Lutsu huumoripreemia saab Jan Uuspõld

 

Oskar Lutsu huumoripreemia žürii otsustas oma üleeilsel koosolekul, et tänavu saab rahvakirjaniku nime kandva stipendiumivormis preemia Eesti Draamateatri näitleja Jan Uuspõld.

Preemiakandidaatideks esitati seekord kümme üksikisikut ja kolm loomingulist kooslust. Kui kõigil teistel kandidaatidel oli vaid üks esitaja, siis Jan Uuspõldu soovis preemiasaaja rollis näha märksa suurem ring inimesi. Nii võib öelda, et žürii tuli Uuspõldu teistele kandidaatidele eelistades rahva soovile vastu.

Jan Uuspõld (40) lõpetas 1998. aastal Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia kõrgema lavakunstikooli ning on samast aastast alates Eesti Draamateatri näitleja. Koduteatris on ta mänginud umbes kolmekümnes lavastuses, ent lisaks sellele on ta kaasa teinud Vanemuise, ühenduse R.A.A.A.M., Komöödiateatri ja Monoteatri lavastustes, filmides, teleseriaalides, rahvusringhäälingu raadioteatri kuuldemängudes jne. Laiem publik tunnebki Jan Uuspõldu eelkõige tema tele- ja filmitöö ning monotükkide kaudu. Viimastega on ta andnud rohkesti külalisetendusi Eestimaa eri paigus.

Uudise selle kohta, et Palamuse rahvas on otsustanud talle Lutsu huumoripreemia anda, sai Jan Uuspõld teada eile. Küsimusele, kas ta teadis üldse varem Lutsu huumoripreemia olemasolust, vastas näitleja, et teadis ikka: mullu sai ju selle auhinna samuti Eesti Draamateatri näitleja — Märt Avandi.

Lutsu huumoripreemiat välja andva MTÜ Sokuturi esindaja kõne oli Jan Uuspõllule meeldivaks üllatuseks.

“Minu meelest on see üks ilusamaid preemiaid, mida Eestis välja antakse. Sellepärast, et selle taga on ühe kogukonna algatus. See on niisama tore tunnustus nagu meie oma teatri kolleegipreemiad, mis kannavad Antsu nime,” ütles Jan Uuspõld. “Selline preemia teeb südame eriliselt soojaks.”

Naljategemist peab Jan Uuspõld nii elus kui ka teatris väga tähtsaks.

“Näitekirjanik Samuel Beckett on öelnud midagi taolist, et isegi kui oled kaelani sõnnikusse sattunud, on sul võimalus laulda. Mina lisan, et samas olukorras säilib ka võimalus nalja teha. Huumor on lisaväärtus, mis on inimesele antud tänu tema võimele abstraktselt mõelda,” ütles Jan Uuspõld. “Teatris meeldib aga mulle kõige rohkem see, kui traagiline ja koomiline laval koos eksisteerivad.”

Jan Uuspõld tuleb Palamuse publiku ette preemiat vastu võtma pühapäeval, 27. aprillil kell 12. Varem ta kahjuks ei saa, sest on planeerinud vahepeal kuu aega Eestist ära olla.

Oskar Lutsu huumoripreemia stipendiumi antakse välja MTÜ Sokuturi ja Palamuse vallavalitsuse koostöös ning lahkete annetajate toetusel. Annetused stipendiumi väljaandmiseks on oodatud MTÜ Sokuturi arveldusarvele nr EE831010220061135014 SEB Pangas. Annetused on tulumaksuvabad, kui lisada selgitusse märksõna “Annetus”. Lisainfot saab telefonilt 511 2612 (Ave Unt).

Preemiat antakse välja 26. korda.

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus