Eeskuju, mis väärib järgimist

 

Juba nädal aega on Torma valla koolilaste hommikud rõõmsamad: kõik, kes soovivad, saavad enne tundide algust kõhu sooja putru täis. Võisilm või moosilaik ja klaas piima kuuluvad mõistagi asja juurde. Mõte oma valla mõlema kooli lapsi sel moel toetada sündis sealsel vallavolikogul juba tükk aega tagasi, aga nüüd sai see ka teoks.

Hommikune söögikord on päeva olulisim, kinnitavad toitumisasjatundjad, samas pole paljudel kohe pärast ärkamist isu.  Maha salata ei saa ka asjaolu, et kõik lapsevanemad pole ajal, mil nende võsukesed kooliteele lähevad, enam ise kodus, et nende hommikustel toimingutel silma peal hoida. On paraku ka muid raskusi. Kui aga koolijüts söömata tundi läheb, ei suuda ta varsti enam õpitavale keskenduda, sest tühi kõht tuletab end järjest teravamalt meelde. Kui siis  vahetunnil midagi söödavat kätte juhtub, olgu värviline pulgakomm või säilitusaineist kubisev tulisoolane kartulikrõps, rändab see  pikemalt mõtlemata põske. Sealt need allergiad, isegi maohaavad juba teismelistel.

Laste kehvast olukorrast ja valest toitumisest, mis nende tervist rikub, räägitakse palju, kuid teatavasti pole sõnadest kellelegi abi. Tormas jõuti tegudeni ja see eeskuju väärib järgimist.

15. märts 2014

blog comments powered by Disqus