Koit Toomel tuleb jõuluvana ees esinedes lavanärv sisse

Möödunud neljapäeval, enne kolmandat adventi, esines tuntud ja armastatud laulja Koit Toome Põltsamaa kirikus heategevusliku kontserdiga. Enne kontserti tunnistas laulja, et jõuluvana ees ta eriti esineda ei taha, sest lavanärv tuleb sisse.

Kuidas Teile jõuluaeg meeldib ja kas kirikud on esinemispaigana kuidagi erilised?

Minule meeldib väga jõulude eel esineda. Sellel ajal saavad teoks hubased ning südamlikud kontserdid. Ka inimestel on jõulude ajal teistsugune meeleolu ja eks endalgi tuleb nende kontsertidega pühademeeleolu sisse. See on ju nii lühike aeg, kui  jõululaule laulda saab. Jõulude ajal laulime on väga tore vaheldus tavapärastele esinemistele. 

Kuidas suhtute heategevuslikesse kontsertidesse?

Minu arvates on heategevuslikud kontserdid väga väärt idee. Mina loodan, et praegune heategevuslik kontsert toob Põltsamaa kiriku rahvast täis ning sellest võidab ka heategevus, mis ongi sellise kontserdi eesmärgiks. Ka heategevuslikke kontserte tuleb teha ja need on väga vajalikud. 

Kuidas just siia Põltsamaa kirikusse esinema sattusite?

Mõistagi meid kutsuti ja võtsime kutse hea meelega vastu. 

Kuidas kirikud Teile esinemise paigana sobivad?

Mina olen oma lauljakarjääri jooksul väga palju kirikutes esinenud ning võin kinnitada, et kirikud on minu jaoks väga toredad kontsertide andmise kohad. Kirikutes valitseb hoopis teistsugune meeleolu ning õhkkond kui kusagil mujal. Just sellises rahulikus muusikalises meeleolus kontserdid sobivad kirikutesse suurepäraselt. Ka publik on hoopis teistmoodi meelestatud. Jõulude ajal käivad meie inimesed tavapärasest  rohkem kirikutes.  

Olete ka varem Põltsamaa kirikus esinenud? Kuidas see kirik Teie kui muusiku jaoks sobib?

Olen tõesti ka varem siin esinenud ning minu jaoks on Põltsamaa kirik armas ja hubane esinemispaik. Ka hääl kõlab siin ilusasti ja siinse kiriku akustika on heal tasemel. Selles mõttes on siinses kirikus tõesti hea kontserti anda. 

Mida jõulud teile endale tähendavad?

Minu kui laulja jaoks tähendavad jõulud eelkõige palju tööd. Jõuluootuse aega mahub palju teistsuguse kavaga kontserte. Jõululaupäeval tahan natukeseks aja maha võtta, käia oma vanematel ning sugulastel külas. Jõulude ootuse ajal on minu pere juba sellega arvestanud, et mind saab kodus väga vähe näha. Selline töörütm käib kord juba muusiku elukutse juurde. 

Kas teete jõulude eel Eestile tiiru peale? Kas tuleb mõnele pakkumisele ka ära öelda?

Päris kõiki pakkumisi me tõesti vastu võtta ei saa. Aga nii palju, kui me endale kontserte sellesse ajaperioodi saame planeerida, sellisel määral püüame ka esineda. Peaaegu iga päev anname  praegu mõnes Eestimaa paigas kontserdi. Mul on praegu käimas ka paar päeva tagasi alanud jõulutuur “Jõulumüsteerium”. Täna öösel saabusime alles Võrust ja üleeile andsime kontserdi Tallinnas. Niisuguseid kahemehekontserte meil kuigi palju ei ole ja selles mõttes on siin tõesti hoopis teistsugune etteaste kui paljudes muudes paikades. 

Mida jõuluvanalt ootate?

Tegelikult ei oota ma jõuluvanalt midagi. Kuid minu tütar ootab küll väga kingitusi. Minul on lihtsalt tore kogu seda jõulumelu kõrvalt vaadata ning näha, kuidas laps hoolega jõuludeni jäänud päevi loeb. Mine tea, ehk tuleb meile ka jõuluvana. Ise olin jõuluvana rollis paar aastat tagasi, onulaste juures. Aga ise ma jõuluvanale eriti esineda ei tahaks, sest kardan, et siis tuleks mulle lavanärv sisse. 

Kui tihe Teie töögraafik aastavahetusel on?

Tegelikult on aastavahetusel ka mitu esinemist plaanis. Pealegi on mul kolmandal jaanuaril sünnipäev. Sellele järgneb paar vaba päeva ning siis tulevad juba uued etteasted peale. Kohe jaanuaris saab koos Vanemuise sümfooniaorkestriga teoks Memory kontserttuur, lisaks muud esinemised oma bändiga. Eks nii see peagi algav aasta jälle käima läheb. 

Kui pikalt olete järgmise aasta ette plaaninud?

Nii umbes pooleks aastaks on plaanid enam-vähem paika pandud. Seda eelkõige suurte projektide osas. Olgu siis sellisteks suurprojektideks sõbrapäev, naistepäev, jaanipäev või mitmesugused suvised muusikasündmused. Tegelikult tahtsin ka Eurovisiooni Eesti vooru jõuda. Just siis toimus näosaate finaal, lisaks jõulutuur uue kavaga ja nii ma eurovisiooni konkursile ei jõudnudki, ehkki laulgi on selleks olemas. Aga eks ma hakkan siis seda lihtsalt oma kontsertide kavasse panema. Samuti hakkan kohe uue aasta alguses uut plaati salvestama. Ma loodan, et see plaat juba märtsi lõpus või aprilli alguses muusikasõpradeni jõuab. 

<b>On Teil tuleval aastal plaanis mõnes suures teleprojektis kaasa lüüa?

Praegu ma seda küll veel öelda ei oska. Aga mingi selline teleprojekt ikka ehk tuleb, kus ma kaasa võiksin lüüa. Eks vaatame ja näeme, mis elu toob ja milliseid uusi võimalusi pakub. 

Mida ootate varsti algavalt 2014. aastalt?

Eelkõige ikka uusi ning põnevaid väljakutseid. Võib-olla avaneb võimalus kusagil teatris midagi huvitavat teha. Samuti on minu jaoks väga tõsine ettevõtmine uue plaadi väljaandmine. Lauljana ootan palju esinemisi ning rohkelt toredat publikut. 

Rahvas on kontserdi hästi omaks võtnud

Heategevusliku kontserdi korraldaja, riigikogu liige Aivar Kokk ütles, et kui ta kolm aastat tagasi Põltsamaa kirikule selle idee välja pakkus, oli tal väike hirm, kas tema kui väljaspool siinset kokku hoidvat kogukonda elava inimese  ettepanek ka vastu võetakse.

Mul on hea meel, et siinne kogudus eesotsas õpetaja Markus Haameriga sellega kohe kaasa tuli. Rõõm on sellestki, et seekord ka mitmed kohalikud ettevõtjad selle kontserdi korraldamisele kaasa aitasid. Esineja üle oli küll vaidlusi, kuid sellegipoolest tõi toonane esineja Mait Maltis koos oma poegade Mikko ja Jakkoga kiriku rahvast täis. Pärast kontserti ütles Põltsamaa kiriku perenaine ja hea haldjas Elvi Kukk mulle, et tema pole oma elu jooksul siin kirikus nii suurt rahvahulka näinud. See lause maksis minu jaoks rohkem kui kõik muud nõuanded kokku. Peale seekordset kontserti rääkisime Markus Haameriga sellest, kas nüüd, kolmanda kontserdi õnnestumise järel võib selle jõuluaegse heategevusliku ettevõtmise traditsiooniks nimetada. Markus Haamer ütles, et neljas kontsert tuleks samuti teoks teha, siis ehk tõepoolest võib juba traditsioonist rääkida. Heategevusliku kontserdi eesmärk on kedagi aidata. Ma tunnen rõõmu sellest, et me ei võta korjanduskarbist midagi ära ja ei anna seda raha esinejatele, vaid see jääb kirikule ja ka lastele, kellel ei ole elus vanematega vedanud. Mul on hea meel ka sellest, et suutsin Koit Toomega kontserdi korraldamise osas kokkuleppele jõuda. Kes siin aasta pärast üles astuvad, seda ma veel ei tea.

Aga ma nägin kirikus täna nii Tartumaalt, Peipsi äärest kui kogu Jõgevamaalt siia saabunud inimesi, mis tõestab, et rahvas on selle kontserdi omaks võtnud ning seda tuleb jätkata. Selle kiriku aura on siin väga hea ja ainuüksi selle nimel tasub pingutada, et ka tulevased heategevuslikud jõulukontserdid siin teoks saaksid. Mina olen valmis jätkuvalt sellele õla alla panema juhul, kui kirik on täielikult rahvast täis. Sellest võidavad ju kõik – kontserdi korraldajad, EELK Põltsamaa Niguliste kogudus, toetamist vajavad lapsed, kuulajad ning esinejadki.” 

Paljud inimesed leiavad tee kirikusse

EELK Põltsamaa Niguliste koguduse õpetaja Markus Haamer ütles, et inimesed juba ootavad seda kontserti. On tore, et sel moel leiavad paljud, kes muul ajal kuigi tihti kirikusse ei satu, tee siia. Muidugi, oluline on see, et kirik  soe ja selle ümbrus korras on, seegi meelitab tulema. Arvasin juba ette, et sellele kontserdile palju rahvast tuleb, aga nii suurt rahvahulka ei osanud ma ette näha.

Kui Aivar Kokal endiselt entusiasmi jätkub ja ta seda korralduslikku poolt vedada tahab, nagu ta seda siiani on teinud, siis saab sellest kontserdist kindlasti traditsioon. Eks mina ja meie koguduse inimesed aitame omalt poolt sellele jõudumööda kaasa. Meie ootame kirikulisi siia igal ajal ja oleme valmis kaasa aitama ka aasta pärast toimuvale heategevuskontserdile.”

i

TOOMAS REINPÕLD

blog comments powered by Disqus