Emakeelepäeval kõlas segakoorilaul

Möödunud reedel tähistati kõikjal Eestis emakeelepäeva. Jõgeva kultuurikeskuses toimus sel puhul Eesti Segakooride Liidu korraldatud kontsert „Emakeel lõikab nagu nuga”.

 

Eesti Segakooride Liit on korraldanud emakeelepäevale pühendatud kontserte juba 2004. aastast ning iga kord on see toimunud eri paigas: esimesel aastal Estonia kontserdisaalis, teisel aastal Tartu ülikooli aulas, siis järgemööda Jõhvi ja Pärnu kontserdimajas, Rapla kultuurikeskuses, Võru kultuurimajas Kannel jne. Selles, et tänavu emakeele auks Jõgeval lauldi, on “süüdi” Palamuse segakoori Kuus Õuna dirigent Maret Oja.

“Et meie koor astus möödunud aastal Eesti Segakooride Liidu liikmeks, siis arvasin, et seltskonna värskete liikmetena võiksime teised endale külla kutsuda,” ütles Maret Oja.

Seitsme emakeelepäeva kontserdil üles astunud koori hulgas oli viis Jõgevamaa ja kaks külaliskollektiivi. Oma maakonnast astusid üles Jõgeva kammerkoor, Palamuse segakoor Kuus Õuna, Põltsamaa kergemuusikakoor, Torma kammerkoor ja Torma valla segakoor Sõbrahing, külalisesinejateks olid Tartu Miina Härma Gümnaasiumi segakoor ja NUKU koor Tallinnast. Viimane tegutseb Eesti Nuku- ja Noorsooteatri juures ning selles laulab nii selle teatri töötajaid kui ka nende lapsi, sõpru ja sugulasi ning teatri noortestuudio vilistlasi.

Muusika toob kokku

Emakeelepäeva kontserdi kava koosnes otse loomulikult eesti autorite eestikeelsetest lauludest. Osa laule kõlas üksikute kooride esituses, lõpus lauldi neli laulu ühendkoorina.

Kava sidusid ühtseks tervikuks Tallinna Linnateatri Jõgevalt pärit näitleja Hele Kõrve esitatud vahetekstid. Tema esituses kuulis publik ka kaht laulu.

Emakeelepäeva kontsertide patrooniks on ikka olnud folklorist Ingrid Rüütel, Eesti Vabariigi eelmise presidendi abikaasa. Kohal oli ta Jõgevalgi ning kõneles publikule kaasakiskuvalt sellest, mida tähendab meile meie emakeel.

“Emakeelepäeva kontserdid on alati toredad, sest iga kord kuuled uusi koore ja uusi laule,” ütles Ingrid Rüütel kontserdi lõppedes. “Emakeel ja muusika kuuluvad kokku ja on mõlemad meile väga olulised. Muusika on meid, eestlasi, alati kokku toonud ja miks ei võiks ta siis meid kokku tuua emakeelepäeval.”

Tuleval aastal Saaremaale

Emakeelepäeva kontsertide eestvedaja, Eesti Segakooride Liidu tegevsekretäri Katrin Puuri sõnul valitakse 14. märtsi traditsioonilise kontserdi toimumispaigaks selline maakond, kus on olemas piisav hulk segakooride liidu liikmeskoore. Lisaks kohalikele kooridele astub aga kontserdil alati üles paar tugevat külaliskoori, kelle organiseerib kohale segakooride liit.

Publikuga on Katrin Puuri sõnul kuidas kusagil.

“Mullusel Türi kultuurimajas toimunud kontserdil oli saal üsna täis,” ütles ta. “Siin oli publikut napimalt, aga samas andis kontsert ju hingekosutust ka koorilauljatele, kes sellel ise üles astusid. Palju andsid kontserdile juurde sisukad ja informatiivsed vahetekstid. Neid koostab meile juba aastaid Läänemaal tegutseva Cyrillus Kreegi majamuuseumi töötaja Sirje Rahumägi. Tema leidsime Eesti Emakeeleõpetajate Seltsi vahendusel.”

Tuleval aastal minnakse Katrin Puuri sõnul emakeelepäeva kontserti pidama Saaremaale.

“Väga ilus oli,” kiitis emakeelepäeva kontserti Torma kammerkoori laulja Tiia Tarto. “Laulude valik oli väga hea. Oli mitu sellist pala, mida ma varem kuulnudki polnud. Eriti huvitav oli kuulata muidugi külalisi, Miina Härma Gümnaasiumi koori ja NUKU koori.”

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus