Sadalast otse Euroopasse

Sadalas tähistati möödunud reedel Euroopa päeva. Sel puhul avati Sadala “A ja O” kaupluse juures tulp, millele kinnitatud suunaviidad näitavad kaugust kõigi Euroopa Liidu liikmesriikide pealinnadeni.

Suunaviitadega tulp on 3,7 meetri kõrgune ja see püstitati Sadala noorte omaalgatusprojekti “Euroopa ei hirmuta” raames. Viitadel märgitud vahemaad on antud maanteed pidi, mitte linnulennult, ja need on arvutatud Google Maps’i järgi.

Noorte teada sellist viidatulpa Eestis seni veel polnud. Tulenevalt Euroopa kaardist, näitab enamik viitu ühes suunas ja see tegi tulba püstitamise üsna keeruliseks.

Tulba ja viidad valmistasid noored ise. Appi tulid ka mõned vanemad. Tulba püstitamisel olid põhitegijad Imre Väin ja Kaimar Kumpas. Tulba paigaldamiseks küsiti enne luba maatüki omanikult ehk Jõgeva Majandusühistult.

Lisaks viitadega tulba avamisele korraldati Sadalas Euroopa päeva puhul nuputamisvõistlus, mille mõlema ülesande täitmiseks oli vaja teada just Euroopa Liidu liikmesriikide pealinnade nimesid.

17 osalejat

Programmi Euroopa Noored rahastatud projektis “Euroopa ei hirmuta” osaleb 17 noort Sadalast ning selle ümbrusest: Ookatku, Leedi, Veneküla, Reastvere ja Tuimõisa külast, samuti Jõgevalt ja Mustveest. Projektijuhiks on Liisa Katt ja mentoriks Valdi Reinas. Projekti rahaasjade ajamisel on katusorganisatsiooniks MTÜ Sadala Hoolekande Selts.

Euroopa Liidu liikmesriikide pealinnade suunaviitadega tulba avamine tähistab noorteprojekti ühe etapi lõppu. Sama projekti raames on noored varem kohtunud Riigikogu liikme Laine Randjärvega. Ees ootab aga veel palju põnevat. Sügisel algab näiteks pidude sari, millele kutsutakse külla Euroopa Liidu liikmesriikidest Eestisse õppima ja tööle tulnud tudengeid ja vabatahtlikke, kes räägivad meie noortele oma kogemustest.

Tuleva aasta 9. mail tähistatakse aga jälle Euroopa päeva. Kõigepealt sõidetakse Tallinna, kus osaletakse orienteerumisretkel läbi Euroopa Liidu riikide saatkondade. Sadalasse tagasi jõudes avatakse aga skulptuuripark. Selleks ajaks valmib nimelt noorte endi kätetööna 28 skulptuuri, mis iseloomustavad ühe või teise Euroopa Liidu liikmesriigi rahvast või kultuuri. Rootsit hakkab näiteks tähistama Pipi Pikksuka ja Hispaaniat flamenkotantsija kuju. Taieste meisterdamisel kasutatakse materjalina põhiliselt puitu ja tekstiili. Seepärast ongi neid naljatamisi hernehirmutisteks kutsuma hakatud. Sellest omakorda tuleneb projekti nimi: “Euroopa ei hirmuta”.

Euroopa Sadala mõõtudesse

Riike iseloomustavad taiesed paigaldatakse mitmele poole Sadala alevikku.

“Põhimõte on selline, et me vähendame Euroopa kaarti Sadala proportsioonideni ning paigaldame iga riiki iseloomustava kuju selle riigi pealinna kujuteldavasse asupaika,” ütles projekti mentor Valdi Reinas. “Tallinn hakkab näiteks paiknema kusagil Sadala rahvamaja juures. Iga kuju juurde tuleb ka infotahvel riiki iseloomustavate faktidega. Kujude kavandid on noortel juba valmis ja praegu otsitakse usinasti materjali infotahvlite tarvis.”

Euroopa Liidu liikmesriike on teatavasti 28, Sadala poe juurde püstitatud tulbal on aga 29 suunaviita. Üks neist on praegu veel tühi. See hakkabki juhatama teed skulptuuride juurde. Noored või ka täiskasvanud, kel asja vastu huvi, saavad hakata klassiti või muude seltskondadega Sadala skulptuuripargis orienteerumismängu mängimas käima. Mängides omandavad nad üksiti teadmisi Euroopa kohta. Nii tõuseb projektist kasu mitte ainult kohalikele noortele.

“Loodame, et ühe suve peavad need kujud ikka vastu. Suunaviitadega tulp aga kindlasti kauem,” ütles Valdi Reinas.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus