Toidupank teeb Jõgeval esimesi samme

Toidupanga järjekordses üleriigilises toidukogumisaktsioonis, mis viidi läbi 17. mail, said esimest korda osaleda ka jõgevalased. Jõgeva Konsumis annetati vastloodud Jõgeva toidupangale toimetulekuraskustes perede aitamiseks kokku 561 ühikut toidukaupa ning tänaseks on see jaotatud Jõgeva valla ja linna abivajajatele.

Järgmine üleriigiline toidukogumisaktsioon korraldatakse 18. ja 19. oktoobril, enne seda loodab kohalik algatusrühm käima saada regulaarse toidukogumise kauplustest ning laieneda ka Jõgeva linnast ja vallast kaugemale.

Seni toidupanga pakutavast abist kõrvale jäänud Jõgevamaa toimetulekuraskustes perede toetamiseks lõid kohalikud inimesed eesotsas Janar Hannolaineni, Hardi Pergi, Natalja Peltomaa, Rein Kaste ja Rainis Uigaga käesoleva aasta veebruaris MTÜ Vooremaa TUGI. “Jõgevamaal ei olnud varem toidupanka, panime mitme aktiivse inimesega jõud kokku ning moodustasime mittetulundusühingu,” ütles Rainis Uiga. “Toidupank otsib maakondadest koostööpartnereid, igast maakonnast sõlmitakse leping aga vaid ühe mittetulundusühinguga,” lisas ta.

Annetusi koguti Jõgeva Konsumis

Toidukogumiskampaaniaks valmistudes käisid algatusrühma liikmed tutvumas Tartu toidupanga tööga, samuti jagasid jõgevalastele nõuandeid ning kontrollisid nende valmisolekut Eesti toidupanga eestvedajad. Vahetult enne kampaania algust valmisid ka Jõgeval Piiri tänaval toidupanga ruumid, mille üüri tasumiseks on abikäe ulatanud Jõgeva vald.

Esimese kampaania läbiviimisel tegi Jõgeva toidupank koostööd Jõgeva Konsumiga. “Suur tänu Konsumile, et nad meid vastu võtsid ning andsid meile võimaluse nende poes annetusi koguda. Läbirääkimisi on peetud ka teiste poodidega, aga paljud Jõgeva poed on väga väikesed. Suuremates linnades viiakse kampaaniaid läbi suurtes poodides, et ostjaid mitte liigselt häirida. Inimestele ei tohi ju ka liiga peale käia,” rääkis Rainis Uiga.

Kaubahalli trepil jagasid toidupanga punaste põlledega vabatahtlikud flaiereid, milles anti poodiminejatele annetuse valikuks soovitusi. Et vältida kogutud kaupade riknemist, on eelistatud kauem säilivad toidukaubad: kala- ja lihakonservid, purgisupid ja muud purgitoidud, mahlad, moosid, suhkur, mesi, jahud, tangained, makaronid, hommikusöögihelbed, pähklid, rosinad. Vabatahtlikuna tegutsenud Mary-Heleen Meibaumi sõnul keeldus flaieri vastuvõtmisest vaid mõni üksik ning väga paljud kinnitasid, et soovivad abivajajaid aidata.

Inimesed on heatahtlikud

Kassa juures koguti annetused suurtesse ostukorvidesse ning  nende täitudes viidi kogunenud kaup toidupanga lattu, kus see enne laialijagamist sorteeriti. Poes kaupu vastu võtnud Valli Villemsi sõnul toodi kõige rohkem suhkrut, makarone, tatart ja mitmesuguseid mahlu.

“Annetuste toojaid oli ikka rohkem kui neid, kes, pea maas, siit mööda läksid. Paljud küsisid veel enne poodiminekut üle, mida kõige rohkem vaja oleks,” ütles ta. Üdini negatiivset suhtumist toimuvasse väljendas Valli Villemsi sõnul vaid üks poeskäija. “Ma mõistan seda inimest,” lausus Villems, kellele jäi siiski rohkem meelde inimeste heatahtlikkus. “Öeldi, et see on väga tore ettevõtmine, ning sooviti meile edu.”

Toidupanga korvi suure mahlapaki pannud Laura ütles, et annetust valides jälgis ta hoolikalt toidupanga soovitusi. “Vaatasin nimekirjast, mida vaja oleks. Selline kampaania on väga tore, toetan meeleldi abivajajaid,” kinnitas ta.

Koostöö omavalitsustega

Et kogutud kaup jõuaks just nendeni, kes seda kõige rohkem vajavad, teevad Jõgeva toidupanga organisaatorid koostööd omavalitsuste sotsiaaltöötajatega. “Meil on väga hea koostöö Jõgeva valla sotsiaaltöötajatega, kes lubasid meile abiks olla, et need pakid jõuaksid sinna, kus kõige suurem vajadus on,” ütles Rainis Uiga.

Tema sõnul piirdub Jõgeva toidupank lähiajal Jõgeva ümbrusega, tulevikus soovitakse laieneda aga kogu maakonda. “Oleme veel nii uued, et ei julge praegu väga suuri veksleid välja käia, aga plaanis on toidujagamine laiemalt ette võtta,” lubas Uiga.

“Meie eesmärk on ennast sügiseks tõestada, siis saame pöörduda ka teiste omavalitsuste poole.” Kuna toidukogumiskampaaniad toimuvad vaid mõnel korral aastas, plaanib Jõgeva toidupank hakata lisaks ka kauplustest jooksvalt toitu koguma ning teha koostööd põllumajandustootjatega. “Kampaania ajalgi oli üks talupidaja valmis andma meile neli tonni kartulit,” tõi Rainis Uiga näite.

Tubli algus

“Väikese linna jaoks igati tubli algus,” on öeldud esmakordselt kampaanias osalenud Jõgeva toidupanga kogutu kohta Eesti toidupanga kodulehel. Kogu Eestis annetati toidukogumiskampaania käigus 16 021 ühikut toidukaupa, kõige aktiivsemad olid 17. mail Tallinna Sõpruse Rimi ja Kristiine Prisma kliendid, neis kauplustes annetati vastavalt 1319 ja 1015 ühikut.

Toidupank loodi 2010. aasta algul hollandlase Piet Boerefijni eestvedamisel ning Eesti-Hollandi Heategevusfondi Päikeselill ja Swedbanki rahalisel toel. Tegevust alustati Tallinnas ning peagi rajati kohalikud toidupangad ka Tartus, Pärnus, Rakveres, Viljandis, Haapsalus, Narvas, Jõhvis, Põlvas, Türil ja Valgas. Toidupanga võrgustiku kaudu saab iga nädal toiduabi umbes 1800 peret.

i

MATI ALEV

blog comments powered by Disqus