Põud võib põldudele liiga teha

Tänavu kevadel teeb põllumeestele muret põud, mille tagajärjel võib suviviljaseemnete idanemine ja selle tõttu ka saagi valmimine hilineda.

Puurmani põllumajandusühistus külvatakse sel nädalal 570 hektarile suviteravilja ja rapsi ja nädala lõpuks loodetakse selle tööga ühele poole saada. “Sellist vihmavaest kevadet nagu tänavu õieti ei mäletagi. Maa on külm ja kuiv ning niiskust napib tugevasti. Põuaoludes võib seemne idanemine oluliselt hilisemaks jääda. Samuti ohustab põud rohumaid,” ütles  ühistu tegevjuht Arvi Kink.

Firmajuht Lembit Paali sõnul on aktsiaseltsis Pajusi ABF põhjust põua tagajärgede pärast erilist muret tunda, sest ettevõtte põllud asuvad paestel aladel. “Meie kandis on kuivus rohumaad mõnikord täielikult ära rikkunud. Põuavõimalusega arvestades oleme hakkanud külvama rohkem talivilja. Üheks väljapääsuks oleks teha kevadkülv võimalikult vara, kui mullas veel piisavalt niiskust. Paraku pole seemneid müüvatel firmadel veel sellise varase külvi ajaks sageli seemneid pakkuda. Näiteks praegu olemegi maisiseemne ootel,” lausus Paal.

“Põua vastu ei saa õieti millegagi, peab vaid lootma, et korra ikka vihma tuleb,” nentis Palamuse valla põllumajandusfirma AS Evemar juhataja Mati Evert. Neil on praeguseks tehtud 40 protsenti plaanitud kevadkülvist.

Kauaaegne põllumajandusettevõtja Hendrik Allsaar avaldas arvamust, et tänavukevadine põud on lausa katastroofiline. “Põllukultuuride sorte, mis kuivusele paremini vastu peaksid, õieti polegi. Õigesti tegid põllumehed, kes võimalikult varakult külvama hakkasid. Mõnes paigas võibki juba tärkavat orast märgata. Põud teeb Eestimaa põldudele üldiselt ühtemoodi kahju. Pärnumaal on ehk maad veidi niiskemad, kuid täpselt ka ei tea, sest pole seal tänavu käinud,” rääkis ta.

Põltsamaa vallas Mällikvere põllumajandusühistus on teravili külvatud. Juhataja Meelis Kaljuste sõnul oodatakse aga põua tõttu rapsi külvamisega. “Kuival maal võib enne rapsi tärkamist hakata kasvama umbrohi, mille vastu ei aita ka taimekaitsevahendid ,” nentis põllumajandusettevõtja.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus