Jõgeva haiglas avati renoveeritud õendusabi osakond

Sihtasutus Jõgeva Haigla avas reedel õendusabi osakonna, mille ruumide renoveerimine ja kohaldamine läks maksma 585 000 eurot, lisaks kulutas haigla uuele sisustusele veel 95 000 eurot.

Uues osakonnas on kokku 24 voodikohta kümnes palatis. Üks viiekohaline  palat on  eriti raskes seisundis hooldatavate jaoks ning seal jälgib patsiente pidevalt õde. Ka mööbel on palatites uus.

Erisisustusega vannituba lamavate haigete pesemiseks

Lisaks palatitele on osakonnas ruumid liikumisravi ja tegelusteraapia jaoks, protseduuride tuba, puhketuba ja köök. Igas palatis on sanitaarsõlm, samuti on kaks erisisustusega vannituba lamavate haigete pesemiseks. Olemas on ka kaks invatualetti ning moodne siibripesuruum.

“Ruumide renoveerimine sai teoks Euroopa Regionaalarengu Fondi rakenduskava raames meetmega “Õendus- ja hooldusteenuste infrastruktuuri arendamine”,” rääkis sihtasutuse Jõgeva Haigla juhataja Peep Põdder. Projekti kogumaksumus oli 585 000 eurot, sellest Jõgeva haigla omaosalus 192 000 eurot. Lisaks ehitustöödele sisustati osakond uue mööbli ja hooldusvahenditega, mis läksid kokku maksma 72 000 eurot. Sisustuse lõppsummaks plaanis haigla 95 000 eurot. Selleks on haigla võtnud Põdderi sõnul pikaajalise laenu, mida makstakse tagasi iga kuu. “Paremad tingimused õendusabi osakonnas on seda väärt,” kinnitas haigla juhataja.

Ehitustööd tegi aktsiaselts Eviko, projekteerisid Arhitektid Pere ja Muru osaühing.

Erimööbli õdede valvelaua ning köögi tarvis tegi Jõgeva firma JM Mööbel, diivanid tarnis haiglale Jõgeva firma Softcom. 

Ehitajad said keerulistes tingimustes hästi hakkama

Haiglajuht kiitis ehitajaid, sest töötavas haiglas on remondi tegemine väga keeruline. Töömehed pidid arvestama, millal tohib müra teha ja millal mitte; millal võib vee kinni keerata ja millal seda kindlasti teha ei tohi. Eviko töömeestel oli ahvi kannatus, kasutati ära ise arsti lõunapausi: sel ajal, kui kardioloog lõunat sõi, müristasid ehitajad teemantpuuriga. Meditsiinipersonali püüti võimalikult vähe häirida,” rääkis Põdder.

Ka kõigi teiste osakondade patsiendid kannatasid müra vapralt välja. Kõige raskem oli kindlasti haigla koristajatel, nemad said pidevalt tolmu kokku pühkida.

Koristajad käisid kõikidel sõna otseses mõttes lapiga järel, koridori tekkis aga pidevalt valgeid jalajälgi,” tunnistas haiglajuht.

Juba renoveerimistööde ajal käisid teiste osakondade töötajad piilumas, millised ruumid välja nägema hakkavad. Kohe tekkis renoveeritud osakonda töölesaamiseks ka konkurents.

Kõik lahendused on nüüdisaegsed. Projekteerijatega oli haiglal väga hea koostöö. Haiglajuhi sõnul nägid projekteerijad väga palju vaeva, väga palju ja tuliselt vaieldi näiteks isegi seinte värvi üle.

Maavanem Viktor Svjatõšev tundis kõige rohkem heameelt selle üle, et haigla on leidnud rakenduse ka nendele ruumidele, mis vahepeal tühjaks kippusid jääma.

Jõgeva linnapea Aare Olgo rõõmustas linna tulnud uute võimaluste üle ning lisas, et kõik, mis on tehtud, ei kao kuhugi.

 “Jõgeva linna elanike vanusestruktuur sarnaneb paraku kuusega  – selle puu kõige laiem koht on umbes 55 eluaasta kohal. Kümne aasta pärast on sellest osakonnast tõenäoliselt juba vähe,” rääkis ta. Olgo sõnul ütlesid kolleegid talle, et haigla hakkab küll korda saama, aga laboratoorium on veel kehvas seisus. “Inimesed tahaksid, et ka labor uueneks,” kinnitas linnapea.

Jõgeva vallavanem Enn Kurg lisas, et patsientidele on  keskkond väga oluline. “Meil on hea meel nüüdisaegse keskkonna üle Jõgeva haiglas,” ütles ta.

Laupäeval kolitakse õendusabi osakond haigla kolmandalt korruselt teisele. Osa kolmandast korrusest jääb vabaks ning seal hakatakse samuti remonti tegema. Tänu õendusabi osakonna ruumide renoveerimisele tekkis haiglal manööverpind, kuhu saab tuua teiste osakondade haiged, et ka mujal remonti teha ja tingimusi parandada,” rääkis Põdder. Tema kinnitusel on majas nüüd kõik ruumid kasutusele võetud.

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus