Jõgeva jõulukuusel süütasid esimese advendiküünla aukodanikud

Üleeile algas advendi- ehk jõuluootuse aeg ning kõikjal süüdati esimene advendiküünal. Jõgeva linna jõulukuusel olevas laternas läitsid seekord küünla Jõgeva linna aukodanikud Asta Paeveer ja Eino Veskis.

Jõulude lähenemise tunne on kergem tekkima siis, kui lumi maas on. Kui senini olid lumega lood päris kehvad, siis just esimesel advendipühapäeval sadas seda pisut maha. Jõulutunde kasvatamisele tuli kasuks seegi väike kirmeke.

Linna aukodanikele usaldati esimese advendiküünla süütamine tänavu esimest korda. Neil oli võimalus omalt poolt ka linnarahvast tervitada. Asta Paeveer tegi seda kodukandi poetessi Anna Haava luuleridadega. Kui aukodanikud kuusel olevas laternas elava tule süütasid, süttisid samal ajal ka kuuske kaunistavad elektriküünlad.

Esimese advendiküünla süütamise tseremooniat ilmestasid Karikakra lasteaia laste lauldud laulud (juhendaja Merike Siirak). EELK Jõgeva koguduse õpetaja Valdo Reimann ütles aga oma kõnes, et jõulude ja jõuluootuse ajal peaks igaüks avama oma südame ning ütlema oma pereliikmetele ja sõpradele mõne kauni ja lahke sõna.

“Siis näed, kuidas lähedasel inimesel naeratus palgele tuleb ja silmad särama löövad. Ning siis öeldakse ka sulle vastu midagi, mis sind rõõmsaks teeb,” ütles Valdo Reimann.

Küllap mõjub hea sõna hästi lastelegi, ent nemad ootavad jõule ka päkapikkude pärast, kes aknale pandud sussi sisse maiustusi või muid kingitusi toovad.

“Avaldan kõigile saladuse: minu sõbrad päkapikud on juba liikvel!” ütles esimese advendiküünla süütamise tseremooniat juhtinud Jõgeva jõuluvana.

Tuld toomas ikka sama küünlaga

“Ka meil käisid täna öösel juba päkapikud,” ütles Anneli Peterson, kes oli kultuurikeskuse juurde advendiüritusele tulnud koos abikaasa Peetri, nelja-aastase tütre Martha ja kaheaastase poja Oskariga.

Petersonide pere on linna advendiüritustel enamasti ikka kohal olnud. Ainult üks nelja aasta tagune advendipühapäev jäi Martha sünni tõttu vahele. Kümne päeva pärast saabki Martha nelja-aastaseks. Iga kord on Petersonid võtnud koju kaasa ka linnas ühiselt süüdatud advendituld, et sellest kodus küünal läita.

“Meil on tule kojuviimiseks neli aastat üks ja sama punases klaastopsis õueküünal kasutusel olnud. Tundub, et see teenib meid veel päris tükk aega,” ütles Anneli Peterson. “Kodus on meil advendiküünlad juba valmis seatud. Martha ja Oskar sättisid eile koos suure õega kodu advendihõnguliseks. Aga kuusk tuuakse meie peres tuppa ikka toomapäeval ehk 21. detsembril.”

Pärast esimese advendiküünla süütamist olid kõik oodatud kultuurikeskuse saalis alanud kontserdile, millel esinesid Jõgeva kammerkoor ja meeskoor Mehis. Jõuludeni jäänud aja jooksul on linnarahval ja kaugematelgi külalistel aga veel korduvalt põhjust kultuurikeskust külastada, sest seal toimub mõndagi põnevat. Sel reedel peetakse seal näiteks eakate jõulupidu. 9.-13. detsembrini ootab väikseid ja suuri sõpru külla Jõgeva jõuluvana: temagi kodu on kultuurikeskuses. 11. detsembril saabub aga Jõgevale tuntud trikimeister Jürgen Veber, kes annab kultuurikeskuses lausa kaks etendust.

Peapiiskop kuulutab taas jõulurahu

Loomulikult oodatakse rahvast kultuurikeskuse juurde ka järgmistel advendipühapäevadel. Teise advendiküünla süütavad sel pühapäeval Seitsmenda Päeva Adventistide Jõgeva koguduse pastor Hele Kulp ja Jõgeva linna noortevolikogu. Järgneb Jõgeva muusikakooli õpilaste kontsertlavastus kultuurikeskuses.

Kolmanda advendiküünla süütavad 15. detsembril üheskoos Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku peapiiskop Andres Põder ning Jõgeva linnapea Aare Olgo ja linnavolikogu esimees Kalmer Lain. Peapiiskop kuulutab Jõgeval välja ka jõulurahu kogu Eestile. Meeleolu loovad sel sündmusel Jõgevalt pärit laulev näitlejatar Hele Kõrve ja Jõgeva linnaraamatukogu töötaja Jaana Koppel.

Kolmanda advendiküünla süütamisele eelneb kultuurikeskuse saalis kaunis jõulukontsert, millel esinevad lauljatar Maria Listra ja pianist Piia Paemurru. Kontserdi korraldab Pille Lille Muusikute Fond.

Neljanda advendiküünla süütavad 22. detsembril Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev ja Jõgeva baptistikoguduse õpetaja Margus Kask. Enne tulesüütamist on lastel võimalik koos Jõgeva jõuluvanaga saanisõitu teha, pärast tuletseremooniat saab kuulata Maarja-Magdaleena segakoori kontserti, mis lõpeb ühise rosinasupi söömisega.

Esimese advendipühapäeva õhtul käis üle Eesti päris kõva torm ja tuli ka teateid mõne äsjapüstitatud jõulukuuse ümberkukkumisest. Jõgeva rahval pole aga vaja muretseda: siin on jõulukuuseks elav puu, millel juured kindlalt mullas.

i

RIINA MÄGI

blog comments powered by Disqus