Eestlaste traditsiooniline jõulutoit on seapraad ja hapukapsad verivorstidega ning nendest roogadest jõuluõhtul tavaliselt naljalt ei loobuta. Pühad on aga pikad ja sellepärast soovitame valmistada lisaks ka tervislikke salateid ja suupisteid. Retseptide juurde lisame ka vaja minevate toiduainete ligikaudsed hinnad, et saaksite veenduda – tervislik toit pole tegelikult kallis.
Lehekülje pani kokku Jõgeval tegutsev tervisliku toitumise nõustaja MERIKE SAAREMÄGI
“Valed” kartulikrõpsud
Lõigake leht lavašši ahjuplaadil umbes kolmesentimeetristeks ribadeks. Katke ribad riivitud tugevamaitselise juustu või sinihallitusjuustuga. Küpsetage ahjus 200 kraadi juures, kuni lavaširibad on kuldsed. Võtke ahjust välja, murdke ribad tükkideks. Juustu võite asendada ka mõne tervisliku maitseainega. Soovi korral võib lavašši enne juustu või maitseainete lisamist õliga pintseldada.
Kasutasime Leiburi lavašši, mis maksis 98 senti, sama palju maksis ka Fazeri toode. Peale riivisime Vene juustu, mis maksis Säästumarketis 1,29 eurot.
Piparkoogimaitseline jõulukook
Koostis:
Tatrajahu puudumisel võib kohviveskis jahvatada tatratangu
3 teelusikatäit piparkoogimaitseainet (ligikaudu 30 senti)
3 teelusikatäit küpsetuspulbrit
näpuotsatäis soola
5-6 supilusikatäit vett
Valmistamine
Sulatage kookosrasv (või), lisage suhkur ja sool ning segage ühtlaseks massiks. Lisage maitsestamata jogurt ning vesi ja jätkake segamist.
Teises kausis segage omavahel kuivained – tatrajahu, kaerakliid, tärklis, piparkoogimaitseaine, küpsetuspulber. Lisage eelnevale segule. Seejärel lisage külmutatud pohlad ja valage tainas küpsetuspaberiga kaetud lahtikäivasse vormi.
Küpsetage 200-kraadises eelnevalt kuumutatud ahjus (keskmises osas) 30-40 minutit. Kook on valmis, kui sinna torgatud puutikk puhtaks jääb. Kook on parim soojalt. Lisage koogile süües kastet ning nautige jõuluaega.
Kaste
Astelpajupüree või mõni muu hapukas moos
Tatrajahust piparkoogid
Koostis: 1 muna
1 tl küpsetuspulbrit
2 teelusikatäit piparkoogimaitseainet (umbes 20 senti)
veidi soola
Valmistamine: vahustage toasoe või või kookosrasv suhkruga, lisage muna ja jätkake vahustamist. Segage tatrajahu hulka küpsetuspulbrit ja soola. Lisage võile ja suhkrule. Kõige viimasena lisage pähklid või rosinad.
Võtke küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaat ning vormige tainast väikesed pallikesed. Plaadile asetades suruge need pallikesed vees märjaks tehtud kahvliga veidi lapikuks. Küpsetage 180-kraadises ahjus umbes 15 minutit.
Tatrasalat
Koostis:
1porru (umbes 30 senti)
1karp kirsstomateid (umbes 89 senti)
2 paprikat (kollane ja oranž)
œ karpi rukolat või muud rohelist salatit
œ pakki fetajuustu (umbes 1.40 eurot)
Feta võib asendada tuunikalaga.
Kaste salatile
Umbes 10 tükeldatud päikesekuivatatud tomatit
2 spl extra virgin oliiviõli
Maitseks sidrunipipart, hakitud basiilikut
Valmistamine
Pange tatar eelmisel õhtul vette likku, kurnake ära ja lisage pooleks lõigatud kirsstomatid, viilutatud porru, hakitud paprika, roheline salat ja tükeldatud juust.
Lisage kaste, soovi korral võite lisada sidrunimahla, balsamicot või sojakastet.
Segage kokku ja laske hea maitsta!
Porgandi-kookosekook
Viis muna (umbes 50 senti)
2-3 supilusikatäit õli, kookose- või palmirasva
Kardemoni, küpsetuspulbrit.
Vahustage munakollane suhkruga, lisage kookoshelbed, riivitud porgand, õli. Lõpuks lisage tärklis, soovi korral küpsetuspulber ja kardemon, pisut soola. Kõige lõpuks lisage vahustatud munavalge.
Valage küpsetuspaberiga kaetud vormi, küpsetage 200-kraadises ahjus kuni 40 minutit.
Talvine toorpuder
Võib lisada ka seemnesegu. Sobib kohe söömiseks, võib ka õhtul valmis segada ja hoida hommikuni külmkapis. Peaks jätkuma neljale-viiele inimesele.