Puurmani õpilased käisid Ungaris

Puurmani mõisakooli kaheksanda klassi õpilastel avanes võimalus minna Ungarisse seoses Comeniuse projektiga “Eesti ja Ungari ravimtaimede ja loomaliha kasutamine toiduvalmistamisel ja rahvameditsiinis”.

Reis algas lennusõiduga Riiast Budapesti, kus meid ootas Puurmani kooli endine inglise keele õpetaja Nóra. Edasi suundusime Ösküsse, kus veetsime kümme päeva. Öskü on väike koht, kus on elanikke üle kahe tuhande. Sealne tähtsaim hoone on ringkirik, mis on ehitatud 11.-12. sajandil.  Ööbisime külalistemajas, mille perenaine Éva oli väga hoolitsev, kuid vahel ka kuri.

Järgmisel hommikul läksime Tasner Antali nimelisse põhikooli. Selles majas toimusidki põhilised ettevõtmised. Meid ootas soe vastuvõtt — ungarlased ütlesid meile kooris “Tere tulemast!”. Kõigepealt kohtusime kooliperega ja mängisime tutvumismänge. Kõik õpilased said endale paarilise, kellega koos tuli projekti käigus mitmesuguseid ülesandeid täita.

Ungarlased rääkisid meile palju oma kultuurist.  Tutvumisõhtul tantsisime koos nende rahvatantse ja meil oli väga tore. Veszprémis, mis on Ösküst 20 kilomeetri kaugusel ja on peaaegu niisama suur linn kui Tartu, saime teadmisi õlle valmistamisest ja ravimtaimede kasutamisest. Käisime ka Veszprémi loomaaias ja poodides.

Ühel päeval küpsetasime külalistemajas koos Évaga ungaripärast struudlit, mille valmistamine oli üsna keeruline. Veel õpetati meile interaktiivses ajalootunnis, kuidas vibu lasta. Mõni päev hiljem toimus koolis spordipäev, mille käigus tuli joosta 2013 meetrit ja läbida mitmeid ülesandeid rühmades. Väikeses viinamarjaistanduses saime oma kätega viinamarju korjata ja vaadata, kuidas tehakse viinamarjamahla. Seal saime süüa ka pajas valmistatud Ungari guljašši ja mängida mitmesuguseid mänge. Ühel päikselisel päeval käisime mesiniku juures, kus meile räägiti mee valmimise protsessist ja nägime ka sealseid mesitarusid. Raskeim ülesanne projekti käigus on  retseptiraamatu ja sõnaraamatu koostamine. Seda tööd peame veel jätkama.

Projekti käigus tuli meil ka kohalikelt eakatelt retsepte koguda.

Küpsetaseme koos oma paarilisega tema kodus puuviljakoogi puuviljapäevaks. Kõigil oli väga lõbus. Järgmisel päeval toimuski koolis iga-aastane puuviljapäev. Seal vaatasime teiste näidendeid ja ka meie esitasime oma näidendi. Pärast sai maitsta mitmesuguseid puuviljakooke. Meile pakkus enim huvi  golfi mängimine ja golfiautodega sõitmine. Saime sõita ka parvlaevaga Balatonil Tihany poolsaarele, kus külastasime lavendlimaja ning valmistasime endale lavendlilõhnalise võtmehoidja. Muu hulgas saime teada, et sellel poolsaarel purskas kunagi ammu vulkaan.

Enne lahkumist Ösküst korraldati meile koolimajas ärasaatmispidu. Mängisime taas mitmesuguseid mänge ja sõime ungaripäraseid küpsetisi. Kõik olid väga kurvad, et tuli juba lahkuda.

Eelviimase päeva enne tagasiteele asumist veetsime Budapesti vaatamisväärsustega tutvudes. Käisime Buda mäel, kust avanes väga ilus vaade Doonau jõele ja parlamendihoonele. Tagasiteel meil vedas: plaani järgi pidi meie lennuk maanduma Riias, kuid tiheda udu tõttu tuli seda teha Tallinnas ja  nii saime me varem koju.

TRIINU SINIMETS, Puurmani mõisakooli 8. klassi õpilane

i

blog comments powered by Disqus