Põllumehed alustasid külviga

Jõgevamaa põldudel on alanud külv, esimesena on mulda saanud varase odra seeme. Järgmisena külvatakse enamasti suvinisu, heinaseemet ja mõnel pool ka hernest.

Esmaspäeval alustati varase odra külviga Põltsamaa vallas Mällikvere põllumajandusühistus. “Külvame otra samanimelise krossiraja läheduses paiknevale Piiroja põllule. Varase odra alla läheb meil 150 hektarit, tänaseks on külvata jõutud 60 hektarit,” ütles juhataja Meelis Kaljuste.

Tema sõnul külvatakse tänavu ka uusi varase odra sorte ’Wolmar’  ja ‘Judit’, millel on kõrge saagikus, tugev kõrs, hea vastupidavus haigustele. “Odraseemet jätkub ning oleme sellega aidanud varustada ka ümberkaudseid põllumehi,” lausus Kaljuste.

“Möödunud aastal oli aprillikuu külm. Tänavu saime külviga alustada märksa varem, aeg selleks oli igati sobilik. Teraviljade kasvamine sõltub aga suuresti ka mulla niiskusest, mistõttu põhjalikumaid järeldusi saab teha selle näitaja põhjal,” märkis ta.

Järgmiseks tööks hernekülv

Reedel plaanitakse Mällikvere põllumajandusühistus alustada hernekülviga. “Kasvatame hernest müügiks teist aastat. Möödunud aastal kasvas hernes 40 hektaril, tänavu külvame 80 hektarile,” ütles Kaljuste.

Laupäeval hakatakse hernest külvama ka Põltsamaa vallas osaühingus Viraito. “36-hektarilisel põllul kasvatame hernest loomasöödaks. Ühtlasi on herne kasvatamine mõttekas ka seetõttu, et vastavalt PRIA nõudmisele peab terviljapõld mõne teise põllukultuuri alla minema,” ütles juhataja Toivo Kens. “Kui hernes maas, hakkame külvama suvivilja,” lisas ta

Otra ja heinaseemet

“Ilm on ilus ja töömeeleolu optimistlik, seepärast polnud põhjust  külvi algust enam edasi lükata,” kinnitas Laiuse Põllumajanduse Osaühingu juhataja Tiit Maripuu.

“Varast otra külvame 150-160 hektarile ja külvitööd kestavad kava kohaselt kolm päeva. Allakülvina läheb odrapõllule heinaseeme,” ütles ta. Kevadisi põllutöid juhib Laiuse põllumajandusettevõttes peaagronoom Ares Moor.

Aega ka pühi pidada

Neljapäeval hakatakse varast otra külvama Torma vallas osaühingus Vaiatu Agri. Juhataja Andrus Palootsa sõnul külvatakse seda teravilja 150 hektarile.

“Maad jõudsime korralikult ette valmistada ja ka väetada. Muld on veel siiski külm, kuid hea meel on kuulda prognoose, et järgmisel nädalal peaks temperatuur tõusma kümne kuni viieteistkümne soojakraadini. Lihavõttepühade ajal laseme töötajatel puhata ja uuesti alustame põllutöödega alates esmaspäevast. Kui varase odraga ühele poole jõutud, hakkame külvama suvinisu,” ütles Paloots.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus