Mustvees algas paadisadama ehitamine

Nii Peipsi piirkonnas kui ka kogu Eestis kauaoodatud Mustvee sadama rajamist on alustatud rippsillast kuni maanteesillani ulatuva paadisadama ehitamisest. Plaani kohaselt valmib see 2014. aasta mais ning tuleva aasta kevadel jätkub projekt peakai ja sadamahoone väljaehitamisega.

Tänavu 18. oktoobril väljastas Mustvee linnavalitsus paadisadamale ehitusloa. Riigihankel tunnistati parima pakkumise tegijaks Tabivere valda registreeitud osaühing Vesiehitus.

“Praeguseks on ehitustööd kestnud kümmekond päeva ja paigaldatud on veetoru. Nüüd on tarvis oodata, millal jõuavad Tšehhist kohale kalda kindlustamiseks vajalikud kivimadratsid.   Teadaolevalt peaksid need juba sel nädalal kohale jõudma,”  ütles ettevõtte juhatuse liige Taivo Anier. Tema sõnul on seni sadamaehitusega hõivatud olnud neli meest.

“Töötamist soosib madal veetase, kevadel oleks see märksa kõrgem,” märkis Anier ning kinnitas, et esimese külma ja lumega ei tarvitse veel ehitustöid pooleli jätta.

Ujuvkai paigaldamiseks kasutab osaühing Vesiehitus alltöövõttu. 

Ootused avalikule paadisadamale

“Olen kutseline kalur ja paadiomanik. Paadile polegi aga praegu õiget kohta. Oma kodu juurde sadama rajamine osutuks mulle majanduslikult keeruliseks. Kulukas oleks ka paadi hoidmine mõnes teises eravalduses olevas sadamas. Selline sadam, kus kõik soovijad oma paate hoida saavad, on väga teretulnud. Tänuväärne, kui paadikoha saaks tasuta või sümboolse hinnaga,” rääkis mustveelane Ignati Aganitš.

“Mustvee paadisadam on tarvilik nii kohalikele elanikele kui ka kaugemalt tulijatele, kes Peipsil kala püüdmas või lõbusõitu tegemas käivad. Minu hinnangul peaks teatud tasu paadikoha eest siiski kehtestama. Tarvis oleks mõelda ka paadivahi palkamisele,” märkis Mustvee linnavalitsuse liige Kulno Pajula.

Mustvee linnavolikogu liige Mati Kepp lisas, et tasu paadi hoidmise eest peaks kehtestama linnavolikogu linnavalitsuse ettepanekul. “Rajatavas Mustvee paadisadamas peaks olema ruumi paarikümnele paadile,” ütles Kepp, kelle tööaastatel Mustvee linnapeana paadisadama ehitamist kavandama hakati. Paatide valvamise korraldamisel tasuks tema sõnul kaaluda mitmeid variante.  

Rahastamine rahvusvahelisest projektist

Paadisadama valmimistähtaeg on 2014. aasta 15. mai. Mustvee sadama peakai ja sadamahoone rajamiseks algavad ehitustööd tuleval kevadel. Sadamahoonesse tulevad ka sadamakapteni ametiruumid.

Linnavalitsuse liikme Kulno Pajula sõnul on ehitaja leidmiseks välja kuulutatud riigihange. Plaani kohaselt peaks Mustvee sadam valmima tuleva aasta novembris. Ehituse kogumaksumus on 1,1 miljonit eurot, millest üle miljoni euro laekub EMPI Eesti -Läti- Vene piiriülese koostööprogrammi 2007-2013 projektist “Majanduslikult jätkusuutlik ja keskkonnasäästlik Peipsi järve piirkond”. Mustvee linnapea Max Kaur märkis, et kui veel suvel leidus neid, kes kahtlesid, kas sadamat ehitama hakatakse, siis nüüd võivad nii kohalikud kui ka kogu Eestimaa elanikud veenduda, et unistus on teoks saamas. Kauri sõnul hakkab Mustvee sadamat haldama kohalik omavalitsus.

“Praegu on Mustvees olemas kõik tingimused selleks, et sadamaprojekt tervikuna õnnestuks. Ettevõtmisele on omalt poolt kaasa aidanud ka siseministeerium,” ütles  Jõgeva maavanem Viktor Svjatõšev.

i

JAAN LUKAS

blog comments powered by Disqus