Veerandsada!

Aeg seiskub korraks, kui tullakse kokku tähistama mõnda verstaposti. 25 aastat tagasi avati Kuremaa rahvale raamatukogu. Lisaks tollasele tehnikumi omale. Ruume hakkas sisustama ja riiuleid liikide järgi sättima endine tehnikumi õpetaja Marika Aavasalu.

Poliitilistes tuultes veerandsada on toonud muutusi meie kõikide ellu: pole tehnikumi, pole tolle raamatukogu ega majandit. Mis aga on läbi kolimiste edenenud ja kestnud, on külaraamatukogu.

Marika on läbinud koolitusi, on  erialaselt parimate hulka arvatud. Tagasihoidlikul ja soliidsel moel oskab ta meid, lugejaid, ohjata ja varustada ja kuulata! Kooliga samas majas olev raamatukogu on laste arenguks väga vahva! Eriliselt palju üritusi nendele  seal ka toimubki.

Tavalugeja tuleb väljast oma emotsioonide ja hädadega ja soovidega. Tuju on alla nulli, kirutakse ilma ja poliitikuid, mingi hea edenemine laotakse Marika ette… Marika teab, kui haige on me ihu ja hing. Me ei säästa teda teps mitte, köhides üle laua ja tahtes külauudiseid lahata.

Marika oma taktilisel moel aga eirab intriige ja on väga täpne, teadmaks, et… emotsioonid vaibuvad ja asenduvad peagi uutega.

Aeg on muutnud meid kõiki. Ka Marika on juba kahekordne vanaema…

Eelmisel reedel korraldas ta küünlavalgus- ja kohviõhtu nendele lugejatele, kes kõik need aastad talle toeks olnud.

Kui kohv juba tõmbas, saabus, korvikene käevangus, Punamütsikese vanaemaks maskeerunud allakirjutanu ja korraldas loterii vanasõnadest, kus iga loos võitis.  

Ester ja Erika, Ene ja Tiiu, Meida ja teised meenutasid seiku raamatutest ja elust enesest, pälvides Marikalt tänusõnad ja kingid.

Aeg peatatakse vaid siis, kui selleks põhjust! Kui vaid säiliks raamatukogu! Postipunkt on kadumas, rahvaarv kahanemas.   Kohtume raamatukogus ka siis, kui pole raamatukogukuud. Mingem sinna, säästes teenindajat… olgem avatud ja heatahtlikud!

i

ENE RAUDKATS, raamatute fänn

blog comments powered by Disqus