Rannu rahvamaja võõrustas taas harrastusteatreid

Maikuu esimesel nädalavahetusel toimus Tartu- ja Jõgevamaa harrastusteatrite II ühisfestival Randen. Eelmisel aastal saadi kokku Põltsamaal, sedakorda siis Tartumaal Rannus.

Kahe päeva jooksul astus rahvamaja laval üles kümme väga eriilmelist teatritruppi väga erinevate lavastustega. Esimese päeva avaesineja oli Kasepää näitetrupp etendusega “Sõber”, lavastajateks Erlend Kollom ja Anni Luud. Südamlikus loos räägiti keerulistest ja samas lihtsatest inimsuhetest läbi kolme aastakümne: sõprusest, armastusest, kibestumisest, pettumustest.

Nii külajanti kui suhtedraamat

Elva Sinilinnu teater esitas Maarja Kooriku kirjutatud ja lavastatud “Külaelu”. Tegemist oligi eheda maaelu kajastava vanaaegse külajandiga, kus tuli ette nii õilsaid tundeid kui väiklast kadedust. Väägvere külateater oli toonud lavale Heldur Jõgioja “Mis maksavad need madalad majad”, mille oli lavastanud Ira Ritsik. Näidendi tegevus toimub ühes Lõuna-Eesti mõisakõrtsis 19. sajandi viimasel veerandil. Legendi järgi olevat sarnane lugu tõepoolest  ka ühes Eestimaa mõisas sündinud. Pärastlõunal oodati lavale Taru Vilde Teatrit.

Birk Rohelendi suhtedraama “Fokstrott” lavastas Tess Pauskar. Ühe perekonna rohkem kui kolmkümmend aastat kestnud tee on lõpule jõudmas. Nende igal aastal toimunud  perekonna matriarhi ehk mamma surma-aastapäeva tähistamine jääb  seekord viimaseks.  Pere on lõplikult lahku kasvanud, purunenud vaasi enam kokku ei liimi.

Järgnes “Inishmore’i leitnant” Palamuse Amatöörteatrilt. Tuntud iiri näitekirjaniku Martin Mcdonaghi musta ja verise komöödia oli lavale toonud Janek Varblas. Traagiliste ja samas naljakate sündmuste ahel saab alguse üksikul külateel vägivaldse otsa leidnud kassist. Esimese päeva lõpetas Teater Nora “Kukk”, mille autoriks trupi toel  ja lavastajaks Janno Puusepp.  Nagu autor oma tüki  kohta ise on öelnud, on tegemist muinasjutuga täiskasvanutele. Tänu noorte näitlejate  hoogsale mängule, sobis etendus suurepäraselt pikka päeva lõpetama.

Festivali klubis andis žürii koosseisus Vilma Luik (Ugala teater), Andres Oja (Ugala teater) ja Alo Kurvits (vabakutseline) vägagi konstruktiivset ja kriitilist tagasisidet.

Mõrvamüsteerium kõigi osavõtul

Õhtu jätkus põneva mõrvamüsteeriumiga, kus tegevust sai kogu kohal viibinud näiteseltskond, žürii ja korraldajad.  Tegevust ohjasid Katrin Luts ja Mall Türk, sel moel sisustati aeg keskööni ja kauemgi.

Uut päeva alustas “Keisri hull/vangistus”, mille dramatiseerijaks ja lavastajaks Keiu Kess Põltsamaa kultuurikeskuse noorte näiteringiga Viribus Unitis. Tuntavalt  visuaalne etendus, mida toetasid tugevalt heli ja valgus, tõi vaataja ette pildid Timotheus Bocki mõtetest ja emotsioonidest.

Kui  selle etendusega sai publik ettekujutuse, mis toimus nimiosalise peas, siis järgmises etenduses ilmus lavale jumal. Rannu külateater EMU tõi lavale tüki “Teie Jumal”, autor ja lavastaja Janno Puusepp. Mida teha, kui teie korterisse ilmub justkui eikusagilt mees, kes nimetab end just teie jumalaks ja lubab täita ükskõik millise soovi?

Päeva jätkas Pajusi Teater Moliere’iga: Tarmo Kruus oli kohandanud ja lavastanud igihalja “Tartuffe’i”. Näidendi kirjutamisest on möödunud enam kui 300 aastat, kuid teemad, mida käsitleb Moliere, puudutavad meid ikka.

Festivali lõpetas Luunja Aidateater  Tamur Tensingu looga  “Luunja mõisa uus häärber”, mille oli lavastanud Iiri Saar. See on lugu Luunja mõisast äreval 1914. aasta suvel. Olukord on rahvusvaheliselt pinev, aga provintsis kulgeb elu igapäevast rada. Mõisahärra on pikalt plaaninud oma uue häärberi ehitamist. 

Peakorraldaja Liis Jaamets ütles festivali kokku võttes muu hulgas sedagi, et Randen, millest sai nime ka festival, oli tegelikult Rannu ajalooline nimi.

Rannu rahvamajas, kus on tubli ja end aja jooksul ühtseks meeskonnaks töötanud kollektiiv, on korraldatud kolm festivali, aga ka Tartumaa harrastusteatrite ülevaatusi ja vabaõhuetendusi.

“Ju meile siis meeldib teater ja teatrirahvas,” tõdesid korraldajad ise.

“Randen  pakkus vaatamiseks väga erinevaid lavastusi. Mulle väga meeldib, et leidub inimesi, kelle jaoks näitlemine ei ole nende põhitöö, kuid kes sellele vaatamata leiavad aega sellega tegelda. Need kaks päeva, mis Rannu rahvamajas veetsin, olid mulle väga meeldivad. Lisaks sellele, et nägin palju huvitavat, kohtusin ka mitmete toredate inimestega,” rääkis žürii liige, Andres Oja Ugala teatrist.

Eraldi kasti

Tartu- ja Jõgevamaa harrastusteatrite festivalil Randen jagati järgmisi auhindu.

Puuduva näitleja leidlik asenduslahendus – Luunja Aidateater

Dramaturgi eripreemia – Janno Puusepp lavastustes “Kukk” ja “Teie Jumal”

Parima lavakujunduse eripreemia – Palamuse Amatöörteater lavastuses “Inishmore’i leitnant”

Parima soovahetusrolli preemia – Imbi Ülper lavastuses “Teie Jumal”

Parim naiskõrvalosatäitja – Silja Viljak lavastuses “Teie Jumal”

Parim meeskõrvalosatäitja – Silver Aug lavastuses “Tartuffe”

Parim naispeaosatäitja – Aire Pajur lavastuses “Fokstrott”

Parim meespeaosatäitja – Rein Annuk lavastuses “Fokstrott”

Jõgevamaa parim lavastus – Põltsamaa kultuurikeskuse noorteringi Viribus Unitis “Keisri hull”

Tartumaa parim lavastus – Teater Nora “Kukk”

i

REIN ANNUK

blog comments powered by Disqus