Noortekeskus kunstniku abiga hubasemaks

Noorsootöö nädalal maalis kunstnik Ülle Ottokar Siimusti noortekeskuse tulevasse kunstituppa puu. Tegemist on ainulaadse kunstiteosega. See ei ole lihtsalt üks pilt loodusest, mida on ilus vaadata, vaid loomingupuu, mis kunagi päriselt valmis ei saa.

Siimusti noorsootöötaja Laidi Graueni sõnul propageerib noortekeskus vabatahtlikku tööd. Vabatahtliku kunstniku leidmine oli suur õnn. Noored said kunstialast nõu ning nägid, kuidas üks kunstnik töötab. Ülle kinnitas, et tal on hea meel, et Laidi temaga ühendust võttis. “Kui inimestel on idee olemas, siis on rõõm neile lahendusi pakkuda,” leidis ta. Maalimiseks vajalik materjal oli noortekeskuse poolt, kunstniku kinnitusel polnud töös midagi keerulist. “Kaks päeva, tühi sein ja natuke värvi ning puu oligi valmis,” jutustas Ülle, näidates oma  märkmikust pisikest kavandit. Ta tunnistas, et ei raisanud sellele palju aega. “Kui ma seda ruumi nägin, siis oli kohe teada, mida ma tegema hakkan,” tõdes ta. Ülle tõmbas kardinad akna eest ja osutas akna taga ilutsevatel puudele. “Puud väljas ja maal seinal moodustavad ideaalse koosluse, mis peaks noortele loomingulisust lisama,” selgitas ta.

Puu on väga sümboolse tähendusega, see võib olla vabalt noor, kes kasvab ja pidevalt areneb. Ülle maalitud vanal puul on õõnsus, mille sügavusest piilub kaks uudistavat silma. Kunstnik sooviski, et need jääksid salapärasteks silmadeks, et igaüks, kes kunstituppa tuleb, saab ise fantaseerida ja otsustada, kes puuõõnsusest piilub.

Puu kõrgub kunstitoa põrandast laeni. Vastavalt aastaajale on puu praegu raagus. Nii ei piira see noorte loomingulisust ja on  edaspidi valmis kandma oma okstel nende meisterdusi. “Eks me järgime aastaaegu ka, küllap saab puu kevadeks väikesed lehed külge,” lubas Laidi. Praegusel jõuluajal on teemakohased igasugused kaunistused. Pea iga päev tuleb mõni noor keskusse ideega midagi meisterda. “Nad vaatava arvutist nippe ja kui keegi midagi huvitavat leiab, siis õpetatakse teistelegi,” selgitas noorsootöötaja. Näiteks tuli keegi hiljuti keskusse omameisterdatud päkapikumütsiga. Noored jagasid omavahel teadmisi ning peagi oli igal huvilisel oma mütsike valmis. Kes jäi hätta, sellele tuli sõber appi.

Laidi kinnitusel on tulevikus plaanis Üllega jätkuvalt koostööd teha. Nimelt on vaja noortekeskuse kollaste seintega saal huvitavamaks maalida.

i

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus