Tabiveres alustati tänavatantsu treeningutega

Alates oktoobrist juhendab Tabivere noori tänavatantsuhuvilisi JJ-Streeti treener Katrina Nurmoja. Tantsuõpetaja näeb Tabivere noortes  seni avastamata potentsiaali ning tahab neile pakkuda uusi võimalusi huvitegevuseks.

Tabivere noored soovisid oma kodukohas alustada JJ-Street tantsukooli treeningutega. Katrina sõnul pöördus Tabivere rahvamaja juhataja Anni Luud noorte tantsuhuvi teemaga  nende organisatsiooni poole. “Ma tundsin Annit varem ja  pakkumine tundus põnev – noorte omaalgatuslik tantsusoov tekitas huvi, tahtsin neile omalt poolt võimalust pakkuda.”  . Enne tantsutundidega alustamist tutvustas Katrina Tabivere gümnaasiumi kehalise kasvatuse  tundides uut treeningut. Tantsutunde ka Räpinas ja Elvas andval Katrinal enda sõnul millestki muust kui vabast ajast loobuda ei tulnud. “Mul on ju valida, kas ma vaatan näiteks paar tundi telekat või annan noortele tunde. Viimane arendab mind rohkem,” nentis õpetaja. Noored harjutavad ka siis, kui tunde ei ole. “Ma ütlesin neile, et saate ise ka trenni teha,” selgitas Katrina. Selleks tuli neil rääkida Anniga, kes lubas neil rahvamaja ruume kasutada. Noored teevad trenni ja saadavad videoid oma edusammudest õpetajale. Tantsutreeneri sõnul on meeldiv näha, et noortel on eesmärgid, mille poole pürgida. Katrina kinnitas, et väikesed tantsusõbrad on treeningutest vaimustuses, neile meeldib tantsimine. Noored on kuu ajaga muutunud aktiivsemaks ning õppinud ka viisakalt käituma. Noorele tantsuõpetajale valmistas suurt rõõmu, et Tabivere noored tulid Tartusse JJ-Streeti halloweenipeole. “See oli tõeliselt tore üllatus, et nad juba esimesel kuul võtavad meie üritusest osa,” rääkis Katrina.

Tabiveres huvi treeningute vastu tasapisi kasvab, kuigi Katrina sõnul võiks õpilasi rohkem olla. Ilmselt on nii mõnedki noored vailiku ees, kas tulla tasulisse tantsutrenni või minna hoopis tasuta DJ-ringi või näitlema. Samas on Katrina optimistlik, kõik on alles alguses. Praegu on aktiivseid huvilisi seitse. Suured ja väikesed harjutavad üheskoos, ent kui huvilisi lisandub, kaalub tantsuõpetaja kahe rühma moodustamist.

Katrina on kindel, et ta tahab Tabiverre pikemalt jääda. “Siin on noortes palju potentsiaali,” kinnitas ta veendunult. Tabiveres on praegu võimalik tegelda hip-hopiga, aga soovi korral võib Katrina ka break-tantsu õpetada.

Alguses oli tants

Katrina õpib Tallinna Ülikooli Pedagoogilises Seminaris noorsootööd. “Esmalt oli tants, siis tuli arusaamine, et tahan noortega tegelda,” rääkis ta. Enne hip-hopini jõudmist tegeles Katrina paljude erinevate hobidega. Ta naljatab, et ballett on ainuke, mida proovinud ei ole. Võib-olla oleks tüdruk sedagi katsetanud, aga selleks ajaks oli ta enda sõnutsi liiga vana.

Neiu jäi pidama tänavatantsu juurde. “Tänavatants on rohkem kui trenn,” kinnitas Katrina. Ta lisas, et JJ-Streeti tegevuses osalemises on olulisel kohal ürituste korraldamine, õpilaste arendamine ja võimalus teha peale tantsimise midagi veel. Näiteks viimati oli Katrina Camp of Hip-Hop noortelaagri korraldusmeeskonna liige ning lõi ühtlasi kaasa koolilõpu Hip-Hop Jam’i eestvedamisel. JJ-Streeti tegevuses osalemine pakub alati midagi uut, see on pidev enesearendamine.

Break-tantsuga tuttavaks

Katrina on Eestis üks väheseid ja ilmselt ainus naine, kes õpetab break-tantsu. Katrina eesmärk on tutvustada seda tantsustiili ning näidata, et tegemist ei ole ainult poiste alaga. Elvas käivad trennis nii tüdrukud kui poisid.

Paljud arvavad, et break on raske, trikkidel põhinev tants. Katrina sellega aga ei nõustu, seal on tema sõnul palju hip-hopile omaseid tantsuelemente. Katrina leiab, et kui teha ainult trikke – saltosid, hüppeid ja pea peal keerutamist, pole see enam tants, vaid lihtsalt trikitamine. “Isegi mina ei keerle  pea peal,” rääkis ta. See on ohtlik. Katrina naljatab, et pidev pea peal keerlemine võib kiilakaks teha, tüdrukutele see eriti ei meeldiks. Oluline on üldine vaba kehahoiak ja rütmi tunnetamine.

“Loomulikult võin ma neile õpetada pea peal keerlemise  tehnikat, kuid areng peab olema õpilase sees, et ise läbi oma püstitatud eesmärkide soovitud tulemuseni jõuaks,” selgitas tantsutreener.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus