Torma keraamikakojas valmivad tooted käsitööna

Kunstihuviline ettevõtja Erika Aasa avas Tormas viis aastat tagasi keraamikakoja, kus kõik tooted valmivad käsitööna.

i

Osaühing Loov Energia loodi 2008. aastal disainifirmana. “Idee sündis minu sügavast veendumusest, et ka põhitöö peab olema hingelähedane. Olen töötanud üle kahekümne aasta  graafilise disaini ja siiditrüki valdkonnas. Soov oma kätega midagi valmis teha oli aga valdav. Kedral savi töötlemine on mind ammu köitnud. Vaadates, kuidas vormitust saviplönnist hakkab meistri käte vahel sündima ese, kuidas tekib kaunis joon ja lõpuks kujuneb ilus toode – kõik see lummas ja tekitas vastupandamatu soovi ise sellest protsessist osa saada,” rääkis Erika Aasa. Teadmised keraamikakunstist omandas ta raamatute ja interneti abil. “Internet pakub suurepärast võimalust õppida maailma erinevate maade meistrite näpunäidete järgi. Põhitöö tuleb muidugi endal ära teha, sest meistriks saadakse ainult harjutades ja tööd tehes,” lisas ta

Ettevõtlustegevuse alustamiseks koostas Erika Aasa keraamikakoja äriplaani, hindas riske ja võimalusi. “Esitasin oma äriplaani ka EAS starditoetuse meetmele, sealt sain positiivse vastuse, see lisas veelgi indu. Tänu EAS starditoetusele, sain soetada keraamikaahju, kedra ja rullpressi. Suuri probleeme ettevõtte käivitamisega ei olnud. Seadmed saabusid küll eeldatavast hiljem ja väike viivitus tekkis keraamikaahju relee vahetusega, sest üllataval kombel oli ahi saabunud vigase releega. Ettevõtte igapäevaelus juhtub ikka ootamatusi ja tuleb ette probleemikesi, kuid need saab paindlikult lahendada. Olen oma pika ettevõtjaelu jooksul õppinud probleeme lahendama ja üllatustega toime tulema,” kinnitas Aasa.  

Eriliselt hingestatud tooted

Meistri sõnul valmistatakse osaühingus Loov Energia väikepartiidena tellimustöid nii asutustele, ettevõtetele kui ka individuaaltellijatele. “Koostöös tellijatega disainime ainulaadse, tellijale omase ja masstoodangust eristuva toote. Tegu on käsitööga, iga toode saab oma “hingamise”. Põhitoodang on tarbekeraamika: kruusid, alused, vaasid, kausid jms. See teeb need tooted eriliseks, hingestatuks. Olen saanud tagasisidet oma toodete kasutajatelt, kes on väitnud, et minu tehtud kruusist juues läheb neil tuju paremaks. Ju see hea energia, millega tooted valmistatud on, kandub edasi,” rääkis firmajuht ja meister. 

Mitmekülgne müügitegevus

Loov Energia tooted on müügil Tormas tegutsevas keraamikakojas, samuti Jõgeval turismiinfopunktis ja Pargi tänava käsitööpoes, Põltsamaal Käsiteokojas ja Puuhabe OÜ käsitööpoes, Rakveres Arsmell galeriis, Tartus Gildi galeriis. Tulevikus valmib ka e-pood.

“Käin sageli laatadel, sest sealt saan vahetu tagasiside toodete kohta. See aitab kaasa tootearendusele ja saan teha turu-uuringuid. Ettevõtjana pean teadma, mida kliendid  soovivad ja eelistavad,” ütles Erika Aasa, kes on praegu firmas ainuke töötaja. Abiks on tal aga sõbrad, kellele meeldib vahetevahel käed saviseks teha ja protsessis osaleda.

“Konkurents antud tegevusvaldkonnas on suur. Väikesi keraamikakodasid tekib pidevalt juurde. Kuid savi töötlemiseks on nii palju võimalusi, et iga meister saab kujundada oma ainulaadse stiili ja leiab oma väljundi,” lausus Torma keraamikakoja perenaine.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus