Puurmanis korraldatakse kalaroogade teemaline koolituspäev

Puurmanis käivitusid eelmisel sügisel perenaistele mõeldud koolituspäevad, kus õpitakse valmistama väga erinevaid roogasid. Täna saab Puurmani tõllakuuris teoks kalaroogade valmistamise koolitus.

Koolituspäevade eestvedaja Jana Kuusk lausus, et idee koorus välja kunagistest Puurmanis aset leidnud ümarlaudadest, kus leiti, et õpilaste kõrval võiksid Puurmani mõisakompleksi kuuluvas tõllakuuris asuvat kööki kasutada ka piirkonna perenaised. Jana Kuusk oskab kõige paremini koduleiba valmistada ja nii õpitigi esimesel korral temalt seda oskust.

 

Nõu annavad oma valla ettevõtlikud inimesed

Nüüd on ideed natuke arendatud ja eelmisel aastal otsustati, et sellel aastal otsitakse üles mõned oma valla ettevõtlikud inimesed, kes toidutoormega tegelevad. Jaanuaris oli koolituspäeva külaliseks nende oma vallas tegutseva MTÜ Liivimaa Lihaveis liige Airi Külvet, kes rääkis lähemalt lihaveiste kasvatamisest. Koolituspäeval osalenud perenaised valmistasid siis veiselihast neli erinevat rooga.

Puurmani vallas tegutseb ka Härjanurme Kalatalu ja seetõttu on  järgmine külaline selle perenaine Marika Liiv. <p />

Jana Kuuse sõnul osaleb toiduteemalistel koolituspäevadel palju noori pereemasid ja seetõttu nad mingite gurmeeroogade valmistamist esiplaanile ei sea. Koolituspäevi alustatakse hoopis n-ö a-st ja b-st, alates sellest, kuidas liha, kala või muid toiduaineid valida, mida nende ostmisel silmas pidada jne.

Veebruaris peetaval kalaroogade koolituspäeval küpsetatakse forelli ja karpkala. Siberi tuur aga võetakse ette hoopis põhjalikumalt, alates kala puhastamisest. Märtsikuus plaanitakse Puurmanis läbi viia tordi valmistamise koolitus. Ka tordimeister on oma valla inimene. Edasi läheb koolituspäevade eestvedaja sõnul olukord keerulisemaks. Aprillikuusse on plaanitud koolituspäev taimedest, nende kogumisest ja kasulikkusest. Jana Kuusk ei välista võimalust, et selle koolituspäeva läbiviija tuleb leida väljastpoolt Puurmani valda.

 

Koolitusel osaleb 15-20 perenaist

Jana Kuuse sõnul osaleb Puurmanis toimuvatel toidu valmistamise koolituspäevadel tavaliselt 15-20 perenaist, vahel ka vähem. Ikka nii, nagu inimestel aega ja huvi ühe või teise toidu valmistamise vastu on. Enamik osalejaid on Puurmani valla inimesed, kuid mõned on ka Tallinnas töötavad naised, kes nädalavahetuseks pealinnast koju sõidavad.

Jana Kuusk ütles, et  kalaroogade valmistamise koolitust on nad varasemaga võrreldes laialdasemalt välja reklaaminud ja seetõttu ootab ta huviga, kuidas see osalejate arvu mõjutab.

Tõenäoliselt korraldatakse koolitused suvekuudel inimeste maakodudes. Võõrustaja valmistab ette koolituspäeva teema, millest üks on jäätised ja teine smuutid. Kindlasti tehakse suvel ka grillroogi.

 

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus