Kuidas puhkusel olles rahaga välja tulla?

Kauaoodatud puhkusteaeg on käes. Lisaks rannariiete ja päevituskreemi pakkimisele tasub üle vaadata ka oma rahaasjad, et enne puhkuse lõppu näpud põhjas poleks.

Puhkusel kipub raha tavaliselt rohkem kuluma. Majutuskulud,  kontserdipiletid, söömine väljaspool kodu nõuavad väljaminekuid, mida tuleks ette planeerida. Et raha koguma hakata on nüüd juba hilja, tuleb hakkama saada olemasolevate varudega, sest puhkuse jaoks laenu võtta ei ole kindlasti mõistlik.

Selleks, et teada saada, kui palju võid puhkuse ajal kulutada, tasub kõigepealt koostada eelarve. Pane kirja oma sissetulek (palk ja puhkusetasu) ja kui sul on puhkuse jaoks raha kõrvale pandud, siis ka see summa. Sinna kõrvale märgi üles kõik kohustuslikud kulud, nagu kommunaalmaksed ja muud arved, samuti toidule, transpordile kuluvad summad. Seejuures ära unusta fakti, et pärast puhkuselt naasmist on järgmise palgapäevani veel tükk aega. Eelarve koostamise kohta saad täpsemalt lugeda siit http://www.minuraha.ee/?id=11233 ning alla laadida pere-eelarve vormi http://www.minuraha.ee/pere-eelarve

Puhkust veetes tasub meeles pidada, et pole tark liiga palju kulutada. Hetkeemotsiooni ajel võib tekkida mõte osta asju, mida pärast enam nii väga vaja polegi, aga raha on juba raisatud. Enda distsiplineerimiseks võid eelarve põhjal endale välja arvutada, kui palju sa näiteks kas iga päev või iga nädal kulutada võid.  

Nipid, mis aitavad soodsalt ja huvitavalt puhkust veeta

  • Kui sul on plaanis mõnd kindlat festivali või kontserti külastada, võid pileti eelmüügist ära osta, sest tavaliselt pakuvad korraldajad sel puhul hinnasoodustust.
  • Tallinnas ja teistes suuremates linnades toimub suvel palju tasuta üritusi ja kontserte – vaata nende kohta infot näiteks linna kodulehe ürituste kalendrist.
  • Randa minnes võta oma piknikukorv kaasa – nii tuleb söömine ja joomine tunduvalt soodsam kui rannakohvikus.

  • Kui plaanid Eestis ringi sõita ja hotellis või turismitalus ööbida, võiksid reisi planeerida võimalusel äripäevadele,  siis on mõnel pool majutushind soodsam.
  • Kuigi kauplemine on eestlastele veidi võõras, tasub majutust broneerides soodushinda küsida – eriti väiksemad turismitalud ja külalistemajad võivad su soovile vastu tulla.
  •  Alternatiivina saab ööbida RMK metsamajades või -onnides, mida võib kasutada väikese tasu eest või sootuks ilma rahata. Tasuta on muidugi ka oma telgis ööbimine.

HELI LEHTSAAR, tarbijaveebi minuraha.ee toimetaja

blog comments powered by Disqus