Lähiajal avab Põltsamaa Selveris uksed pitsamüügipunkt. Ettevõtmise eesotsas on endised Põltsamaa ametikooli kutseõpetajad Lea Põder ja Taimi Saarman. Juba mõne päeva pärast on võimalik osta müügipunktist ahjukuuma pitsat, seda nii telefonitsi ette tellides kui kohapeal tellides ja pisut oodates.
Põltsamaa ametikooli kaubanduseriala endise kutseõpetaja Lea Põderi sõnul tekkis tal pitsakioski idee sellest, et senine töökoht ja amet olid end tema jaoks ammendanud ja ta otsis uusi võimalusi. Õpilasi jääb ametikoolis üha vähemaks ja seetõttu nappis kutseõpetajal töökoormust. Eriti nõrgana tundus talle just müüja eriala perspektiiv. Teisalt tajus ta, et muutub pedagoogiametis liialt teoreetiliseks. Kui müüja eriala õpetamisel tundis Lea Põder ennast veel võrdlemisi kindlana, siis ettevõtluse ja ärivaldkonna õpetamiseks jäi tal praktilisi kogemusi vajaka. Kui ettevõtlusest ja ärivaldkonnast õpilastele ainult teoreetiliste kogemuste baasil rääkida, siis pole õpetaja enam vajalikul tasemel ning selle läbi kannatab ka õpetamise kvaliteet.
Nüüd avanes Lea Põderil endal võimalus ettevõtlusega tegelema hakata. Taimi Saarmaniga, kelle töösuhe Põltsamaa ametikooliga lõppes juba varem, oldi ammused kolleegid. Kui Põder vahepeal Viljandis kaubanduseriala õpetamas käis, oli Saarman seal samal müügikonsultandi eriala omandamas. Lea Põderi kinnitusel oli talle partneriks just selliste teadmistega ning kokaoskustega inimest vaja.
Sai idee ajakirjanduse vahendusel
Lea Põder lausus, et tal tuli äriplaani koostamisel arvestada nii EAS-i toetuse kui pangalaenu saamisega. Kredexi toetusega õnnestus saada pangalaenu. See tähendab, et Kredex toetab ettevõtjat ka juhul, kui äri kõige paremini ei lähe.
Küll tuli Lea Põderil tema poolt koostatud äriplaanis plaanitava tegevuse konkurentsieelist selgitada, sest Põltsamaa toiduturg on konkurentsi mõttes võrdlemisi tihe. Põltsamaal on üsna palju toidukohti, kuid pitsa valmistamine ja müümine kuulub teise turusegmenti ja tundus seetõttu perspektiivikas.
Sellise tegevuse juurde sattus ta ajakirjanduses ilmunud info põhjal. Ta sai teada, et Eestis tegutseb ettevõte nimetusega Pizzakiosk. Seal oli juttu selle ettevõtte sünniloost, äriideest ning praegusest tegevusest. Kui Lea Põder firma omanikuga kontakti võttis, sai ta selle ettevõtte tegevusest juba põhjalikuma ülevaate ning firma omanik andis talle teada, et on uutest liitujatest huvitatud.
Põltsamaal avatav müügipunkt on Pizzakioski ketis Eestis 14. Mitmed uued müügipunktid on praegu loomisel ning mõned senised tegutsejad on juba teist müügipunkti asutamas.
Ette tellides ooteaega ei ole
Pitsa küpsetatakse valmis kohapeal kindlatelt tarnijatelt ostetud komponentidest ja menüüsse tuleb 27 erineva kattega pitsat. Pizzakioski retseptid on aga konfidentsiaalsed ja neid ei avalikustata. Ühtegi pitsat ei küpsetata valmis ootele, vaid need valmistatakse vastavalt laekunud tellimustele.
Loomulikult saab pitsat osta ka kohapeal, kuid see tähendab, et seda tuleb umbes veerand tundi oodata. Kui kohapealseid tellimusi on hetkel palju, võib ooteaeg ka pikeneda. Ahje on küll kaks, kuid üks ahi mahutab korraga vaid ühe pitsa. Kliendile antakse ooteaja võimalikust pikenemisest ette teada.
Ettevõtja hinnangul on kliendile kõige suuremaks boonuseks toidu ettetellimise võimalus telefoni teel, sest siis ei pea seda kohapeal ootama.
Selveris on hea tegutseda ka seetõttu, et pitsatellimuse andnud saavad ooteaega sisustada oste tehes. Alustav ettevõtja tõdes, et tegelikult on see ruum, kus nad Põltsamaa Selveris tegutsema asuvad, pisut väike. Pizzakioski kui müügiketi omanik peab normaalseks 24 ruutmeetri suurust põrandapinda, Põltsamaal on aga vaid 13 ruutmeetrit. Seetõttu on töötajail vähe liikumisruumi ja ka toorainet ei saa kuigi palju ette tellida.
Ettevõtjana ta ei pelga, et kliente väheks võib jääda. Müüja eriala õpetamine, kaubandusettevõtetega suhtlemine ja kliendikäitumise uurimine on andnud talle kindlust, et klient on oma ostukäitumiselt üsna mugav ning valmistoitude ostmine kauplustes järjest suureneb. Pitsa on paljude valmistoitude seas lihtsalt üks valikutest. Pealegi on Põltsamaa Selver koos sealsetes ruumides asuva bussijaamaga üks Põltsamaa linna külastatavamaid paiku. Miinuseks on siiski tõsiasi, et pitsat pole kohapeal süüa võimalik. Samas on võimalik müügipunktist kaasa osta ka Coca-Cola firma karastusjooke, samuti kohvi, kakaod ja teed.
Õpetajaametit taga ei nuta
Põltsamaale kõige lähem pitsakiosk asub Tallinna-Tartu maantee ääres Mäekülas, kus ostjateks on väga suures osas sealt läbi sõitvad inimesed. Ka Põltsamaa ettevõtjad plaanivad Tallinna-Tartu maanteed äri huvides kasutada ning edaspidi on kavas pitsamüügipunktist teavitav reklaam Puhu-Risti üles panna.
Lea Põder vestles äriplaani koostades ka paljude põltsamaalastega, kes on Mäekülas pitsat ostmas käinud. Küsitletud on avaldanud heameelt selle üle, et nüüd ka Põltsamaalt Pizzakioski toodangut osta saab ning ei pea enam oma sõite selliselt ajastama, et Mäekülast läbi sõites sealt pitsat saaks osta. Pizzakioski omanik alustas oma äriga Paides kümmekond aastat tagasi. Keti müügipunktid asuvad peale Paide veel Türil, Raplas, Keilas, Tartus, Tallinnas ning pealinna ümbruses jm. Üsna pea avatakse müügipunkt Viljandis. Pizzakiosk tegutseb ühelt poolt oma turgu laiendades ja teisalt kaitstes. See tähendab, et Põltsamaale rohkem Pizzakioski müügipunkte ei looda. Mõistagi ei tähenda see, et mõni konkurent Põltsamaal oma müügikohta avada ei või.
Pizzakioskil on tegutsemise reeglid ning põhimõtted paigas. Põltsamaa ettevõtlikele naistele need reeglid sobisid ja neil tuli lihtsalt oma rahaga tegutsema asuda. Lea Põder lausus, et tema äriplaani kohaselt peaks tegevust alustav ettevõte neile kahele igapäevase leiva lauale tooma.
Pizzakiosk on seadnud nõudeks, et müügipunkt peab olema avatud kõikidel nädalapäevadel. Ehk tehakse Põltsamaal erand vaid mõnel väga olulisel riigipühal. Olgugi et õpetajatel on suvine puhkus just algamas, ei ole Lea Põder ometi kurb, et valis nüüdsest teise tee. Kui äri hästi läheb, on ehk edaspidi võimalik tööjõudu juurde värvata.
Ettevõtliku naise sõnul tundus talle äriplaani koostades, et kõik sujub, ja seetõttu lootis ta pitsamüügikoha juba aprillis avada. Reaalses elus tuleb aga ületada mitmeid takistusi, mida teoorias ette näha ei oska. Vähemalt seadmed ja muu tegevuse alustamiseks vajalik on praeguseks juba olemas. Samas tõi Lea Põder näite, et ahjude tarneaeg on kaks ja pool kuud, mis täitus alles loetud päevad enne tegevuse alustamist. Tooraine hoidmiseks vajalik külmlett aga valmistatakse igale tellijale nullist alates.
Ettevõtlikud naised on tegevuseks valmis ning ootavad põnevusega, millal müügipunkti avada saavad. Lea Põder lubas, et avamispäeval ootavad kliente ka mõned üllatused.
i
TOOMAS REINPÕLD