Täpseim külmaennustaja oli Lydia Svjatõševa

Ehkki kaks ja pool nädalat tagasi lõppenud talv õigupoolest talve nime ei väärinud, peeti seegi kord MTÜ Miinus 43,5 eestvedamisel ära traditsiooniline külmaennustusvõistlus. Täpseimaks ennustajaks osutus jõgevalanna Lydia Svjatõševa. Tõsi, ka tema eksis Jõgeva selle talve madalaimat temperatuuri pakkudes 1,8 kraadiga.

</font>

Kultuurikeskuses administraatorina töötav Lydia Svjatõševa ennustas, et selle talve madalaimaks temperatuuriks kujuneb Jõgeval -26,9 kraadi. Tegelikult mõõdeti 23. jaanuaril, mis osutus meie mail selle talve külmimaks päevaks, -25,1 kraadi. Teised ennustajad eksisid veelgi rohkem, st pakkusid Jõgeva selle talve külmarekordiks veelgi madalamat temperatuuri. Ning eelmistel talvedel on külm tõesti “krõbedam” olnud.

“Seekord ei tekkinud talve eel ega ajal õiget talvetunnetki. Seepärast olin ka külma ennustades tagasihoidlik: kolmekümnekraadist pakast ei hakanud pakkumagi,” ütles Lydia Svjatõševa.

Ilmahuviline on ta enda sõnul alati olnud ning usub, et on selle kalduvuse pärinud oma isalt.

Auhinnaks termomeeter

“Isa jälgis ilmastikunähtusi päris hoolega, tegi oma tähelepanekuid ja oskas nende põhjal ka natuke ennustada. Küllap on minulgi ilmahuvi seetõttu keskmisest kõrgem. Külmaennustusvõistlusel olen igal aastal osalenud, aga varem mul nii hästi pole läinud. Ennustusvõistlusel oli mul muidugi väga lihtne osaleda, sest kast, kuhu ennustuslehekesi koguti, paiknes minu töökohas, st kultuurikeskuses,” ütles Lydia Svjatõševa.

Nagu varasemate külmaennustusvõistluste võitjad, sai ka Lydia Svjatõševa auhinnaks digitaalse termomeetri, mis näitab nii toa- kui ka õuetemperatuuri. Selle andis külmaennustusvõistlust korraldava MTÜ Miinus 43,5 eestvedaja Raul Taul võistluse võitjale üle tema töökohas, st kultuurikeskuses.

Auhinda vastu võttes avaldas Lydia Svjatõševa kahetsust, et ei saanud koos maavanemast abikaasa Viktoriga sel talvel lumenappuse tõttu kordagi suusatamas käia. Raul Taul sõnas seepeale, et temal suusasõidud kodukandis päris sõitmata ei jäänud. 

“Kui paar päeva enne kevade algust paks lumi maha tuli, helistasin Kuremaa suusaradu hooldavale Andres Lippurile ja uurisin, kas suusatada saab,” ütles Raul Taul. “Ta päris rajamasinat välja ei toonud, küll aga sõitis traktoriga raja läbi, sõtkus lume maha ja siis sai seal peal täitsa normaalselt uisku sõita. Kahjuks jätkus seda rõõmu ainult kaheks päevaks, siis sulas lumi jälle ära.”

Päris täppi ei läinud kellelgi

Ka jääpurikafestival jäi tänavu pidamata. Ent Raul Taul lubas, et tuleval aastal saab see jälle teoks ning võib-olla koos jõulukuuskede ühispõletamisega.

Külmaennustusvõistlusel on kahel viimasel korral suhteliselt vähe osalejaid olnud, sest detsembri alguses pole enam toimunud puupäeva: varasematel aastatel kogunes põhiosa ennustustest just selle ürituse ajal. Neist mõnekümnest, kes ennustuskasti siiski üles leidsid, pakkus enamik vähemalt kolmekümnekraadist pakast. Ehk siis täpsemalt öeldes: 39 protsenti ennustajatest arvas, et külma tuleb 30,1-35 kraadi, 33 protsenti arvas, et külma tuleb 35,1-40,1 kraadi ning 28 protsenti arvas, et külma tuleb 26,9-30 kraadi.

Kui tänavu kellelgi ennustus päris täppi ei läinud, siis neljal aastal on leidunud ka päris täpseid ennustajaid, kusjuures kahel talvel on neid olnud suisa kolm. 

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus