Kindlad eesmärgid ja järjepidev töö viivad sihile

Kunst, luule, näitlemine, tants ja riigikaitse on vaid osa loetelust, mis iseloomustab Maarja põhikooli 9. klassi õpilast Ly Liblikat. Neiu on avatud kõigele uuele ja soovib ennast võistlustel ja konkurssidel proovile panna.

Kohtusime Lyga Maarja põhikoolis ühel erilisel sündmusel — kohalikud noorkotkad ja kodutütred tähistasid esimest tegutsemisaastat. Ly kinnitas, et ei kõhelnud hetkekski, kui aasta eest pakuti võimalust kodutütreks hakata. “Kohe olin nõus,” teatas neiu kindlameelselt.

 

Kodutütardega on huvitav

Ly rääkis, et eelmise aasta samal ajal toimunud esimene laager oli väga tore ja huvitav. Kodutütarde tegutsemise ajal on korraldatud mitmeid laagreid ja õppusi, viimane ja kõige põnevam oli näiteks õppus, kus õpetati relva lahti võtma, puhastama ja kokku panema.

Ly on energiline tegutseja ja tubli õpilane. Andekas neiu proovib kätt joonistusvõitlustel, osaleb etlemiskonkurssidel ning harjutab näitlemist. Et Ly on hea luuletaja, kinnitab osalemine XXV Juhan ja Jakob Liivi luule etlusvõistluse riiklikus lõppvoorus Alatskivil.

“Mul on igasuguseid hobisid – tegelen näitlemisega, etlemisega, joonistamisega, tantsimisega, käin konkurssidel ja võistlustel,” loetles Ly. Ajapuuduse üle neiu ei kurda, kui vaja, siis leiab ta alati võimaluse.

Hobidega tegelemine ja võistlemine tuleb tal loomulikult ega nõua erilist pingutust. Viimati osales Ly Palal peetud Anna Haava 5. luulepäeval ning sai koos teiste Maarja põhikooli õpilastega poetessi luule esitamise eest eripreemia. Neil oli kõige romantilisem luulekava.

 

Pikad luuletused loodusest

Ly naudib joonistamist, aga kunstikoolis ta ei käi. Oma töid on tüdruk esitanud Julius Mägiste mälestusele pühendatud iga-aastasele omaloominguvõistlusele. Sinna on ta esitanud nii joonistusi kui endakirjutatud luuletusi. Näiteks oli viimatise joonistuskonkursi teemaks, kus tal hästi läks, aasta lind ja loom. “Hundi eest sain esimese koha, linnu eest teise koha ja mu luuletus Vooremaa loodusest tuli esimesele kohale,” meenutas Ly.

Tegemist oli pika luuletusega, mis võttis ruumi üle kahe vihikulehe. Neiu sõnul kirjutabki ta hästi pikki ja põhjalikke luuletusi. Kõige suurem inspiratsiooniallikas on loodus. Kõik, mis toimub ümberringi, saab kirja pandud.

Maarja põhikooli eesti keele õpetajal on silma andekate laste märkamiseks. Õpetaja teab, kes on hea etleja, luuletaja või näitleja.

Loomulikult pakub ta võimalust kõigile, aga üldjuhul ei ole eriti palju huvilisi. “Mina lähen tavaliselt alati, kui midagi toimub,” tunnistas Ly.

Pole just palju neid noori, kes on avatud uutele pakkumistele ja nõus pea valimatult ennast mitmesugustel võistlustel proovile panema.

 

Võitis nädalase puhkuse Türgis

Ly saabus just Türgi-reisilt ja on siiani sellest vaimustuses.  Türgis sai palju ujuda ja päevitada. Kuid kõige eredama elamuse sai ta delfinaariumis. Reisi võitis tüdruk  viisaka käitumise aktiivse osalemise eest Remniku noortelaagris, kus suurte perede lastele osalemisvõimalust  pakuti. “Kohe alguses räägiti meile, et käituge hästi, sest auhinnaks on reis,” tunnistas Ly.

Laagris osales erinevates vahetustes kokku üle saja noore ja Ly isegi ei mõelnud, et võiks midagi võita. Ta nautis lihtsalt laagris olemist, osales üritustel, oli viisakas ja esines talendikonkursil tantsuga. Tantsukava pandi Ly juhendamisel tüdrukutega kiiresti kokku.

 

Hobiks ka tantsimine

Üheks Ly hobiks ongi tantsimine. Tüdruk trennis ei käi, aga harjutab ise kodus. Ta seab endale kindlad eesmärgid ja harjutab seni, kui selgeks saab. “Olen metsikult harjutanud,” tunnistas tüdruk. Tavaliselt vaatavad nad sõbrannaga tantsukavu YouTubeŽist ning proovivad üheskoos järele teha.

Kevadel lõpetab Ly  põhikooli ja kavatseb jätkata õpinguid Palamuse gümnaasiumis. Tulevikuunistus on minna Tartusse ja õppida algklasside- ja kunstiõpetajaks.

MARGE TASUR

blog comments powered by Disqus