Parimad noored metsatundjad õpivad Tallinna Prantsuse Lütseumis

Kolmapäeval lõppes Luua metsanduskoolis rahvusvahelise võistluse Noored Euroopa Metsades Eesti finaal. 13 võistkonnast saavutas teist aastat järjest parima tulemuse Prantsuse Lütseumi võistkond Copper Owl.

Võistlus Noored Euroopa Metsades toimus juba neljandat korda. Selle ajaga on ettevõtmine laienenud ja muutunud üha populaarsemaks: osalejate arv on pea neli korda suurenenud. Võitluse peakorraldaja, Eesti Metsaseltsi haridusprojektide koordinaatori Kristi Parro sõnul jäi esimesel korral meeskondade arv alla 50, kuid sel aastal on neid üle 200. Parro lisas, et ka Euroopas on rohkem riike kaasatud. Tegevusi ja põnevust jagus võistlejatele küllaga. Algsest viktoriini lahendamisest on välja kasvanud kahepäevane teadmiste proovilepanek. Võistkondadel tuli osavust näidata viktoriinis, praktiliste ülesannete lahendamisel Luua pargis ja plakatite kujundamisel ja esitlemisel. Kristi Parro hinnangul oli võistluse üks huvitavamaid osasid ettekanded, kus noored rääkisid teemal, mida nemad teeksid Eesti keskmise metsaomandiga – kümne hektari suuruse metsatukaga.

Huvitav võistlus

Prantsuse Lütseumi meeskond koosseisus Annaleena Vaher, Airon Oravas ja Mati Lepikson hindasid võistlust kõrgelt. “Tänavu oli see huvitavam. Eriti just see, et saime ka metsas käia ja praktilisi ülesandeid lahendada,” rääkisid võitjavõistkonna liikmed. Nende juhendaja õpetaja Marje Väli lisas, et noored ise tunnevad looduse ja metsa vastu suurt huvi, lisaks metsandusviktoriinile võetakse aktiivselt osa ka bioloogia alastest võistlustest. “Ja kui endal on huvi ja soov, siis ei ole takistuseks ka elukoht Tallinnas,” lisas õpetaja. Võistlustulemused näitavad, et Prantsuse Lütseumi õpilased edestasid teisi meeskondi peamiselt praktiliste ülesannete lahendamisel. Võistlejatel tuli määrata puuliike, hinnata kasvavat metsa ja mõõta maa-ala.

Eeldab osalejate laia silmaringi

Prantsuse Lütseumi meeskonna liige Annaleena Vaher käib enda sõnul sageli maal vanaema juures puhkamas. Siis veedavad nad enamiku ajast looduses pildistades. Seetõttu ei olnud praktiline loodusretk pealinlastele üldse keeruline. Kristi Parro sõnul näeb võistlusel noori, kes on kõigis ainetes tugevad. Osalejatel peab olema lai silmaring. Ülesannete lahendamisel tuleb kasutada teadmisi nii bioloogiast, matemaatikast kui ka inglise keelest.

Žürii esimees, Luua metsanduskooli direktor Haana Zuba-Reinsalu lisas, et osalejate mõtted olid väga huvitavad. “Noored avaldasid oma mõtteid pea kõikidest metsas tegutsemise võimalustest. Käsitleti nii puhkemajandust, loodusretki kui ka päris traditsioonilist metsa majandamist. Oli tore, et noored mõtlevad ka sellele, kuidas metsa oma eakaaslastele lähemale tuua. Ja eks ole vist aja märk, et üheks levinud ideeks on teha seda nutiseadmete abiga,” rääkis Zuba-Reinsalu.

Teisele kohale tõusisTallinna 21. kooli võistkond Metsikud Metsad ja kolmanda koha saavutas Võhma gümnaasiumi võistkond Mardikas. Võitjad, Tallinna Prantsuse Lütseumi võistkond Copper Owl, esindavad Eestit Euroopa finaalis, mis toimub 29. septembrist 3. oktoobrini 2014  Saksamaal Eberswaldes.

i

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus