Mairoos viib edasi Laiuse lillekasvatustraditsioone

 

Laiusel kahekümnendat aastat lillede, aed- ja  köögiviljataimede kasvatamisega tegelev perefirma, osaühing Mairoos peab konkurentsis püsimiseks vajalikuks igal aastal midagi uut pakkuda. Plaanitakse suurendada tootmismahte ja võimaldatakse hooajatööd ka lähiümbruse rahvale.

Mairoos tegeleb ettevõtlusega endises Laiuse kolhoosi aiandis, mis on rajatud 1983. aastal. “Aiand polnud põllumajandusfirmale oluline tootmisüksus, 1992. aasta sügisel lülitati tsentraalküte kasvuhoonetest välja. Kevadel jõuti enampakkumisega erastamiseni. Aiandist olid huvitatud kaks pakkujat – ühendatud tööosakutega töötajad ja vanametallifirma, sest konstruktsioonides oli ligi 260 tonni metalli. Õnneks võis erastada ainult põllumajanduslik üksus,” meenutas 1993. aastal rajatud ettevõtte kauaaegne juhataja Ülle Laaser.

Firmale nime panekut arutasid asutajaliikmed koos. Et soov oli midagi ilusat ja lillelist, siis pakuti Mägiroos”. Üks asutajaliige ei soovinud aga nimes näha oma perekonnanime. Ettevõtte eestvedaja Laido Laser ütles: Meie roosid puhkevad mais” ja nii jäigi nimeks Mairoos”. Hiljem on firmat rohkem tuntud kaubamärgi Laiuse aiand” järgi.    

Suurenenud nõudlus suvelilledele

Algusaastatel moodustasid lõikeroosid poole Mairoosi katmikpinnast ja nende müügist saadi kaks kolmandikku tulust. Asemele on tulnud suvelilled, mille turg järjest suureneb.

Müügikevad algab roosiistikutega, siis tulevad maasika- ja vaarikataimed, suvelilled, köögiviljataimed, püsililled ja igihaljad põõsad. Kesksuvel valmivad avamaal maasikad ja vaarikad,” rääkis Ülle Laaser.

Laido ja Ülle Laaseri poeg Lauri, kes on alates käesoleva aasta aprillist Mairoosi tegevjuht, ütles, et firma on olnud seni orienteeritud lähiümbruse teenindamisele. Laiuse lilletaimedega kaunistatakse koduaiad, turismitalude, söögikohtade, ka vallavalitsuse ja koolide lillepeenrad ning lilleanumad. Tootmist laiendades tuleb edaspidigi käia moega kaasas ja vaadata kaugemale kui mäe otsast paistab, üle maakonna piiride.”

Lauri Laaseri kinnitusel on konkurentsis püsimiseks vaja igal aastal pakkuda midagi uut. Olgu selleks siis uued sordid või uued lillekasvatusega seotud teenused ja kaubad.”

Mõned sama valdkonna tegijad kuuluvad Ülle Laaseri initsiatiivil asutatud  aiandussõprade seltsi, kus omavaheline suhtlemine ja kogemuste vahetamine kõigile kasuks tuleb.

Lauri Laaser rääkis, et osaühingul Mairoos on plaanis teha suuri   investeeringuid. Kasvavad tootmismahud ja tööd leiavad hooajaliselt nii nooremad kui ka vanemad inimesed lähiümbrusest. Eelnenud aastatel oli põhirõhk tööviljakuse kasvul ja ökonoomsusel. Edaspidi pöörame tähelepanu ka tootmispindade ja tehnoloogia nüüdisajastamisele. Investeeringutoetused on jõudnud ka aiandusse ja neist on tõesti abi,” märkis ta. 

Teatepulk kolmandale põlvkonnale

Laido Laaseri isa ja Lauri Laaseri vanaisa Ferdinand Laaser (1911-1982) oli üks Eesti kuulsamaid roosiaretajaid, kelle aretatud üle neljakümne roosisordi. Ta oli omal ajal Kurista roosiaia peremees.

Lauri on aiandusega seotud lapsepõlvest saadik. Ta õppis Jänedal talumajapidamist ja Kuremaal põllumajanduskaupade tundmist ja turustamist. Järgnevalt on tal plaan minna õppima Räpina aianduskooli kaugõppeosakonda.     

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus