Kääpal peeti Kalevipoja laata

Kääpal peeti möödunud laupäeval traditsioonilist Kalevipoja laata. Müüjaid-ostjaid oli seal seekord küll vähevõitu ning vihm kippus vahepeal kauplemist segama, ent Kääpa suvehooaeg sai sellele vaatamata kenasti avatud.

 

Avinurme Elulaadikeskuse meistrite võrgustikku kuuluvad Meida Lainela ja Maike Altoja on Kalevipoja laadal iga-aastased kauplejad. Meida Lainela valmistab laastutooteid. Neid oli tal pakkuda umbes viisteist nimetust. Ent Kääpal polnud tal kaasas sugugi tervet sortimenti.

“Uusi tooteid nuputan ise,” ütles Meida Lainela. “Uusim toode on näiteks pudeliümbris. Ka maitseainekorvike on üsna uus asi. Nii mõnegi toote idee olen saanud ostjatelt. Ikka juhtub, et tuleb keegi leti juurde ja ütleb, et tal oleks nii- või naasugust asja vaja. Kui koju lähen, siis hakkan nuputama, kuidas seda teha võiks.”

Maike Altoja valmistab oma Kalda Käsitööde OÜs käsitööseepe, järgides selle juures meie esiemade retsepte ja ajaloolist valmistamisviisi.

“Äri on meil päris hästi läinud,” kinnitas Meida Lainela ja kutsus kõiki jõgevamaalasi 24. mail Avinurmes peetavale Kevadmätta laadale.

Kogemata müüma ja võistlema

Põlvamaalt Vastse-Kuustest tulnud Aire Heinmets oli Kääpa laadal kauplemas seevastu esimest korda. Pakkuda oli tal daaliajuurikaid, kapsa-, tomati-, paprika-, kurgi- ja maasikataimi, oa- ja herneseemneid jms.

“Tahtsime tegelikult lastega siinsesse Krati seiklusparki ronima tulla, aga parki haldava Kalevipoja Koja kodulehelt avastasime, et peale seikluspargi hooaja avamise on siin täna ka laat. Otsustasimegi siis kauba ka kaasa võtta,” ütles Aire Heinmets ja lisas, et ega nad taimi tegelikult müügiks kasvatagi, rohkem oma kasvuhoone ja aiamaa tarbeks, aga neid jääb ju alati üle, sest seemneid saab igaks juhuks rohkem mulda pandud.

“Äri läheb nii ja naa. Laste jäätiseraha saame kindlasti tagasi, bensiiniraha vaevalt,” ütles Aire Heinmets vähimagi pettumuseta hääles.

Laadal on ajast aega ka jõumehed esinenud. Rammunäitamise võistlusi korraldati ka Kääpal. Sangpommi tõstmise võistluse võitis 31 tõstekorraga vaimastverelane Rain Selgis.

“Ega ma ette teadnudki, et siin selline võistlus on, aga kui juba kohal olin, leidsin, et miks mitte võistelda,” ütles Selgis.

Ehkki sangpommi tõstes näitas ta ka teistest võistlejatest tunduvalt paremat stiili, kinnitas ta, et spetsiaalset trenni pole ta teinud. Küll aga teeb ta leiva teenimiseks metsatööd ning see annab ka päris hea treenituse.

Kaks sõsarat

Tühja kõhtu polnud laadalistel vaja kannatada. RMK Saare teabepunkti ruumides tegutses näiteks kohvik, kus ostjaid teenindasid Elle Mäerand ning Egle ja Greta Plato.

“Kui Setumaal tegutseb kuulus Kolme Sõsara kohvik, siis meie võiksime oma kohvituba kahe sõsara kohvikuks nimetada, sest me oleme Eglega samuti õed,” ütles Elle Mäerand. “Oleme mitmel pool, näiteks Tõstamaal ja Anijas suveteatris käinud ja näinud, kuidas kohalikud naised seal kohvikut peavad. Mõtlesime siis, et proovime ka. Tahtsime teha küll välikohviku, aga vihmahood sundisid meid ulu alla tulema. Saime päris toreda kogemuse ja tahame Kalevipoja suveteatri tänavuste etenduste ajal uuesti kohvikupidamist proovida.”

Laadapäeval sai Kääpal peale ostmise-müümise lustida Krati seikluspargis ja kõrgseiklusrajal “Lennuk”, külastada 12-aastaseks saanud Kalevipoja muuseumi ja kuulata seal Ahto Kaasiku loengut looduslikest pühapaikadest, osaleda Ott Oleski vigursaagimise õpitoas, tantsida Toomas Anni musitseerimise saatel ning vaadata Kasepää näiteringi esituses lühikomöödiat “Kallis, ma olen alati olemas”.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus