Lible kuju tuleb siiski

Palamuse on tänu sellest paigast võrsunud rahvakirjaniku Oskar Lutsu loomingule tuntud ja külastatav paik. Lähiajal saab alevik juurde ühe lutsuliku objekti: apteegi juurde veskijärve kaldale püstitatakse ühe rahvakirjaniku teoste tuntuma tegelase, kellamees Lible pronkskuju.

Lible kuju püstitamise lugu on päris pika “habemega”. Mõte püstitada Palamusele Lible kuju hakkas idanema 2008. aasta aprillis, kui Palamuse rahvamajas anti üle järjekordne Oskar Lutsu huumoripreemia. Preemiasaajaks oli seekord Rohke Debelakk ehk Gaute Kivistik, kes sai kingituseks ka Tauno Kangro pisiskulptuuri. Kangro oli toona ise kohal ning tegi koos huumoripreemiat välja andva MTÜ Sokuturi esindaja Valdi Reinasega treti veskijärve äärde. Siis sündiski mõte, et veskijärve ääres võiks istuda pronksist Lible, kes väljanägemiselt sarnane filmi-Lible ehk Kaljo Kiisaga: nii oleks Lible kuju püstitamine üksiti austusavaldus 2007. aastal meie hulgast lahkunud Kiisale.

Kangro tegigi kõigepealt valmis plastiliinist mudeli ja MTÜ Sokuturi asus kuju püstitamiseks annetusi koguma. Viimaseid kogunes visalt, ent Riigikogu liikme Aivar Koka kaasabil õnnestus ettevõtmisele saada ka riigi toetust. See võimaldas skulptor Tauno Kangrol valmis teha originaalsuuruses vahtplastist mudeli, mida esitleti 2012. aasta Suurel Paunvere Väljanäitusel. Seejärel asuti otsima raha selle pronksi valamiseks.

Aasta tagasi tabas MTÜd Sokuturi suur üllatus: selgus, et Tauno Kangro oli lasknud omal initsiatiivil ja kellegagi konsulteerimata Lible pronkskuju valmis teha. Ta põhjendas seda sellega, et OÜle Uus Monumentaal kuuluvas valukojas tekkis ootamatult vaba aeg ning kui ta seda ära poleks kasutanud, oleks järgmine võimalus avanenud alles pooleteise aasta pärast.

Paraku polnud MTÜl Sokuturi kusagilt raha võtta, et kuju valukojast välja lunastada. Ja Palamuse vallajuhid võtsid seisukoha, et vald oma õlga alla ei pane, sest skulptori käitumises nähti teatavat väljapressimise momenti. Ka hinda — 15 000 eurot — peeti liiga kalliks.

Surnud punktist välja

Vahepeal oli ettevõtmine kaua aega n-ö surnud seisus. Nüüd on aga asjad jälle liikuma hakanud ning suuresti tänu sellele, et valukoda Lible kuju hinda tublisti langetas. See tegi Palamuse vallavolikogu leebemaks ja jaanuari lõpus toimunud volikogu istungil võeti vastu eelarve, milles on muude investeeringute hulgas kirjas ka toetus Lible kuju püstitamisele.

“Minu arvates poleks arukas ettevõtmist, millesse juba hulk raha — senini põhiliselt küll riigi raha — paigutatud ning mis ka rahva hulgas positiivset vastukaja leidnud, pooleli jätta, eriti nüüd, mil hind tunduvalt vastuvõetavam,” ütles vallavanem Urmas Astel.

Üleeile käis ta Tallinna lähedal Sauel MTÜ Uus Monumentaal valukojas Lible kuju üle vaatamas ja firmaga hinna osas kokku leppimas. Hinnaks nimetas MTÜ Uus Monumentaal juhatuse liige Dmitri Sokolov kaheks tuhat eurot. Kui arvestada, et vallal on eelarves Lible kuju jaoks ette nähtud 10 220 eurot, siis peaks sealt jääma ka raha skulptuurile aluse püstitamiseks. Aluse joonised lubas skulptor Tauno Kangro peatselt valmis teha ja Palamusele saata. Seejärel tuleb otsida ehitaja, kes selle valmis teeb.

Dmitri Sokolov oli Lible kujust peatse lahtisaamise üle silmanähtavalt rõõmus, aga ütles naljatamisi, et ei raatsikski Liblet enam ära anda, sest on teine juba nii armsaks saanud.

“See kuju teeb kõigil tuju heaks,” kinnitas Dmitri Sokolov. “Meil käib siin valukojas päris sageli külalisi ja üks asi, mida nad alati pildistavad, on Lible kuju. Kui see lõpuks Palamusele paika saab, siis hakatakse seda ka kindlasti rohkesti jäädvustama.”

Pääses napilt

Sokolov ei salanud, et mingil hetkel oli neil plaan ka kuju üles sulatada, sest pronksiga oli parasjagu kitsas käes. Siis otsustati probleem aga teisiti lahendada ja taies jäi alles. Tauno Kangro oli selle üle mõistagi väga õnnelik, sest peab ise oma tööd vägagi õnnestunuks.

“Kuju nägu ja töömehekäed tulid välja just niisugused, nagu ma tahtsin. Ja kasuka faktuur on ka hästi õnnestunud,” ütles Tauno Kangro.

Tema sõnul tuleks kuju alus valada betoonist, ent see ei peaks mõjuma mingi pompöösse postamendina, vaid pigem loodusliku kivina, millel Kiisa näoga kellamees Lible istet on võtnud.

“Kunagise Palamuse koolipoisina on mul hea meel, et Lible kuju paika saab,” ütles Riigikogu liige Aivar Kokk, kes üleeile samuti valukojas käis. “Lible on Palamuse rahvale hingelähedane tegelane ning tema kuju püstitamise idee ei tulnud ühestki parteikontorist ega vallamajast, vaid MTÜlt ehk rahva hulgast. Usun, et see kuju saab väga populaarseks.”

Lible kuju püstitamisel on siiski ka veendunud vastaseid. Palamuse O. Lutsu kihelkonnakoolimuuseumi direktor Arne Tegelmann on näiteks juba varem öelnud, et Liblet ja Kiiska ei saa päris ühte patta panna ehk ühele kujule kaht tähendust anda. Ka arvab ta, et Palamusele skulptuuride püstitamist tuleks alustada Lutsust.

Samal seisukohal oli homme Palamuse aukodanikuks nimetatav filmirežissöör Arvo Kruusement.

“Kaljo Kiisale on ju tegelikult juba monument püstitatud: see avati möödunud aasta detsembris Jõhvi kontserdimaja juures,” ütles Kruusement. Kui ta aga kuulis, et Kiisa näoga Lible kuju juba valmis on, sõnas ta: “No siis tuleb see muidugi püsti panna!”

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus