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühingule.

“Tahtsime tegelikult juba ammu Tõnissoni võistluse taset kergitada, aga et meil endal polnud selle jaoks piisavalt kogemusi, otsustasime lõpuks pöörduda rammumeeste ühingu poole,” ütles Palamuse vallavanem Urmas Astel. “Jäime küll oma ettepanekuga natuke hilja peale, seepärast ei õnnestunud võistlust paigutada päris tavapärasele ajale ehk 23. juunile, aga tuleval aastal kolib võistlus loodetavasti sisseharjunud aja peale tagasi.”

Laupäeval kell 15 algaval võistlusel on kavas viis ala: kohvrite kandmine, kivide tassimine, palkide tõstmine, autovedu ja rehvi kantimine. Plaanis on pidada eraldi arvestust kuni 105 kg kaaluvate ja raskemate meeste tulemuste üle, ent kui kogunenud võistlejate seltskond on enam-vähem ühes kaalus, siis eraldi kategooriaid sisse ei viida.

Tõnissoni karikale toimuvad võistlused on, nagu öeldud, Eesti meistrivõistlused amatöörklassi rammumeestele, ent samas ka üks viiest Murumets Challege’i nime kandva sarja osavõistlusest.

“Murumets Challenge’i sarja võistlustel teeb tavaliselt kaasa kümme-kaksteist amatöörklassi rammumeest,” ütles Eesti Professionaalsete Rammumeeste Ühingu projektijuht Elviira Jakobson. “Sarja üldvõitja pääseb järgmisel aastal profiklassi võistlustele. Ühe suurema, Eesti meistrivõistluste nime kandva võistluse oleme sarja planeerinud selleks, et need, kel välismaal tööl oleku tõttu või muudel põhjustel sarja kõigil võistlustel osalemine võimatu, ka kusagil oma rammu näidata saaksid.”

Palamuse võistlus on Murumets Challenge’i teine etapp, esimene etapp toimus Tallinnas ning kolmas, neljas ja viies etapp leiavad aset Tartus, Saaremaal ja Raplamaal Sutlemas. Kui palju Palamusele rammumehi kokku võiks tulla, seda Elviira Jakobson prognoosida ei osanud: see sõltub paljus ilmast ja rammumeeste tervisest.

“Otse loomulikult on võistlusele oodatud ka kohalikud rammumehed,” kinnitas Elviira Jakobson. “Tahamegi otsida Eestimaalt üles praeguste professionaalsete rammumeeste järelkasvu ning neid nõustamise ja koolitamisega aidata. Neile, kes juba profitasemele jõudnud, otsime aga väljundeid välisvõistlustele. Proffidele korraldame ka kodumaist sarja Strongman Champions League.”

Peale Tõnissoni nime kandva karika jagatakse Palamuse võistlusel rahalisi auhindu. Mõeldud on ka lastele, nende jaoks tuuakse kohale batuudid ning korraldatakse võistlused, kus kantakse minikohvreid ja kanditakse minirehvi. Rammumeeste võistlusele järgneb kell 19 ansambli Vennaskond kontsert. Soojendusbändiks on Maria Stuart.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus