Felix katab Eesti suurima peolaua

Tänavuse üleriigilise laulu- ja tantsupeo esinejate toitlustamise ülesande on võtnud Põltsamaa Felix. See on ettevõttele  juba neljas kord, kui nad lausa kümnete tonnide kaupa supipõhju  Tallinna peopaikadesse saadavad.

Põltsamaa Felixi turundusdirektor Marek Viilol tõdes, et kui Põltsamaa Felix taas laulu- ja tantsupeo toitlustajarolli täitma valiti, siis kinnitab see ühelt poolt traditsioonide jätkumist ning teisalt usaldust Felixi vastu.  

Viiloli sõnul valmistavad nad sellel aastal laulu- ja tantsupeoliste toitlustamiseks rekordilise koguse suppi. Felixi töötajad ütlevad isekeskis nii, et nad katavad Eesti suurima peolaua.

Toidumeistritel tuleb valmistada kuni 210 000 portsjonit suppi 42 000 – 43 000 peolisele. See tähendab, et peopaikadesse saadetakse ligi 33 tonni supipõhjasid, mis annab kogusena kokku umbes kaks ja pool rekkatäit.

Toore ainult Eestist

Sellise koguse supipõhjade valmistamiseks kulub umbes 25 tonni juur- ja köögivilju ning liha. Tegemist on kõige suurema supikogusega, mida Felixil siiani valmistada on tulnud. Seetõttu on Tallinnas toimuv laulu- ja tantsupidu Põltsamaa Felixile kõige olulisem toetusprojekt.

Laulu- ja tantsupeo sihtasutusega on kokku lepitud, et suurtoetaja panus küünib vähemalt 50 000 euroni ja nii see Põltsamaa Felixi puhul suure peo toetamist silmas pidades ka tõepoolest on.

Alates hetkest, mil laulu- ja tantsupeo toitlustamise leping lukku löödi, asuti otsima selleks vajalikku tooret. Juur- ja köögiviljade kasvatajad leiti ettevõttele suhteliselt lähedalt. Kartul, punapeet ja porgand tarnitakse Viljandimaalt Kolga-Jaani kandist Koorti Kartul OÜ-st, samuti ostetakse mitmesuguseid aedvilju Felixi pikaajalistelt lepingupartneritelt Viljandi- ja Tartumaalt. Liha supi valmistamiseks ostetakse Atria Farmid OÜ-lt. Marek Viiloli sõnul on tal hea meel selle üle, et kõik suurpeoliste toitlustamiseks vajalikud komponendid varutakse Eestist ning seetõttu saab ka peosupp eestimaiselt ehe ja koduselt maitsev. Laulupeosupi valmistamine on omamoodi üldrahvalik ettevõtmine, sest sellest saab omal moel osa suur osa Eesti rahvast – kes supi valmistajatena, kes toorme tootjatena, kes supipõhjade pealinna transportijatena, kes supi keetjatena ja jagajatena, kes peolistena. Ja sama suppi saab iga soovija ka kauplusest osta. Väga suur osa Eesti inimestest on otsesemal või kaudsemal viisil suvise surpeoga seotud, sest kes pole esinejate hulgas, sellel laulab või tantsib seal laps, ema, isa või mõni muu sugulane või tuttav. Ja loomulikult saab peost osa rohkearvuline publik.

<p class=”MsoNormal” style=”MARGIN: 0cm 0cm 0pt” align=”justify”>Supi jagamine käib kiiresti

Felixis on laulu- ja tantsupeolistele süüa tehtud ka aastatel 2007, 2009, 2011.  Ametliku laulu- ja tantsupeo suurtoetaja rollis on Põltsamaa Felix teist korda.

Eelmisel korral 2011. aastal, noorte laulu- ja tantsupeo ajal, kaasati parima supi välja selgitamiseks tuhandeid noori, kes tunnistasid parimaks Felixi seljanka. Seekord valiti supp välja traditsiooniliste eesti maitsete seast, milleks osutus väga laialdaselt tuntud ja ostetud värskekapsaborš.

Kaubandusest saadud informatsiooni põhjal on selgunud, et borš moodustab 40 protsenti kõigist suppidest, mida kauplustest ostetakse, seljanka müük moodustab aga 10 protsenti. Tegelikult on siiski nii, et peolistele valmistatakse nelja erinevat suppi.

Lähipäevil jõuab laulupeosupp ka kauplustesse

Ettevõtte turundusjuhi sõnul on neil teada, et esimesed peolised lähevad Tallinna suurpeoks valmistuma juba aegsasti. Et supisöömine väga rutiinseks ei kujuneks, siis pakutaksegi tantsijatele, lauljatele ning pillimängijatele nelja erinevat sorti suppi. Marek Viilol kinnitas, et on ise kõiki neid suppe maitsnud ja teinud neile veel viimaseid maitsekorrektiive. Supid ei sisalda sellel korral ka lisaaineid, näiteks pole  neis enam naatriumglutamaati sisaldavat puljongit.

Jaemüüki saadetakse ametlikku laulupeosuppi ehk värskekapsaborši ligi 30 000 purki. Lähipäevil peaks see kauplustesse jõudma. Ka laulupeol on publikul võimalik suppi osta.

Viilol nentis , et kuuma suveilmaga ei hooligi paljud priske prae söömisest, vaid eelistavad hoopis suppi. Pealegi saab supi märksa kiiremini kätte kui prae, sest seda on lihtsam serveerida. Nii on võimalik lauluväljakul viibivat suurt rahvahulka toitlustada. Ühes tunnis jõutakse välja jagada 6000 portsjonit suppi ehk sada portsjonit minutis. Oluline on seegi, et supi hind on kõigile taskukohane.

Marek Viilol kinnitas, et laulu- ja tantsupeo suursponsori roll pole üldse nii lihtne ja kerge täita, nagu see ehk kõrvaltvaatajale tunduda võib. Ettevalmistused selleks, et nii esinejad kui publik toitlustatud saaksid, on väga mahukad, ja sellesse protsessi on kaasatud väga palju inimesi.

Põltsamaa Felix on võtnud endale selle vastutuse ja samas ka suure au.

Marek Viilol lubab suurpeol kindlasti kohal olla, sest ka tema enda kaks last on esinejate hulgas. Teisalt tuleb tal pealinnas täita ka peo suursponsorist ettevõtte esindaja rolli. Minge teiegi suurele suvisele peole, kui teil selleks võimalust ja aega on. Laulu- ja tantsupidu pole mitte ainult pidu osalejatele ega vaatajatele-kuulajatele. See on pidu kogu eesti rahvale. 

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus