Küüditatud jõgevamaalastele jagati Palamusel rinnamärke

Möödunud kolmapäeval anti Palamuse rahvamajas 135 märtsiküüditamise läbi kannatada saanud Jõgevamaa inimesele kätte rinnamärk “Eestist küüditatud”. Märtsiküüditamise 65. aastapäeva puhul Eesti Memento Liidu ja Vabariigi Presidendi Kantselei koostöös valmistada lastud rinnamärke jagatakse ka teistes Eesti maakondades.

MTÜ Jõgevamaa Represseeritud aseesimehe Ants Aluoja sõnul jätsid nii 1941. aasta juuniküüditamine kui ka 1949. aasta märtsiküüditamine paljude Eestimaa inimeste käekäiku karmi jälje. Kui juuniküüditamise läbielanuid, keda on elus veel vaid viie-kuuesaja ringis, pidas president Toomas Hendrik Ilves kolme aasta tagusel juuniküüditamise 70. aastapäeval meeles Kadrioru roosiaeda vastuvõtule kutsumisega, siis märtsiküüditamise läbi kannatanuid on ühekorraga kokkukutsumiseks pisut palju. Seepärast otsustasidki Eesti Memento Liit ja presidendi kantselei nende esiletõstmiseks välja anda vastavad märgid. Sinimustvalge kujundusega rinnamärgi “Eestist küüditatud” saajate ringi on õigupoolest laiendatud: märk on mõeldud aastatel 1945-1953 Eestist küüditatutele ja küüditatute perekonnas Venemaal sündinud lastele.

MTÜl Jõgevamaa Represseeritud tuli kõigepealt teha tõsist tööd, et välja selgitada  potentsiaalsed märgisaajad. Kõik neist ei kuulu ju mainitud mittetulundusühingu liikmeskonda. Ühtekokku õnnestus andmeid saada umbes 160 märtsiküüditatu kohta ja suurem osa neist tuli ka möödunud kolmapäeval Palamusele.

“MTÜ Jõgevamaa Represseeritud on väga tänulik maakonna omavalitsustele, kes aitasid märgisaajad Palamusele ja hiljem koju toimetada ja kes on toetanud ka meie muid ettevõtmisi,” ütles MTÜ aseesimees Ants Aluoja.

Pidulikul sündmusel, mida juhtis Palamuse rahvamaja juhataja Ivar Vinkmann, said tervituseks sõna Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev, maakonna omavalitsuste liidu esimees Enn Kurg ja Ants Aluoja. Memmede tantsurühma Paunvere Maalid (juhendaja Kaja Uibopuu), Palamuse gümnaasiumi noorte segarühma Peapööritajad (juhendaja Sirje Kiis) ja Aidu segaansambli (juhendaja Urve Minajev) etteasted sidusid ühtseks tervikuks Jaana Koppeli loetud vahetekstid.

“Neile, keda Palamusele kutsusime, aga kes tulla ei saanud, toimetame märgid kätte lähiajal,” ütles Ants Aluoja.

Tema sõnul on arvatavasti ka neid, kel oleks põhjust ja kes sooviksid küüditatu märki saada, ent kelle kohta MTÜl Jõgevamaa Represseeritud andmed puuduvad. Sellistel inimestel palus ta MTÜga telefonil 5854 2122 ühendust võtta. Kui selliseid inimesi leidub, tellitakse märke juurde.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus