Külalistemaja perenaine kavandab välispõltsamaalaste kokkutulekut

Põltsamaal tegutseva Carl Schmidti külalistemaja perenaine Ülle Saksiit kavatseb korraldada 2015. aasta suvel Põltsamaal kokkutuleku endistele põltsamaalastele, kes on sattunud elama mõnda välisriiki. Ta rääkis, et on külalistemaja restoranis kliente teenindades  juhtunud mõtteid vahetama endiste põltsamaalastega, kelle praegune elukoht on Hollandis, Ameerikas, Austraalias või mõnes muus välisriigis. Sealt kasvas mõte korraldada võõrsil elavatele endistele põltsamaalastele meeleolukas kokkutulek. Ülle Saksniidu sõnul oleks väga huvitav kuulda, mis neid kodukohast nii kaugele on viinud, kuidas neil seal läheb ja kuidas nad võõra rahva keskel hakkama on saanud. Carl Schmidti külalistemaja perenaisele on jäänud seniste vestluste põhjal mulje, et “põltsukad” on suutnud igal pool hästi läbi lüüa.

Ülle Saksniit lausus, et kindlasti pole praegu liiga vara sellist üritust välja reklaamida, sest niisuguse kokkutuleku puhul eeldab ideest teostuseni jõudmine üsna pikka ettevalmistusaega. Tema sõnul ei ole ju nii, et kaugel elavad inimesed saavad organiseerida siiasõidu ainult paari-kolme kuulise etteteatamise peale, vaid niisugune sõit eeldab seda, et mujal maailmas inimesed sellest võimalikult varakult teada saaksid. Ülle Saksniit ütles, et eelkõige on sellise ürituse eesmärk pakkuda võõrsilt kodukohta saabujatele midagi ilusat ja meeldejäävat.  Külalistemaja perenaine tahab selle ürituse ettevalmistamisse kaasata nii Põltsamaa kultuurikeskuse, noortekeskuse kui ka teiste asutuste ja organisatsioonide esindajad, et üheskoos programm kokku panna, külalistele lisaks meelelahutusele majutust ja toitlustust pakkuda. Korraldaja sõnul peaks see üritus pakkuma midagi hinge ja südamesse minevat kõigile siia võõrsilt saabuvatele endistele Põltsamaa linna ja piirkonna inimestele olenemata sellest, milliste tunnetega ja millistel põhjustel nad siit ära on läinud. Põltsamaa linn on vahepealsetel aastatel suuri muutusi läbi teinud ning Ülle Saksniit usub, et kaugelt tulnutel  on, mida vaadata. Ülle Saksniidu sõnul pole üldse võimatu, et kokkutulekul osalejad võivad teada saada, et selles välisriigis, kuhu keegi neist sattunud on, elab läheduses veel teinegi Põltsamaa juurtega inimene.

Kindlasti panevad kokkutuleku korraldajad informatsiooni kavandatava ürituse kohta üles nii Facebook’i kui ka Carl Schmidti Maja kodulehele. Korraldajana ei oska ta veel ei täpselt öelda, millisel suvekuul kokkutulek teoks saab, aga esimesena on kaalutud võimalust korraldada see 2015. aasta augustis.

Ülle Saksniit ütles, et tema soov on tutvustada Põltsamaa linna ja piirkonda kaugelt tulevatele inimestele just kõige ilusamal ajal, et nad siit võimalikult positiivsete emotsioonidega tagasi saaksid minna. Ta loodab, et sellest kasvab välja traditsiooniline üritus, mis ei hakka küll toimuma igal aastal, vaid ehk üle paari-kolme aasta.

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus