Kaarepere pansionaat sai EASi toetusel ruumi juurde

Kaarepere kunagises koolimajas avati möödunud suvel MTÜ Iseseisev Elu hallatav pansionaat, mis hakkas esialgu tegutsema ainult hoone idatiiva alumise korruse ruumides. Möödunud kolmapäeval avati läänetiiva alumise korruse ruumid, mis said korda tänu Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse kaudu saadud toetusele.

Kui seni oli pansionaadis ruumi 24 elanikule, siis nüüd saadi kaheksa kohta juurde. Lisandusid ka ühis- ja huvitegevusteks mõeldud saal, köök ja nõudepesuruum.

“Eriti hea meel on meil köögi üle,” ütles MTÜ Iseseisev Elu juhatuse liige Maire Koppel. “Kui senini lasksime söögi termostes kohale tuua, siis nüüd hakatakse seda kohapeal valmistama: siis on toit alati värske ja täpselt paraja temperatuuriga.”

Uues köögis hakkavad vaheldumisi toimetama kaks OÜ Kõnnujõe Talu kokka.

Maire Koppeli sõnul on pansionaadi rahval hea meel ka saali üle: nüüd on elanikel koht, kuhu ümber laua mänge mängima või lihtsalt vestlema koguneda. Ka televiisor koliti idatiivast ümber läänetiiva saali.

“Tulevikus saame siia väljastpoolt esinejaid kutsuda või hoopis oma maja elanikele esinemisvõimalusi pakkuma hakata,” ütles Maire Koppel.

Saal oli tema sõnul ainus läänetiiva ruum, mis oma senise mahu ja kõrguse säilitas, kahe saalitaguse klassiruumi asemele ehitati aga välja kaks ühe- ja kolm kaheinimesetuba, köök ja nõudepesuruum. Saali kujunduses valitsevad rõõmsad kollased toonid. Kenad on teisedki ruumid.

“Ehitajaga oleme väga rahul: meil oli OÜga Jõgeva Ehitus väga hea koostöö. Nad said kõigi töödega hakkama õigel ajal ja arvestasid igati meie soove,” ütles Maire Koppel. “Ka maja ei pakkunud ebameeldivaid üllatusi, sest ruumid olid juba sellises seisus, kus üllatused välistatud: kipsplaadid olid seinas, põrandad valatud ning vee- ja kanalisatsioonitorud ning elektrijuhtmed paigaldatud.”

Pansionaadi läänetiiva kordategemiseks sai MTÜ Iseseisev Elu EASi (Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuse) kaudu üle 24 tuhande euro toetust, kokku läksid tööd maksma 32 000 eurot. Rahataotlus esitati mullu septembris ja positiivne vastus saadi möödunud aasta viimasel päeval.

“Rahastamisotsuse tegemisel küsis EAS nõu ka Jõgeva maavalitsuselt ja õnneks mõisteti seal meie pakutava teenuse vajalikkust,” sõnas Maire Koppel. “Oleme maavalitsusele väga tänulikud toetava suhtumise eest.”

Enamik töötajaid leiti kohapealt

Praegu on pansionaadis 22 elanikku (ruumi on veel kümnele) ja kümme töötajat: juhataja, majaperenaine, meditsiiniõde ja seitse hooldajat. Üks hooldajakoht tuli juurde just seoses uue hooneosa avamisega. Töötajad on leitud enamasti kohapealt või lähiümbrusest ning kõik on läbinud vajaliku koolituse, mõni ka juba täiendkoolituse. Ka tubli juhataja Eha Kivisikk leiti pärast suhteliselt vaevarikkaid otsinguid kohapealt. Mitu Kaarepere pansionaadi hooldajat käis varem sama tööd tegemas Tartus.

“Need inimesed on päris rõõmsad, et ei pea enam edasi-tagasi sõitma,” rääkis Maire Koppel. “Meil on hooldajakohal sellised inimesed, kes saavad hakkama mitte ainult elementaarsete hooldustoimingute, vaid ka klientide päeva sisustamisega. Tõsi, kõik neist polegi korraldatavatest ühistegevustest huvitatud, vaid tahavad rohkem omaette olla. Ja inimeste soove tuleb austada.”

Kaarepere endine koolihoone (kool tegutses seal 2008. aastani) kuulub Palamuse vallale. MTÜ Iseseisev Elu tegutseb hoones rentnikuna. Tulevikus kavatseb MTÜ  kasutusele võtta ka hoone teise korruse. Sealgi on mõned eeltööd juba tehtud.

“Et lifti muinsuskaitsealusesse hoonesse paigaldada ei lubata, siis peame teisele korrusele leidma sellised elanikud, kes ise trepist üles-alla käia suudavad,” ütles Maire Koppel. “Kõige tõenäolisem on, et hakkame seal erivajadusega inimestele kogukonnas elamise teenust pakkuma. Sellised inimesed ei peaks olema üksnes ülalpeetavad, vaid võiksid ka kojamehetööd teha või väljas aedvilja kasvatada. Et gaasiküte on kallis, unistame vaikselt ka maaküttesüsteemi väljaehitamisest. Maad meil selle tarvis on, ainult et raha tuleks jälle mõnest fondist küsida, sest MTÜl endal seda napib.”

Kohalikega head suhted

Maire Koppeli sõnul on pansionaadil kohalike elanikega väga head suhted. Paljud neist on selles majas koolitarkust kogunud ning kui see vahepeal mõned aastad tühjana seisis, oldi selle saatuse pärast vägagi mures. Nüüd on maja jälle elu täis, kuigi pisut teistsugust elu kui koolina tegutsemise päevil. Pansionaadi laienduse avamisel avaldasidki nii Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev kui ka mõned teised õnnitlejad heameelt selle üle, et auväärne maja taas kasutuse on leidnud. Õnnitlejaid oli aga rohkesti: kohale tulla ei pidanud paljuks mitme Jõgeva- ja Tartumaa omavalitsuse ja teiste koostööpartnerite, samuti klientide omaste esindajad.

1997. aastal asutatud MTÜ Iseseisev Elu pakub mitmesuguseid sotsiaalteenuseid. Kaarepere pansionaat on ainus paik, kus ööpäevaringset hooldust pakutakse, mujal (Tartus, Elvas, Puhjas, Rõngus) pakutakse aga toetatud elamise, toetatud töötamise ja igapäevaelu toetamise teenust ning koostöös sihtasutusega Õigusteenuste Büroo õigusabi vähekindlustatud inimestele. Alates 2010. aastast koordineerib Iseseisev Elu Tartumaa Toidupanga tegevust.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus