Kaks tähtpäeva korraga

Kalender on ennast sel aastal osanud nii seada, et kaht  sügisest rõõmsat tähtpäeva koos pidada saab.  

Täna õhtul on mardisantidel voli janditamas käia, homme on aga nii mardipäev kui isadepäev.

Mis sandinaljadesse puutub, siis seda kommet kipub meil järjest vähemaks jääma. Turvalisuse eesmärgil lukustatakse nii era- kui kortermajade välisuksed pimedatel õhtutel aegsasti. Kui lapsed kostümeerimist-grimeerimist ja esinemist proovida tahavad, lepitakse nende külaskäik sõprade-sugulaste või naabritega lihtsalt varem kokku.

Pühapäevane mardipäev ja isadepäev on aga kahtlemata tore kokkusattumus, sest rahvakalendri tähtpäevadel on alati kombeks olnud priskemalt ja maitsvamalt süüa. Ja kuidas seda isadepäevagi pereringis teisiti pidada kui omaküpsetatud koogi ja üldse tavapärasest rikkalikuma toidulauaga.

Nimepäevade tähistamine pole meil eriti levinud, aga kui peres Marte, Martineid või Märte leidub, on homme põhjust neidki kas või naljaviluks meeles pidada.

Mardipäeva on vanasti talve alguseks peetud. Siit alates tehti rohkem näputööd, loeti ja jutustati lugusid – oli tubane aeg. Meie, kes me endale tuppajäämist lubada ei saa ning  juba ette libedaid ja tuisuvaaludes teid ja jahmatavaid soojaarveid pelgame, loodame, et see päris-talv veel mõneks ajakski taevasse jääb.

 

9. november 2013

blog comments powered by Disqus