Maal juba nälga ei jää

Kuulsin kusagilt, ja korduvalt, arvamust, et maal on ju sellepärast hea elada, et nälga seal ei jää. Maa toidab, seda algtõde teavad kõik. (Iseasi, inimene ei pidavat elama ainult leivast.) Et kui ikka töökas olla. Aga arvan, et töökad ei jää ka linnas nälga.

Meie kauged esivanemad said paikseks jääda siis, kui hakkasid põldu pidama. Alepõllundus, kõblas olnud üks põhilisi tööriistu. Kõblas on praegugi kasutusel, aga kas see nüüd põhiline abivahend saab olla? Kuigi paljugi siin ilmas kordub, siis ometi ei arva keegi, et  kõplapõllundus uuesti ausse tõuseb. Kui, siis vast pärast tuumatalve, millest enam ei räägita….

Tuttav rääkis, kuidas ta oli oma õega ühel kevadel käsiadraga vagu ajanud. Mööda veerenud bussis olevat turistid kaelad kõveraks vaadanud, nägudel suur imestus. Meie külas on pere, kus kaks meest on nii lahked, et on nõus soovijatele traktoritööd tegema. Aga üks varem samuti seda tööd teinud mees loobus.

Traktor vana, nõuab palju hoolt ja parandamist. Ta ei saanud iialgi küsida niisugust tasu, palju maaharimine tegelikult maksma läheb, alati küsis vähem. Ja inimeste poolt vaadatuna: see vähene raha, mida tasuks küsitakse, on ikkagi nii suur, et selle eest saab endale poest või turult päris suured juurvilja- ja kartulivarud hankida, ilma põllul küürutamata.

Näen isegi, et odavamates linnapoodides on keset talvegi porgandi kilo 30-40 senti, ilusat suurt kartulit saab 22 sendise kilohinnaga. Ei mingit muret ladustamise ja säilitamisega.

Tegelikult on oma põldu ilus vaadata ja kuna põld nõuab füüsilist tööd,tulebki seda treeninguna võtta. Nii et ilu ja liikumine! Võib muidugi mõne boonuse veel leida, eks omakasvatatu ole ju mahekraam. Ja kui suvitada kuskil linnast kaugel, siis jääb põld kindlasti lähemale, ei pea poesõitu ette võtma. Eks isetegemine ükskõik mis alal on katsetamine, praktiline tegevus, mis rahuldab uudishimu Ja vahel tekib ka saavutusrõõm, kui mõni oskarlutsulik nunnu kasvab.

Kui maal nälga ei jää, siis võiks hakata toimuma vastupidine migratsioon, Tallinnast maale? Aga poliitikud pooldavad ainult maalt lahkumist.

i

EHA NÕMM

blog comments powered by Disqus