Muuseumi? Muuseumi!

Viis aastat tagasi Prantsusmaalt alguse saanud traditsioon  lubada kord aastas muuseumiööl inimesi tasuta muuseumidesse tõi uudistama needki, kes tavaliselt niisugustes kohtades ei käi. Ühelt poolt on muidugi hea  kuhugi ka tasuta pääseda, teisalt tuleb varuda aega ja kannatust, et kõik huvipakkuv ära näha.

Ka tänavune muuseumiöö oli igas mõttes huvipakkuv, sest muuseumitöötajad mõtlesid välja atraktsioone, mida tavalisel päeval tavalisel külastajal kogeda ei õnnestu. Väga nutika ideega tuli lagedale Põltsamaa muuseumi varahoidja Vilja Roots, kes pakkus huvilistele võimalust õmmelda kokku rahvuslipp. Just Põltsamaal õmblesid Emilie Beerman ning Karl August Hermanni abikaasa Paula Hermann kokku esimese trikoloori, mida neil aga kohapeal õnnistada ei õnnestunud. Sellepärast jõuti lõpuks Otepääle, kus kirikuõpetaja Rudolf Kallas oli nõus lipu pühitsema. Põltsamaa osa lipu saamisloos on tagaplaanile jäänud. Tänavune muuseumiöö aitas seda väga leidlikult meelde tuletada.

Häid ideid jagus ka Palamuse muuseumis ja küllap väga paljudes teisteski kohtades. Vooremaa tegijad soovivad muuseumitöötajatele palju häid ideid, et järgmisel muuseumiööl veel rohkem külalisi tuleks.

19. mai 2009

blog comments powered by Disqus