Koolitants tuleb iga ilmaga

Üleeilne õhtu Jõgeva kultuurikeskuses tõestas, et festival Koolitants tuleb iga ilmaga ja kütab iga saali “kuumaks”, olgu seal siis rahvast palju või vähe. Kolmteist tantsu üle vaadanud žürii kinnitas, et neil ei hakanud hetkekski igav ega tundnud nad kordagi ka piinlikkust.

 

Koolitantsu maakondlikul tantsupäeval oli seekord rahvast tõesti vähevõitu. Üheks põhjuseks võis olla külm ja kõleda tuulega ilm, mis tantsusõpru kodunt välja tulemast segas. Neile, kes siiski kohale olid tulnud, “puhus” aga õhtujuht Marek Sadam kiiresti “elu sisse”, korraldades neile aplodeerimise kiirkursuse ning pannes kõik ühiselt laulma ja liikuma.

“Mul on palju Jõgevalt pärit sõpru ja ma olen siin üsna tihti käinud, nii et tunnen end selles saalis täiega koduselt,” kuulutas Marek Sadam.

Kas tänu temale või mõnel muul põhjusel, aga tervet tantsukontserti jäigi saatma eriliselt soe ja kodune õhkkond, milles elati tuliselt kaasa kõigile truppidele. Ühtekokku astus neid üles seitse: FACE Põltsamaa (neilt oli väljas neli erinevas vanuses koosseisu), Jõgeva muusikakooli huviõppeosakonna rühmad Nööbike, Pärlid, Slide ja Föönix, Jõgeva põhikooli tantsurühm ja VMG Diskohundid. Viimase näol oli tegemist gümnaasiumipoistest koosneva külalisrühmaga Lääne-Virumaalt Väike-Maarjast.

Tahtmata vähendada oma maakonna peamiselt tüdrukutest koosnevate truppide esituste väärtust, tuleb tunnistada, et Väike-Maarja poisid panid tantsupäevale jõulise ja vaimuka punkti.

Väike-Maarja tantsupoistega vesteldes selgus, et nende koolis on kujunenud välja tüdrukute tantsupidude traditsioon: kõigi kesk- ja gümnaasiumiastme klasside tüdrukud esinevad ja võistlevad omavahel. End praegu VMG Diskohuntideks nimetavad poisid alustasid tüdrukute tantsupidudel lõbusate vahepalade pakkumisest, ent nüüd tegutsevad nad juba järjepidevalt ja omavad repertuaari paraja kontserdi jagu.

Koolitantsu tänavuselt žüriilt, millesse kuuluvad hip-hop tantsija ja koreograaf Ramon “Rammi” Paukson, Broadway Jazzi Eestisse tooja Kristin Pukka ning Kärt Tõnisson Zuga Ühendatud Tantsijatest, said kiita nii VMG Diskohundid kui ka kõik meie maakonna trupid. Samas ei jätnud žürii juhendajate tagasisidel jagamata kasulikke juhiseid, kuidas häid tantse veel paremaks teha.

“Juba see oli hästi sümpaatne, et kõik juhendajad tagasisidele kohale tulid või oma esindaja saatsid,” ütles žürii liige Kristin Pukka.

“See näitab, et juhendajad hoolivad oma trupist,” lisas Ramon Paukson.

Kärt Tõnisson tõdes, et temale jäävad Jõgevamaa tantsupäevalt eelkõige meelde R-tähega koreograafid — Ruben ja Rita ehk Jõgeva muusikakooli tantsuõpetaja Ruben Roos ja FACE Põltsamaa juhendaja Rita Muttel.

“Väikeses maakonnas on tegijaid niikunii vähe, aga tore, kui nende hulgas on nii huvitava mõtlemisega loojaid,” ütles Kärt Tõnisson.

Kristin Pukka arvates olid kõik nähtud tantsunumbrid hea maitsega tehtud: tantsud sobisid esitajate eaga ja kostüümid koreograafiaga. Ning kellelgi polnud tantsurõõm silmist kadunud.

Kui üleeile anti välja vaid kolm eripreemiat, siis piirkonnavooru edasi pääsejad selguvad pärast kõigi maakondlike tantsupäevade toimumist ehk umbes vabariigi aastapäevaks. 

Jõgevamaa tantsupäeva eripreemiad

Autori eripreemia — Rita Muttel tantsutrupist FACE Põltsamaa lustaka vahendikasutuse eest tantsus “Uudishimulikud lilled” ja Ave Lääne Jõgeva põhikooli tantsurühmast leidliku vahendikasutuse eest tantsus “Söögilauas ei lollitata”

Trupi eripreemia — VMG Diskohundid laheda huumori ja wow-efekti eest tantsus “Laval ei ole soosikuid”

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus