Igas jaaniseltskonnas olgu oma “kaine kapten“


Jaanipäev on kahtlemata aasta tähtsaim suvepüha, mille saabumist oodatakse pikisilmi. Suurema osa inimeste jaoks tähendab jaaniaeg ühist lõkketegu, head kehakinnitust ja kesvamärjukese rüüpamist. Politsei jaoks on tegu aga töise ajaga, mil erilist tähelepanu pööratakse liiklusohutusele ning piduseltskondade kukepokside ja teiste arusaamatuste lahendamisele.

Tänavu ootavad ees tavapärasemast pikemad pühad, kus nädalavahetus kulmineerub jaanipäevaga. Politseijuhina paneb see mind mõistagi murest kukalt kratsima ning samas sisimas lootma, et mõnus suvepüha möödub inimestele ikka mõistlikkuse ja mõõdukuse tähe all ning alkoholist tüli ei teki.

Jaanipäevale vastu minnes ja tänavusi liiklusnumbreid uurides  süveneb mure paraku veelgi, sest võrreldes varasemaga on politsei märgatavalt enam liiklusrikkujaid tabanud. Jõgeva politseinikud on sel aastal juhtimiselt kõrvaldanud 75 roolikeerajat, kellele ei ole juhtimisõigust omistatud ega neid pädevateks liikluses osalemiseks tunnistatud. Ohutusrihmata sõitjaid on fikseeritud poole rohkem – koguni 160 inimest pole pidanud vajalikuks end turvavööga autoistmele aheldada ning on võtnud sellega riski saada õnnetuses eluohtlikke traumasid. Roolijoodikuid oleme Jõgevamaal tabanud iga kuu kohta umbes veerandsada, kokku 141 alkoholi pruukinud juhti, kellest 60 omakorda nii raskes joobes, et vastutus tuleb võtta neil suisa kriminaalkorras.

Nimetatud rikkumised on rasked ja seadusest tulenevad karistused seepärast ka karmid. Ometigi näeme oma töös mõnikord autojuhte, kelle lubadus end parandada ja teistega arvestada maksab vaid lühiajaliselt ning kes panevad liikluses taas samalaadseid rikkumisi toime. Kõigile turvalise jaaniaja tagamiseks jääme vankumatuteks sellelgi aastal, kui kontrollaktsioonide käigus alkoholi tarbinud roolikeerajaga silmitsi tuleb seista.

Taotleme sirgeselgselt selliste huligaanide paigutamist n-ö platele, arestimaja seinte vahele, kust surmapõlgajad teiste elu kallale ei pääse.

Oma panuse liikluse ohutumaks muutmisele saab anda aga politsei kõrval iga jõgevalane. Nähes, et jaanimeeleolus sõber, sugulane või ka mõni võhivõõras napsisena sõitu minema kibeleb, hoolitsege selle eest, et seda ei juhtuks. Kui teie sekkumine vilja ei kanna, pöörduge kõhkluseta politseisse. Igasuguse valehäbita, sest teie tegevus võib aidata ära hoida liiklusõnnetust ja päästa inimelusid. Uskuge, olete hiljem tänulik endale ning teile on tänulikud ja teid tunnustavad ka teised.  Oma seltskonnas nimetage aga vajadusel “kaine kapten”, kelle aumehelikuks ülesandeks oleks teie sõiduplaane sättida ja ellu viia.

Soovin teile rõõmurohket ja turvalist jaaniaega!

i

IVAR DUBOLAZOV, Jõgeva politseijaoskonna juht

blog comments powered by Disqus