Euroopa Parlamendi valimistel sai Jõgevamaal enim hääli Reformierakond

 

Sarnaselt üleriigilise tulemusega, võitis ka Jõgevamaal Euroopa Parlamendi valimised Reformierakond, kellele järgnes kogutud häälte arvult  Keskerakond.  Valimisaktiivsus jäi meie maakonnas tagasihoidlikuks, meil käis valimas vähem kui kolmandik hääleõiguslikest ehk 31,63 protsenti.

Jõgeva maakonna valimiskomisjoni esimees Kadi Länik märkis, et pühapäeva õhtul kella üheksaks olid Euroopa Parlamendi valimistulemused teatanud kümme Jõgevamaa  valimisajaskonda. “See tõestab kiiret ja tõhusat tööd. Euroopa Europarlamendi valimised möödusid meie maakonnas elanikepoolsete pretensioonideta. Mõnes paigas vedas alt internetiühendus ja tekkinud olukorrale tuli lahendus leida,” ütles Länik.

Torma vallas Sadala Külade Seltsi rahvamajas asunud valimiste jaoskonnakomisjoni esimehe Pille Tuti sõnul saabusid esimesed piirkonna elanikud valima pühapäeval pärast kella üheksat. “Üldiselt jäi valimistest osavõtt tagasihoidlikuks. Selle põhjuseks võis olla päikesepaisteline ilm, mis paljud maainimesed aedadesse ja põldudele tööle meelitas. Samas tundub,  et Euroopa Parlamenti kandideerijad tutvustasid meie vallas oma seisukohti ja kavatsusi tagasihoidlikult. Minule teadaolevalt külastas Torma valda vaid riigikogu aseesimees Laine Randjärv, kes kohtus noortega.

Tööpäev valimisjaoskonnas kestis südaööni. Pidasime vapralt vastu. Energiat andsid suupisted, mida tellisime omakandi ettevõtjalt Luule Väinalt. Söögipoolise eest tasusime ise,”  lausus Tutt, kes  on aastaid valimiste kohaliku jaoskonnakomisjoni tööd juhtinud.

Lootused võitjatele

Anna Haava nimelise Pala Kooli direktor Malle Weinrauch viibis pühapäeval tantsupeo teemalisel seminari ja osales eelhääletamisel. “Oma otsuse tegin Euroopa Parlamenti pürgivate poliitikute arusaamade ja kavatsuste põhjal. Mitmed nendest käisid kohtumas ka Pala vallas, kaasa arvatud ka Tunne Kelam, kellele andsin ka hääle,” märkis koolijuht.

“Mina ja mitmed minu sõbrad ning tuttavad andsid hääle Jüri Ratasele. Kahju, et võimekas noorema põlvkonna poliitik europarlamenti ei saanud. Keskerakonna esimees Edgar Savisaar kogus küll märkimisväärse hulga hääli, kuid europarlamenti teadaolevalt ei saanud. Seda põhjustas kindlasti tema aus väljaütlemine, et ta Brüsselisse tööle ei asu, vaid kogub erakonnale hääli. Kui mõneski erakonnas on juhivahetust kasutatud populaarsuse võitmiseks, siis Keskerakonnas pole sellist populistlikku meetodit rakendatud,” ütles Keskerakonna Jõgevamaa piirkonna aseesimees Andres Vään.

“Mul on hea meel Reformierakonna võidu ja nii Andrus Ansipi kui ka Kaja Kallase europarlamenti saamise üle. Usun, et Eesti esindajad tegutsevad seal tugeva meeskonnana, on väljas Eesti riigi huvide eest ning annavad oma panuse ka nende üle-euroopaliste küsimuste lahendamiseks, millest sõltub Eesti ettevõtluse käekäik,” ütles Jõgeva vallavolikogu aseesimees Ain Viik.

“Marju Lauristini saamine Euroopa Parlamenti oli ootuspärane, sest ka Sotsiaaldemokraatlik Erakond rõhutas valimiskampaanias ennekõike oma esinumbrit. Lauristin paistis oma väitlusoskusega silma valimisdebatil ja ei lähe europarlamenti mitte vanaduspuhkust veetma, vaid hakkab seal mõtteerksalt ja tegusalt tööle,” ütles Puurmani vallavolikogu esimees, sotsiaaldemokraat Aare Järvik. “Sotsiaaldemokraatliku Erakonna esindajatest soovis väga europarlamenti saada Marianne Mikko, kes selle nimel pingutas, kuid häälte arv jäi väikeseks,” lisas ta.

“Keskerakonna esimehe valimistulemusel on minu arvates märgiline tähendus. Yana Toome europarlamenti pääsemise taga on kindlasti ka tema aktiivne valimiskampaania,” lausus Järvik.

Hääletasid välismaale siirdunud jõgevamaalased

Euroopa Parlamendi valimistel osalesid ka Jõgevamaaga seotud inimesed, kes praegu elavad välisriikides. Birgit Kastepõld Palamuse vallast, kes elab praegu Taanis, märkis, et andis Taani kodanikuna oma hääle “Liikumine ELi vastu” nimekirjas kandideerinud Lave K Brockile.

Viibisin hiljuti Eestis ja käisin valimas Tartus. Andsin hääle Kadri Simsonile kui avara silmaringiga noorema põlvkonna poliitikule, kes on erialalt ajaloolane,” ütles kunagine jõgevalane ja praegu Helsingis Aurora psühhiaatriahaigla osakonna ülemarstina töötav Jaan Olari.

Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev jõudis valimistepäevaks tagasi Leedust Palamuse valla ja maavalitsuse delegatsiooni ühisvisiidilt Kaišiadoryse piirkonda. “Leedus oli juttu ka Euroopa Parlamendi valimistest ja selles kontekstis, et Leedus valiti europarlamendi liikmetega koos ka presidenti,” ütles maavanem.

Jõgevamaa gümnaasiumi 11. klassi juhataja Rita Sildniku sõnul olid tänavused Euroopa Parlamendi valimised mitmetele noortele esimesed valimised üldse. “Meie kooli õpilased said valimiste eel põhjalikku ja mitmekülgset infot. Kohtumas käisid poliitikud Marko Mihkelson ja Igor Gräzin. Euroopa Parlamendi tegevusest räägitakse ühiskonnaõpetuse tundides, mis toimuvad kaheteistkümnendas klassis. Ajalootundides käsitletakse aga teemat juba varem,” märkis ta.

Euroopa Parlamendi valimised Eestis võitsid reformierakondlane Andrus Ansip, kes kogus 45 037 häält, ja üksikkandidaat Indrek Tarand, kelle poolt hääletas 43 390 valijat. Euroopa Parlamenti osutusid valituks ka Sotsiaaldemokraatliku Erakonna kandidaat Marju Lauristin 26 871 häälega, Keskerakonna kandidaat Yana Toom 25 263 häälega, Reformierakonna kandidaat Kaja Kallas 21 504 häälega ning Isamaa ja Res Publica Liidu kandidaat Tunne Kelam 18 773 häälega.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus