Palmako toob aiamajade uste-akende tootmise Puhu-Risti kompleksi

 

<p class=”MsoNormal” style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt” align=”justify”>Palmako kolib aiamajade uste ja akende tootmise Kavastust Põltsamaale, sest Kavastus asuvas kompleksis on tootmispind kitsaks jäänud. Põltsamaale tuuakse ka olemasolevad tootmisseadmed ning ostetakse juurde mõned uued.

Praegu on Palmakol kaks tööstust. Neist üks asub Kavastus ja seal töötab 185 inimest. Tootmisega alustati Kavastus juba 16 aasta eest. Praegu valmistatakse seal aiamaju, liimpuitu ja graanuleid. Teine tööstus asub Lääne-Virumaal Laekveres ja selle ostis ettevõte pankrotivarana. Laekveres töötab 70 inimest ja sealgi toodetakse aiamaju.  Tartu kontoris on töötajaid paarkümmend.

Ruumi jätkub

i
Palmako juhataja Rain Raudsepa sõnul jäi neil Põltsamaal Puhu-Ristis asuvale tootmiskompleksile silm peale eelkõige selle väga hea logistilise asukoha tõttu. Kogu kompleksis on kokku 6000 ruutmeetrit põrandapinda, millest tootmispind moodustab 5000 ruutmeetrit. Sellest umbes kaks kolmandikku leiab kohe rakendamist, ülejäänu jääb esialgu reservi. Praegu käib Puhu-Ristis hoonete remont ja juba augustis loodetakse seal tootmine käima saada. Põltsamaal tootmistegevust laiendades ei hakata siiski mööblit valmistama, kuid üht-teist, mis aiamajade juurde kuuluda võiks, on nad tulevikus valmis tegema.

i
Vaja paarkümmend inimest

Päris täpseid numbreid pole firmajuhid veel kokku löödud, aga esimeses etapis Põltsamaale tehtav investeering kujuneb umbes kahe miljoni euro suuruseks. Eeloleval sügisel peaks Puhu-Ristis käivitatavas tootmiskompleksis tööd leidma 50 inimest. Osa Tartu kandis elavatest praegustest Kavastu töötajatest on nõus Põltsamaale üle tulema, kuid juurde on esimeses etapis tarvis  umbes 20 töötajat.

Rain Raudsepp märkis, et oleks hea, kui uutel töötajatel oleks eelnev töökogemus samas valdkonnas, ent seda ei sea nad kindlasti  vaieldamatuks tingimuseks, sest selliste oskuste ja kogemustega inimesi ei ole piisavalt. Firma on valmis uued  töötajad ka ise välja õpetama.

Ettevõtte juhi sõnul võiksid töölesoovijad  tutvuda Palmako koduleheküljega ja täita seal vastava ankeedi, kuigi ligikaudu  100 inimest on nendega juba kontakti võtnud ja mõned juba  töölegi võetud. Aktiivsem töölevärbamine algab mais ja viimased uued töölised vormistatakse palgale ilmselt augustis. Väljaõpe hakkab toimuma kogenud ja oskustega inimeste kõrval.


Raudsepa hinnangul võiks töötajate arv Põltsamaa tootmiskompleksis kasvada edaspidi sajani.  

Müügiedu sõltub ka ilmast

Rain Raudsepp kinnitas, et ettevõtte juhtkond vaatab töötajate palgad igal aastal üle ja teeb vajadusel korrektiivid. Tema sõnul oleks väga keeruline nimetada keskmist palganumbrit, kuid mõnedel töötajatel on see turu keskmisest kõrgem, mõnedel aga  keskmisel tasemel. Palmakos on Raudsepa kinnitusel ka  selliseid töötajaid, kelle palk konkureerib täiesti võrdväärsena meie põhjanaabrite puiduettevõtetes makstavatega. Müügitöö ja raamatupidamisega tegelejad asuvad Tartu kontoris.


Rain Raudsepp lausus, et ettevõttel on plaanis Põltsamaal tootmine käivitada ja  arendada paralleelselt müügitööd ning täiustada tooteid. Uued positsioonid turul tuleb tema sõnul välja võidelda tõsise töö ja usaldusväärse partnerina toodangu ostjatele.

Palmako toodete müügiedu sõltub üsna suurel määral ilmast, sest kui suvi on ilus, müüakse aiamaju tunduvalt rohkem kui vihmaste ilmadega. Töö ja korraliku teenistuse saavad Raudsepa kinnitusel ikka need ettevõtted, kes on teistest paremad ja valmistavad kvaliteetsemaid tooteid. Just selle poole Palmako püüdlebki.

Ilmselt hakatakse edaspidi Põltsamaal peale uste ja akende ka midagi muud tootma. Mida täpsemalt, selgub siis, kui esimeses etapis plaanitud tegevus käima on saadud ning ülevaade kõigi kolme tootmisüksuse kohta olemas.

Palmako on 1993. aastal loodud Eesti kapitalil põhinev Lemeks Gruppi kuuluv ettevõte, mis alustas oma tegevust metsamaterjali varumisega ning puidu vahendamisega.

Palmako kuulub Lemeks Gruppi

*Lemeks Grupil on osalus kontserni kolmes saeveskis, mis tegutsevad Nordwoodi kaubamärgi all

*Lisaks kuulub kontserni rida puidu töötlemisega tegelevaid ettevõtteid

*Samuti toimub metsamaterjali varumine

*Palmako põhitoodanguks on monteeritavad puitehitised: mitmesugused aiamajad, ka tööriistakuurid, laste mängumajad,  autode varjualused ja paviljonid

*Teise osa toodangust moodustavad liimpuittalad ehk kandekonstruktsioonide elemendid

*Kõrvaltoodanguna valmistatakse puitgraanuleid

*Palmako ettevõtetes valmivast toodangust läheb üle 95 protsendi ekspordiks

*Suuremateks turgudeks on Saksamaa, Prantsusmaa, Itaalia, Suurbritannia, ka Skandinaaviamaad

*Eelmisel aastal oli ettevõtte kogukäive 37,5 miljonit eurot ning seal töötas 277 inimest

*Toorme ostab ettevõte enamasti Eestist ja Venemaalt, väiksemal määral Lätist

*Kokku tarbivad Palmako tööstused aastas üle 100 000 tihumeetri saematerjali

*Praegu toodetakse Palmakos aastas üle 40 000 aiamaja

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus