Jõgeva vajab varestevaba mänguväljakut

Märtsi viimasel päeval rõõmustasime koos väga paljude Jõgeva linna inimestega, et lõpuks ometi tegeleb linn juba pikalt kestnud vareseprobleemiga: lõhuti varesepesi! Aga üles vaadates tekkis meil ka kohe kahtlus, et kas mitte liiga vara, ja nii see oligi.

Juba järgmisel päeval ehitasid varesed usinasti ja suure käraga uusi pesi ja üllatavalt kerkisid need lausa tundidega.

Nüüd on pesad valmis ja silmaga hinnates on neid veel rohkemgi, eriti just kultuurimaja taga. Praegu istuvad nad kenasti pesadel ja sätivad hauduma. Eriti häirivadki varesed just kultuurimaja taga, kus linn on teinud ka lastele nn mänguväljaku. See on väike küll, aga kui paremat ei ole, siis kõlbaks seegi. Aga see tohutu vareste hulk ja nende kisa ja roojamine ei võimalda seal lastega mängida.

Kas linnaisad ise on seal kasvõi viis minutit viibinud ja vaadanud, kuidas lapsed (meie tulevik) peavad seal mängima? See on lubamatu ja lausa mõnitamine. Kui ei suudeta varestega tegelda, siis tuleks mänguväljak kuhugi mujale teha. Samuti ei ole võimalik Jõgeval kultuurimaja taga korraldada vabaõhuüritusi, kuna vareste kisas on võimatu kultuuri nautida.

Küsimus oleks linnavalitsusele, et kas on plaanis nüüd, enne haudumist veelkord vareste pesad alla võtta või on plaanis teised meetmed, ja millal saavad Jõgeva lapsed varestevaba mänguväljaku?

PALJUD NÖRDINUD JÕGEVA ELANIKUD

Kirja autorite nimed on toimetusele teada

i

Linn ei tohi lindude pesi hävitada

Käin kultuurimaja pargist läbi pea iga päev ja mul on täielik ülevaade vareste tegevusest. Mõnes üksikus pesas olid munad sees juba märtsi lõpus.  Looduskaitseseaduse kohaselt ei tohi me enam midagi ette võtta.

Vastavalt looduskaitseseadusele,  on keelatud looduslikult elavate lindude pesade ja munade tahtlik hävitamine ja kahjustamine või pesade kõrvaldamine, samuti lindude tahtlik häirimine, eriti pesitsemise ja poegade üleskasvatamise ajal, välja arvatud teatud juhtudel keskkonnaameti loa alusel. Seega on praegu, kui on lindudel pesitsusaeg, pesade hävitamine rangelt keelatud.

Tartu linn on saanud linnupeletajate paigutamise ettepanekule eitava vastuse. Olen pidanud läbirääkimisi spetsialistidega, kiiret lahendust pole.

ANTS PRII, Jõgeva abilinnapea

blog comments powered by Disqus