Luua metsanduskooli poisid raiespordis Euroopas teised

Itaalias möödunud nädalal peetud 13. Euroopa noorte meistrivõistlustel metsanduses saavutas Eestit esindanud Luua metsanduskooli võistkond raievõistlustel teise koha ning ka individuaalselt tuli Jarro Mihkelson teiseks. Riikide koondarvestuses jäi Eesti kuuendaks.

Meeskonna esindaja Luua metsanduskooli metsandusvaldkonna koordinaator Marko Vinni ütles, et võisteldi Põhja-Itaalias Burgusios vastu Šveitsi idapiiri rohkem kui tuhande kolmesaja meetri kõrgusel.

“Kohati kippusid mootorsaed tõrkuma, õhk oli väga hõre. Esimesel võistluspäeval 22. mail oli õhutemperatuur võistluspaigas 20 kraadi ringis, teisel päeval kallas vihma ja kolmandal päeval oli väljas +30,” rääkis Vinni.

Luua metsanduskooli direktor Haana Zuba-Reinsalu ütles, et kool on  nendel võistlustel osalenud juba üle kümne aasta, sama kaua on järjekindlalt ka noorte raiesportlaste ettevalmistusega tegeldud. “Eesmärk on pakkuda sellest alast huvitatud ja aktiivsetele poistele võimalusi erialal areneda ja  valmistada ette võistlejaid Eesti täiskasvanutekoondisele. Kuid kõige olulisem on, et noored saavad end proovile panna ning võrrelda oma teadmisi-oskusi eakaaslastega Euroopast. Head tulemused innustavad kindlasti ka teisi õppijaid. Eesti riiki ja oma kooli esindama pääsevad vaid parimad, enne seda tuleb vaeva näha treeninglaagrites ja proovivõistlustel. Suure töö on ära teinud meie kooli õpetajad, kes on oma ala tõelised professionaalid ning hinnatud asjatundjad, ettevalmistusperioodil võtavad ka nemad sae kätte ning pakuvad võistlustel noortele tihedat konkurentsi,” rääkis koolijuht.

Omavaheline mõõduvõtmine toimus kolmel päeval. Esimesel päeval võisteldi metsarajal, kus tuli meeskondlikult lahendada mitmesuguseid ülesandeid: määrata puude ja põõsaste liike ning hinnata nende kahjustusi. Metsatakseerimise ülesannetes  tuli määrata puude vanust, kõrgust, tagavara, noti mahtu, ühe kasvava puu tagavara, maapinnakalde protsenti. Metsarajal saavutas Eesti meeskond 9. koha.

Esimene võistluspäev lubas kõrget kohta

Teisel ja kolmandal päeval toimusid raievõistlused, mis koosnesid tavapäraselt viiest alast. Eesti meeskonna esimese päeva alad olid ketivahetus, kombineeritud järkamine ja täpsussaagimine, teisel päeval võisteldi langetamises ja laasimises. Juba esimese päeva tulemused näitasid, et meeskondlikult on võimalik püüda kõrget kohta.

Viiest võistlusalast koguni neljal olid Eesti esindajad esikolmikus. Nii saavutas Ranet Sildoja laasimises kolmanda koha, Jarro Mihkelson kombineeritud järkamises esikoha, ketivahetuses Ranet Sildoja kolmanda koha ja langetamises Jarro Mihkelson kolmanda koha. Seega näitas kogu Eesti raiemeeskond ühtlaselt kõrget taset. Individuaalselt saavutas Jarro Mihkelson raievõistlustel teise koha, kusjuures meistritiitlist jäi tal puudu vaid 41 punkti. Selle võitis Austria esindaja, kolmandaks jäi Sloveenia võistleja. “Jarro vahetas möödunud aasta pronksmedali hõbedase vastu,” märkis Marko Vinni.

Tema sõnul jäi Jarro maailmameistri tiitlist ilma viimase alaga, mis oli laasimine. “Tal tuli kaks viga sisse, jättis kaks kõrgemat oksa. Loomulikult näitas Jarro sellega, et ka temal on närvid,” lisas meeskonna esindaja.

Jarro Mihkelsoni hinnangul läks punkte kaduma ketivahetuses, samuti laasimises. Närvipinge oli suur ja see väsitas. Samuti oli tema jaoks harjumatu ka võistluste keskkond. Üht poissi vedas tehnika alt. Kõige raskem on Jarro jaoks tavaliselt saeketi vahetus, kus pole kõrvaklappe peas ja kogu melu on hästi kuulda, seekord oli aga raskeim ala hoopis laasimine. Saag ei läinud kohe käima, väljas oli väga kuum, saag ummistus. “See tekitas tohutu pinge,” tõdes noormees. Samas läks väga hästi langetamine, millega tal on mõnikord raskusi olnud. Kindlasti peab ta harjutama laasimist.

Võistkond hoidis väga kokku

Võistlusteväliselt saavutas Ranet Sildoja kiirlaasimises teise koha. Marko Vinni sõnul oli finaal ülimalt põnev, palgi laasimiseks kulus vaid 12 sekundit, kusjuures Ranet ei teinud ühtegi viga. Kahjuks oli Sloveenia esindaja Ranetist siiski  murdosa sekundi võrra kiirem.

Raievõistlusel jäädi alla vaid Austria esindusele, kolmanda koha sai Sloveenia võistkond.

Vinni kinnitas, et võistluste üldine tase oli väga kõrge, esimesed kümme võistkonda on kindlasti juunioride klassi paremik ja võiksid vabalt täiskasvanute maailmameistrivõistlustel oma riiki esindada.

Vinni hinnangul on metsarajavõistlus meie poistele alati peavalu valmistanud. “Tänavu saavutasime üheksanda koha, see oli hea tulemus,” märkis ta. Eestlased  jõudsid võistluspaika küllalt aegsasti ning kohe mindi metsa, mõõdeti puid ja hinnati juurdekasvupuuri abil nende vanust. “Hiljem vaatasime, et kõik määramise ülesanded läksid meil hästi, aga natuke nõrgemaks jäi takseerimise osa, kus oli vaja määrata puude arvu hektarile,” rääkis ta. Sellega kaotati tema sõnul umbes kolmsada punkti.

Samas hoidis eestlaste võistkond väga kokku, üksteist toetati ning kõike tehti Vinni hinnangul üliheade emotsioonidega. “Võistluste lõputseremoonial oli väga uhke eestlane olla,” tunnistas ta.

Jarro Mihkelson Euroopa noorte metsandusvõistlustel enam võistelda ei tohi. “Reegel tuli aastast 2004 Luualt, kui Anto Laas kaks aastat järjest võitis. Siis otsustati, et aitab – üle kahe korra üks poiss võistelda ei tohi, muidu lööb üks pidevalt platsi puhtaks,” rääkis Vinni.

Jarro Mihkelson nentis, et reegel on väga karm. “Võiks olla nii, et kaks aastat järjest võistelda ei saa, tuleks aasta vahet pidada. Või hoopis kehtestada vanusepiir, näiteks 25 aastat, nagu on juunioridel.”

Tänavu osales meistrivõistlustel 15 Euroopa riiki – Austria, Itaalia, Sloveenia, Poola, Leedu, Rumeenia, Saksamaa, Norra, Ungari, Soome, Rootsi, Belgia, Luksemburg ja Serbia kokku 60 metsandusvaldkonna õpilasega.

Luua kooli meeskonda kuulusid Jarro Mihkelson, Ranet Sildoja, Meelis Rus ja Taavi Soosaar, meeskonna treener Tõnu Reinsalu ja meeskonna juht Marko Vinni.

Luua metsanduskooli võistkonna järgmised ülesastumised on 12.-15. juunini Luual  toimuvatel Balti metsakoolide kutsevõistlustel ning 28. juunil Pärnus Eesti meistrivõistlustel.

Võistluste 13-aastase ajaloo jooksul on Luua metsanduskooli võistkond saanud koondarvestuses esikoha kahel korral,  Sloveenia kolmel ja võistluste algataja Austria kaheksal korral.

Järgmised võistlused korraldab Luua metsanduskool

Järgmised Euroopa noorte meistrivõistlused metsanduses peetakse 2015. aastal Eestis, korraldajaks Luua metsanduskool. Selline otsus võeti vastu kahe aasta eest Sloveenias.

“Meil olid kõik sügisel toimuva ettevalmistusseminari päevade ajakava graafikud juba kaasas, andsime need teistele riikidele edasi,” märkis Luua metsanduskooli metsanduse valdkonna koordinaator Marko Vinni, kelle sõnul ootavad kõik osalevad riigid neilt üht aegade paremat võistlust. “Osalt kindlasti ka sellepärast, et meil saab kasvavaid  puid langetada otse metsas. Mujal Euroopas lihtsalt imiteeritakse langetust või langetatakse poste.”

Ka metsaraja võistlus  peetakse Luual, platsialad viiakse aga viimasel päeval läbi Tartus. Linn on andnud metsameeste käsutusse tee kesklinnas Emajõe kaldal Atlantise vastas, mis algab Raekoja platsi juurest. See võistlus on kindlasti väga huvitav ka pealtvaatajatele.

Eestlaste kõrge tase

*Ranet Sildoja – laasimises kolmas koht

*Jarro Mihkelson – kombineeritud järkamises esikoht

*Ranet Sildoja – ketivahetuses kolmas koht

*Jarro Mihkelson langetamises kolmas koht

*Jarro Mihkelson – individuaalselt raievõistlustel teine koht

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus