Jõgevamaal kartul enamasti maas

Jõgevamaal kartulikasvatusega tegelevad põllumajandusettevõtted on märkimisväärse osa kartuliseemnest juba maha pannud või lõpetavad selle töö lähipäevil.

Jõgeva vallas asuvatele põldudele paneb kartulit osaühing Hansukartul. “Meil on kartuli all pidevalt olnud 25 hektarit ja tänavugi on pind enam- vähem sama suur,” rääkis osaühingu juhataja Hans Tamm, kelle sõnul on nende sordid `Milva` ja `Folva`, neist esimene aretatud Saksamaal ja teine Taanis.

Torma vallas tegutsev osaühing Raja Potato kasvatab Tõikveres kartulit 48 hektaril. “Kartulipanekuga saime alustada nädalapäevad varem kui möödunud aastal. Praeguseks on veel maha panna kümme hektarit ning selle töö loodame valmis saada pooleteise päevaga,” ütles juhataja Ain Aru. “Meil on nii omakasvatatud kui ka sisseostetud sertifitseeritud seemet,” ütles ta.

Osaühingus Raja Potato kasvatatakse `Varajast Kollast` ja keskvalmivaid sorte `Fontante` ja `Folva“.  Nüüdisaegse kartulipanekutehnika muretses OÜ Raja Potato kolme aasta eest.

Üheksakümnendate aastate algul loodud OÜ Torma Tuhlis pani viiehektarilisele põllule kartuli maha juba 7. mail. “Tavaliselt oleme kartuli ikka samal ajal mulda saanud, vahel on see töö ka hilisemaks jäänud,” ütles osaühingu juhataja Kalev Tähepõld.

Ühe sordina panid ka nemad maha `Folvat”. Jõgevamaa kartulikasvatajad turustavad oma saagi põhiliselt kindlatele koostööpartneritele.

Näiteks müüb OÜ Torma Tuhlis kõige rohkem kartulit Ida-Virumaa koolidele ja toitlustusettevõtetele.

“Ka meil on oma ostjaskond välja kujunenud. Tänavune kartuli hind sõltub peamiselt ikka saagi suurusest,” ütles  Ain Aru.

iii

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus