Iseseisvuspäeva tähistamisel parodeeriti Eesti filme

Torma rahvamajas toimus vallavolikogu esimehe Ülvi Noole ja vallavanem Triin Pärsimi pidulik vastuvõtt, mis pühendatud Eesti Vabariigi 96. Aastapäeval. Sündmusel toonitati vajadust hoida ja tutvustada kultuuripärandit ja edendada isamaalist kasvatust. Pidupäeva kontsertprogrammi sisustasid piirkonna isetegevuslased Valdi Reinase juhendamisel.

Mitmete koosolijate sõnul oli kultuuriprogrammi üheks eredamaks etteasteks Sadala Külade Teatri esitatud pardoodiapõimik populaarsetest Eesti filmidest. Tuntumaid katkendeid esitati filmidest Viimne reliikvia”, Kevade”, Noor pensionär”, Siin me oleme” ja Nipernaadi”.  Kevadest” mängiti Tootsi ja Kiire dialoogi, milles juttu kuuest õunast. Proovid kestsid ligi kaks nädalat,” ütles Reinas. Filmidest inspireeritud näitemängu valmistasime ette küll konkreetseks sündmuseks, kuid ehk tuleme sellega publiku ette veelgi,” ütles Sadala Külade Seltsi esimees Pille Tutt, kes ise kehastas Viimse reliikvia”abtissi ja filmi Siin me oleme” Kohviveskit. 

Kristi Talistu juhatamisel esines Kaitseliidu Jõgeva Maleva ja Torma valla puhkpilliorkester, Torma valla segakoori “Sõbrahing” juhatas Mare Talve ja esines ka Torma kapell.  Esinesid rahvatantsurühmad. Lustakat puhkpillimuusikat nii kuulamiseks kui tantsuks mängisid Peep Lõhmus ja tema sõbrad-  muusikud.

Väärtushinnangud isamaalisest kasvatusest

Torma vallajuhtide pidupäevakõnedes olid juhtmõteteks austus paikkonna aja- ja kultuuriloo vastu, põlvkondade järjepidevuse tagamine, ideede väljapakkumine ja teostamine.

Torma vallavanem Triin Pärsim märkis, et riigi kaitsmine pole mitte ainult mundrit kandvate meeste ja naiste asi, vaid põhiseadusega igale kodanikule pandud kohustus. Mitmed Torma valla mehed on astunud vabatahtlikuna Kaitseliitu. Siinsed naised panustavad pühendunult Naiskodukaitse tegevusse. Noored kotkad ja kodutütred on vabatahtlikest juhendajate eestvedamisel õppinud teadmisi ja oskusi, mis kujundavad nende väärtushinnanguid, sealhulgas kaitsetahte,” rääkis vallavanem.

Kodupaiga ajaloo avastamisest ja lahtimõtestamisest tõi Triin Pärsim näiteid ka oma perest. Ta rääkis, kuidas väike poeg Torma kalmistul Vabadussõja monumendi vastu tõsist huvi tundis. Seletasin talle, et ausammas on püstitatud vaprate sõjameeste mälestuseks,” rääkis vallavanem.

 

Aastapäevapidu tugevdas ühtekuuluvustunnet

Vallavanem Triin Pärsim ja volikogu esimees Ülvi Nool tunnustasid iseseisvuspäeva koosviibimisel kodukaunistamiskonkursi võitjaid ja silmapaistvaid inimesi mitmetest eluvaldkonadest.

Olen  Torma vallas iseseisvuspäeva tähistamisel esimest korda ja mulle meeldis siin väga. Iseäranis vahva oli Sadala Külade Teatri näitemäng. Vallajuhtide kõnest jäi eriti meelde möödaniku väärtustamine. Me ei tohigi unustada, kust tulnud oleme, et  oskaksime ka õigesti edasi minna,” lausus ettevõtja Jaanika Lindsalu.

Iseseisvuspäeval oli tunda hubast õhkkonda ja mis kõige tähtsam –Torma valla erinevate paikade inimeste sõbralikku läbisaamist ja ühtekuuluvustunnet,” ütles Torma vallavolikogu liige Sulev Märss, üks kohaliku elu eestvedajaid Sadalas.

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus