Põllumajandusfirmades alustati silotegu

Möödunud nädala lõpul ja käesoleval nädalal algas paljudes meie maakonna põllumajandusfirmades silo tegemine esimesest niitest. Jõgeva valla ettevõttes, osaühingus Vaimastvere Agro hakatakse aga selle tööga juba ühele poole saama.

Puurmani põllumajandusühistus alustati siloga 30. mail. “Oleme üldiselt igal aastal umbes samal ajal selle tööga pihta hakanud. Kokku kavatseme valmistada 15 000 tonni silo. Tänavu teeme seda varasemast rohkem, sest eelmise aasta silost jäi väheks,” rääkis ettevõtte tegevjuht Arvi Kink. Tema sõnul tehakse lisaks augusilole ka rullisilo, kuigi see tuleb kallim. Silo tegemine on neil plaanis lõpetada enne jaanipäeva.

“Soodsaim aeg esimese niite silo tegemisega alustada on 20.-29. mai. Tänavu lubas aga ilm alustada laupäeval, 31. mail.

Millal siloteoga ühes või teises paigas alustada saab, sõltub suuresti ka rohukasvust,” nentis Põltsamaa valla põllumajandusettevõtte OÜ Viraito juhataja Toivo Kens. Silo tehakse Viraitos rohumaadelt, kus kasvab ristiku ja kõrreliste  segu.

Oodatakse päikest

Laiuse põllumajanduse osaühingus oodatakse peaagronoom Ares Moori sõnul silo tegemiseks sobivat ilma, mil vihma ei saja ja päike paistab. “Kolme niitega on meil plaanis teha ligi 9000 tonni silo. Ristik ja kõrrelised on üsna jõudsalt kasvanud. Soistel aladel on aga külm rohukasvu seisma pannud,” lausus Moor.

Soodsat siloteoilma oodatakse ka Torma valla põllumajandusfirmas Vaiatu Agri. “Jahedad ilmad on seni silovalmistamist takistanud,” lausus juhataja Andrus Paloots, kelle sõnul on tänavu plaanis teha 4500 tonni silo.

Kuivainet võib nappida

Osaühingus Vaimastvere Agro hakati silo valmistama eelmise nädala esmaspäeval, ja käesoleva nädala kolmapäevaks oli plaanis töö lõpetada. “Valmistame augusilo nelja auku, mida teeme esimese niitega 3000 tonni. See on pool vajalikust kogusest 800-pealisele veisekarjale. Möödunud aastaga võrreldes valmistame silo veidi rohkem. Pooltel rohumaadel kasvavad meil kõrrelised ja pooltel liblikõielised,” rääkis juhataja Jaanus Teras.

“Silo kvaliteet sõltub proteiini- ja kuivainesisaldusest, mis enne söötmisega alustamist laborites kindlaks määratakse. Vähese päikesepaiste tõttu võib kuivainet tänavuses silos nappida,” märkis Teras.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus