Fotograafiakursus Kuremaa noortekeskuses

Möödunud nädalavahetusel kogunes tosin fotograafiahuvilist Kuremaa noortekeskusse. Fotograaf Liina Laurikainen viis Jõgevamaa noortele läbi kahepäevase fotograafiakursuse.

Jõgeva valla avatud noortekeskuste ühenduse korraldatud kursusele “Operaator Kõps” olid oodatud kõik fotograafiast huvitatud Jõgevamaa noored. Koolituse esimesel päeval keskenduti teooriale. Saadi teada, mis on ava, säriaeg, ISO, kuidas valida võtterežiimi ning missugune on pildi hea kompositsioon. Liina Laurikaineni sõnul on hea kompositsioon selline, mis ei sõltu kaamera kvaliteedist, vaid fotograafi nägemusest. Oluline on see, mida pildistaja vaatajatele jutustada soovib.

“Tahan näidata, kuidas saab võimalikult hea pildi olemasolevate vahenditega,” kinnitas juhendaja. Kursuse käigus ilmnes, et nii mõnigi koolitusel osaleja teeb pilte ja töötleb neid oma nutitelefoniga. Isegi sel juhul on oluline meeles pidada hea kompositsiooni põhimõtteid.    

Lisaks jagas Liina näpunäiteid looduse ja inimeste pildistamiseks. Fotograaf tõi hulgaliselt näiteid ning rääkis põnevaid lugusid oma kogemustest. Loodusfotode tegemisel ei tohi karta mustaks saada. Vajadusel tuleb pikali visata, roomata, turnida ja proovida erinevad vaatenurki. Liina rõhutas noortele, et üks tähtsamaid asju pildistamise juures on silmside, olgu see siis inimese, mõne looma või hoopiski taimega. “Oma modelli peab tundma ja temaga tuleb hästi läbi saada,” rõhutas fotograaf.

Enne fotokursuse algust tuli osalejatel saata Liinale omatehtud fotosid, mida koos vaadati ning analüüsiti. Juhendaja kiitis fotod üldiselt heaks, kuid alati saab tema sõnul kompositsiooniga mängida, detaile välja tuua, kuid olulisem on siiski emotsioon, mille pildistaja saab.

Defekti saab efektiks muuta 

Paljude kursuslaste pilke püüdis Maria-Alvine pilt pisikestest kevadlilledest, mis ennast päikese poole sirutavad. “Ma olen palju erinevaid lilli pildistanud, sel korral viskasin pikali ja hakkasin pildistama,” rääkis foto autor.  Juhendaja sõnul on see väga hästi tabatud pilt. “On näha, et fotograaf on lilledega samale tasapinnale läinud,” kinnitas Liina.

Liina julgustas noori kursuslasi, et kunagi ei tasu arvata, et tehnika või pildistaja ei ole piisavalt hea. “Tee defektist efekt,” soovitas ta. Kui plaan A ei tööta, siis tuleb kasutada plaani B või C, ja kui vaja, mõelda välja ka D. Fotograaf õpib läbi praktika ja see nõuab igapäevast pildistamist.

Päev looduses

Järgmise päeva hommikul kell 8 olid noored Endla rabas. Päike paistis ning kõigil olid kaamerad selle ilu jäädvustamiseks valmis. Fotograaf Liinaga sai igaüks individuaalselt suhelda ning uurida, kuidas saab kõige paremad pildid. Rabateele jäid ilusad  hobused, keda hoolega pildistati. Lisaks olid rabas veel kaks koera, kes samuti meelsasti poseerisid. Loodusele ja loomadele lisaks jagas Liina noortele näpunäiteid, kuidas pildistada inimest, kuidas pildi peal olla ja mida fotograaf peab jälgima, et pilt ikka välja tuleks.  Kursuslased said ka mitmeid juhtnööre, kuidas kaamerat hoida, kui looduses pildistamas käia. Kuremaale tagasi jõudes analüüsiti pilte ja valiti välja 20 paremat, mis liiguvad alates mai keskpaigast rändnäitusena Jõgevamaa noortekeskustes.

Jõgeva valla noorsootöö peaspetsialist Sirle Schneider oli koolitusest vaimustuses. Sirle sõnul on neil Jõgeva aleviku noortekeskuse noortega juba mõnda aega plaan luua keskusse fotostuudio. Noorsootöötaja arvates annab koolitus innustust ning kinnitust, et alati ei peagi eraldi ruum või tehnika olema, saab ka lihtsate käepäraste vahenditega oma fotostuudio sisse seada. Koolituse lõpus kinnitasid osalised, et nad lükkavad nüüd automaatseadistuse välja ning hakkavad palju rohkem kaameraga katsetama ja erinevaid funktsioone proovima.

Noor fotograafiahuviline Tuuli kinnitas, et see on väga hea, et selliseid koolitusi maapiirkonna noortele korraldatakse. Tuuli alustas pildistamisega 8-aastaselt. “Siis tegin pilte n-ö “seebikarbiga” ning fotosid tuli filmirullilt ilmutada,” meenutas tüdruk. Nüüdseks on Tuuli juba viis aastat iga päev fotograafiaga tegelenud.

“Ma pole varem koolitustel ega kursustel käinud, kuid sellest on palju abi,” sõnas noor fotograaf. Tüdruku sõnul julgeb ta nüüd oma kaameral seadistusi muuta ning erinevad režiime katsetada. Kiiresti võttis Tuuli välja oma nutitelefoni ja näitas  oma loodusfotode galeriid. Sõbrad on mulle alati rääkinud, et mul on annet ja silma, ma oskan tabada õigeid nurki ja hetki,” rääkis ta. Tuulil on fotograafia osas plaanid juba selged, ta on kindel, et läheb seda ala õppima. Kõik õppimisvõimalused ja -tingimused on tal juba järele uuritud.

i

Noorte fotograafiakursus “Operaator Kõps” oli kõigile huvilistele tasuta. Selle läbiviimiseks saadi toetust  Maaelu Arengu Euroopa Põllumajandusfondi Leader- meetmest ja Jõgeva vallavalitsuselt.
i

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus