Maakonna parimaks kodanikeühenduseks tunnistati Maarja-Magdaleena Maarahva Selts

Tänavuseks Jõgevamaa parimaks kodanikeühenduseks tunnistas komisjon Maarja-Magdaleena Maarahva Seltsi.

Maarja-Magdaleena Maarahva Seltsi liikmed on pärit kaheksast ümberkaudsest külast ja nad on kaksteist aastat koos tegutsenud. Seltsi elu edasiviijateks on olnud aktiivsed külaelanikud Otslava, Vahi, Kõrenduse, Kassema, Kaiavere, Koogi, Lilu ja Maarja – Magdaleena külast. Paljud seltsi algatatud ettevõtmised on saanud traditsiooniks.

Palju huvitavat on aastateks kestma jäänud

Köitvad ja arvuka osavõtjaskonnaga on alati olnud “Sügisõhtu jutud”. Külalisteks on nendel õhtutel olnud folkloristid, muinasjutuvestjad, rahvamuusikud, estraadikunstnikud,  humoristid. On vaadatud nii oma rahvamaja näitetrupi kui külaliste etendusi.  Populaarne on rahva hulgas mälumäng, mis alati just sellel õhtul korraldatakse.

Selts algatas Tabivere valla külade päeva, mis 2012. aastal toimus juba kaheksandat korda. Idee selleks tuli külaelanikelt ja sai alguse Otslava külast. Aastate jooksul on seda ettevõtmist  korraldatud juba paljudes valla külades.

Kolmel korral on seltsi eestvõttel läbi viidud oma valla laulupäeva, tuleval suvel saab teoks neljas. Nii noortele kui eakamatele pakub lusti jüriöö jooks, mida korraldatakse koostöös kohaliku noorteklubiga Club Extra. Seltsi üheks põhieesmärgiks on traditsioonide jätkamine. Vahi külas, seltsi juhatuse liikmete Sirje ja Ülo Laurendi Konni talus on korraldatud mitmeid teemapäevi pealkirjaga “Vanad tööd ja kombed”. Seal on uudistatud näiteks rehepeksumasina tööd ja proovitud õlgkatust teha. Märkimisväärsel kohal seltsi tegevuses on külatalgute korraldamised. Ühiste jõududega on saadud korda avalikke objekte, rajatud parke, tehtud heakorratöid kodukandipäevadega seotud paikades.

Koos külaelanike ja projektitaotluste abiga on täieliku uuenduskuuri läbi teinud Maarja-Magdaleena puhkeala, park Julius Mägiste sünnikohas Kassema külas. Heakorrastatud on lipuväljak ja külaplats Otslava külas. 

Tantsupidu ainult lastele

Atraktiivseimaks kodanikeühenduste teoks tunnistati Jõgevamaa laste ja noorte tantsupäev. Oskar Lutsu Palamuse Gümnaasiumi staadion muutus 2. juunil suureks muinasjutumaaks, sest seal peeti MTÜ Sokuturi eestvedamisel Jõgevamaa laste ja noorte tantsupäev “Elu kui muinasjutt”. Palamuse tantsujuhi Sirje Kiisi lavastatud peol osales 559 noort tantsijat ja 19 muusikut, kelle etteasted olid põimitud ühtseks tempokaks looks. Muinasjutuainelistes vahestseenides astusid üles Buratino ja papa Carlo, Väikevend, Karlsson ja Majasokk, karupoeg Puhh ja Notsu ning Nukitsamees koos Kusti, Iti, Metsamoori, Mõhu ja Tölpaga.

Tantsupäeva idee kasvas korraldajate kinnitusel välja eelkõige tõsiasjast, et noortel ja lastel pole piisavalt kohti ja võimalusi, et näidata kodumaakonnas oma oskusi. Neil on aga tarvis saada pidevalt esinemiskogemusi, oskust suurel tantsuväljakul toime tulla, et ka vabariiklikel noorte ja üldpidudel hästi osaleda.  Tantsupäeva protsessis õpitakse ja omandatakse eelkõige meeskonna- ja koostöö oskust, millega kaasneb vastutus ja osasaamisrõõm.

Et Palamuse amatöörteatri näitlejatest ja kohalikest noortest näitemänguhuvilistest muinasjututegelased saaksid, sellele aitas kaasa Vanemuise teatris grimeerijana töötav Erle Vannus, kes on Palamuselt pärit. Kostüüme saadi Vanemuise  kostüümilaost. Peoplatsi kujunduse nuputas välja Valdi Reinas. Lisaks noortele tantsijatele ja pillimeestele aitasid peo kordaminekule kaasa nende 49 juhendajat-saatjat, korraldav toimkond ja vabatahtlike meeskond.  

Aasta kodanikuks tunnistati Airi Rütter

Tänavuseks aasta kodanikuks pärjati öötantsupeo idee ja lavastuse autor ning teostaja Airi Rütter. Lisaks pälvisid tunnustuse tema õnnestunud projektid Eesti naistetantsu ümarlaud ja naistetantsufestival Jõgeval.

Airi Rütter on folklooriseltsi Jõgevahe Pere asutaja, eestvedaja ja kunstiline juht juba 25 aastat.  Öötantsupidu peeti 13. juulil Kuremaa lossi pargis, mis oli ühtlasi ühislavastus maakonna naisrühmade Uhka, Meie Mari ja Jõgevahe Pere juubelisünnipäevade tähistamiseks. Sellele eelnes pikk periood õppepäevi ja koolitusi maakonna tantsijatele ja pillimängijatele.

 Rütteri eestvedamisel on folklooriselts Jõgevahe Pere käinud korduvalt Lätis Riia Eesti Seltsi aastapäevadel simmaneid korraldamas. Käesoleva aastal jaanuaris ja augustis tantsis Jõgevahe Pere Itaalias Bracciano lossi rahvusvahelisel folkloorifestivalil, tuues tuntust nii Jõgeva linnale kui maakonnale. 

Toetavad võimaluste piires

Parimaks kodanikuühiskonna toetajaks tunnistati Jõgeval tegutsev osaühing Juta & Kaido. Ettevõte on alati oma võimaluste piires abistanud, kas rahaliselt või muude töö ja materjalidega. Missiooniks on võetud kohaliku spordi toetamine.

Veel tunnistati parimaks kodanikuühiskonna toetajaks Eckard Klug, kes on toetanud nii Sadala Külade Seltsi kui ka mitmeid  inimesi ja institutsioone.

Eckard Klug on 20 aasta vältel toonud Rootsist rikkalikus valikus kvaliteetseid tarbeesemeid ja rõivaid hooldekodudele, koolidele, lasteaedadele.  Kõige rohkem teatakse teda heategevuse korraldajana Torma vallas Sadala kandis, kuid ta on toonud vajalikke tarvikuid ka Jõgeva haiglale, Võrumaa, Ida-Virumaa ja Põlvamaa sotsiaalasutustele.

Klug on oma lauluoskusega sisustanud ka lõppeval aastal toimunud kogukonna ühisüritusi. Eckard Klug pälvis 2012. aastal ka Eestimaa uhkuse tiitli. 

Maakonna paremad

*Parim kodanikeühendus 2013 – Maarja-Magdaleena Maarahva Selts

*Atraktiivseim kodanikeühenduste tegu 2013 — Jõgevamaa laste ja noorte tantsupäev “Elu kui muinasjutt”, MTÜ Sokuturi

*Aasta kodanik 2013 – Airi Rütter

Komisjoni otsusega antakse välja 2 tunnustust:

*Parim kodanikuühiskonna toetaja 2013 – Osaühing Juta & Kaido

*Parim kodanikuühiskonna toetaja 2013 – Eckard Klug

*Kodukandiühendus tunnustas maakonna sädeinimesena Eevi Treialit

Allikas: maakonna komisjon

i

HELVE LAASIK

blog comments powered by Disqus